fbpx
Foto: Twitter

Zovko oštro osudila sustavno nepoštivanje prava žena i djevojčica u Afganistanu

Autor: Dnevno.ba

Europski parlament sastavio je hitnu rezoluciju o stanju ljudskih prava u Afganistanu, posebno o pogoršanju prava žena i napadima na obrazovne ustanove. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) Željana Zovko je u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) pregovarala na sadržaju navedene rezolucije, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U raspravi koja je prethodila izglasavanju rezolucije, Zovko je oštro osudila sustavno nepoštivanje prava žena i djevojčica u Afganistanu te je navela da su talibani ograničili položaj žena u društvu i zatvorili srednje škole za djevojke otkako su preuzeli vlast.

Zovko je naglasila kako Europski parlament usvojenom rezolucijom šalje snažnu poruku podrške pogođenim ženama i djevojčicama, poziva na ponovno otvaranje obrazovnih ustanova diljem zemlje za dječake i djevojčice te omogućavanje školovanja prema standardima i načelima UNESCO-a.

Pritom je istaknula kako rezolucija jasno osuđuje i sve češće napade na manjinske skupine u Afganistanu, uključujući kršćane te je dodala da treba zabraniti diskriminaciju svih etničkih i vjerskih zajednica, kao i nepoštivanje različitih mjesta molitve i obrazovnih centara.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI