ŽELJKO KOMŠIĆ: Ratifikacija Ugovora s Islamskom zajednicom bila bi pozitivan pomak

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Željko Komšić, kandidat za člana Predsjedništva BiH, koji prema preliminarnim rezultatima uvjerljivo vodi u odnosu na Dragana Čovića, osvrnuo se danas na jedno od pitanja koje je spominjao u kampanji, te je predložio konkretne korake ka postizanju konsenzusa. Riječ je o Ugovoru s Islamskom zajednicom, koji čeka ratifikaciju Predsjedništva.

“Ratifikacija Ugovora s Islamskom zajednicom predstavlja stvar osnovne pristojnosti, nakon što je sličan sporazum već ratificiran sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Svetom Stolicom. Ja mislim da bi potvrda ovog sporazuma bila prilika i za Milorada Dodika da pokaže kako uvažava instituciju Islamske zajednice i pošalje jednu pozitivnu poruku na početku mandata. Nijedna stavka tog ugovora ne ugrožava RS, ne opterećuje njen proračun i ne donosi nekakve posebne privilegije za muslimane u Bosni i Hercegovini. Ja sam uvjeren da ukoliko ovo rješenje podrži, potpuno bismo promijenili percepciju javnosti i pokazali da novo Predsjedništo može napraviti pomak. Onda bi i mi ostali morali razmisliti dobro i napraviti neki iskorak jednake vrijednosti”, kazao je Komšić.

“Smatram da Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH štiti sve vjerske zajednice i garantira slobodu vjere i uvjerenja. Isto tako, smatram da sve vjerske zajednice imaju pravo zatražiti da se odnos sa državom uredi posebnim ugovorima, uvažavajući specifičnosti svake konfesije i načina institucionalnog organizovanja”, dodaje Komšić.

“Konačno, pitanje vjeronauka u školama, osiguranje nediskriminacije djece koja ne pohađaju vjeronauk, te aktivna uloga države u kontroli nastavnog procesa – kako vjeronauk ne bi bio platforma za širenje mržnje i netolerancije, ostaju važni izazovi u komunikaciji s vjerskim zajednicama. Isto tako, zaštita žena kojima je ograničen pristup radu u institucijama, poput Oružanih snaga ili pravosuđa, zbog osobnog odijevanja u skladu s religijskim uvjerenjima, mora biti adresiran u ovom procesu. Neki su se okoristili kada je trebalo kroz deklaracije vikati o zaštiti žene-muslimanke, a danas o tome nitko ni ne govori. Evo, ja biram da njihov glas budem ja. Želim da naredne četiri godine Predsjedništvo bude institucija u kojima ćemo govoriti više o onima čiji se glas ne čuje”, zaključuje Komšić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI