googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM: Novac iz Fonda za kadrove SDA

Autor: Žurnal.info

SARAJEVO - Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ponovo je podijelio poticaje firmama u vlasništvu stranačkih kolega direktora Fonda. Izostala su sredstva za firmu "Apel promet" iz Travnika čiji su osnivači priznali da nezakonito uzimaju veći dio plata radnicima. Umjesto "Apel prometa" novac je dobila druga firma istih vlasnika

Savez ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona osnivač i vlasnik je dvije firme “Apel promet” i “RVI prevoz”. Dugogodišnji predsjednik Saveza RVI SBK Ekrem Julardžija istovremeno je i član Upravnog odbora Fonda. Obje firme su svake godine dobijale poticaje od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Na posljednjem javnom pozivu ove godine “Apel promet” prvi put nije dobila poticaje od Fonda.

Međutim, firma “RVI prevoz” dobila je 23.850 KM poticaja od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Novac su dobili za “održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom”.

Žurnal je ranije pisao kako je ova firma godinama zarađivala na osobama sa invaliditetom. Osnivač firme i član Upravnog odbora Ekrem Julardžija javno je priznao da od svih zaposlenih uzima dio plate. Kada je Žurnal objavio priču radnika “Apel prometa” Mustafe Kovačevića, tada je Ekrem Julardžija za Žurnal negirao navode radnika navodeći “da su to sve nebuloze”.

Nekoliko dana kasnije u reagovanju na pisanje Žurnala, Julardžija je kao predsjednik Saveza RVI SBK uputio saopćenje za javnost u kojem navodi da je Predsjedništvo Saveza RVI SBK “još jednom dalo jednoglasnu i punu podršku Predsjedniku i rukovodstvu Saveza u njihovom radu i aktivnostima te istaklo da se ponosi činjenicima i rezultatima rada Saveza”. Osim što su ponosni na njegov rad najoštrije su osudili pisanje protiv predsjednika Julardžije i otvoreno su zaprijetili da će poduzeti mjere protiv radnika koji su medijima dostavili izjave o vraćanju plate.

Uzimanje plate od osoba sa invaliditetom ni otvorene prijetnje radnicima nisu smetale Fondu da firmi u vlasništvu člana Upravnog odbora ponovo dodijeli poticaje. Osim ove firme novac su ponovo dobile firme u vlasništvu stranačkih kolega direktora Fonda.

Između ostalih i firma “Poslovno savjetovanje” iz Prozora, čiji je neformalni vlasnik i formalni prokurista SDA-ovac Esad Dželilović predsjedavajući Općinskog vijeća Prozor-Rama. Na zadnjem pozivu za dodjelu poticaja u 2019. godini ova firma dobila je više od 75.000 KM od Fonda. Ni firma Ajnex u vlasništvu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića nije izostavljena. Dobila je 23.466 KM poticaja od Fonda.

Nije zaboravljena ni firma “RDS PROM” u vlasništvu Ramiza Šemića (SDA). “RDS PROM” dobila je 22.500 KM poticaja od Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Autor: Žurnal.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});