googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Nap.ba

Županija Sarajevo odlučna u zbrinjavanju izbjeglica

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Vlada Županije Sarajevo (KS) je na svojoj 125. redovnoj sjednici, zbog hitnosti, razmatrala usmene informacije o pitanju migrantske krize na području KS.

Ovim povodom, predložila je i zatražila od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine (BiH), a prije svih od Vijeća ministara BiH (Ministarstva sigurnosti BiH) da u najkraćem roku donese odluke o evidentiranju i utvrđivanju vrste statusa migranta u BiH.

Zatraženo je i da na osnovu relevantne odluke Ministarstva sigurnosti, nadležno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i druge nadležne državne i entitetske institucije donesu propise o vrsti i obimu pripadajućih prava u odnosu na utvrđeni status i odobrenje boravka u BiH.

Istaknuta je i potreba da se prethodna pitanja koordiniraju i urede sa nivoa nadležnih institucija u BiH, a u skladu sa nadležnostima kantona u Federaciji BiH i uz punu suradnju i podršku UNHCR-a i drugih nadležnih domaćih i međunarodnih organizacija i institucija.

Predloženo je i da u najkraćem roku nadležne institucije sa nivoa BiH, obavijeste Vladu KS o broju osoba sa statusom, njihovim pravima i planovima oko zbrinjavanja i načinu osiguranja neophodnih sredstava za predmetne namjene.

Vlada KS će s ciljem urgentnog privremenog zbrinjavanja poduzimati samo neophodne aktivnosti s ciljem osiguranja stanja sigurnosti, kao i zaštite zdravlja u Županiji Sarajevo.

Vlada, također, zahtijeva od svih nadležnih institucija Kantona Sarajevo da svoje aktivnosti poduzimaju isključivo u skladu sa važećim propisima i u uskoj koordinaciji sa Vladom KS.

Prema spomenutim usmenim informacijama, u zadnjih mjesec dana na područje Kantona Sarajevo pristigao je veći broj migranta iz Sirije, Libije, Afganistana, Palestine, Pakistana, Alžira, Maroka, Iraka, Turske, Irana, Tunisa i drugih zemalja. Navedeno je i da se ne radi se o novom problemu u regiji, Bosni i Hercegovini i KS, nego o pitanjima koja su poznata zadnje dvije – tri godine i sa kojima se susjedne zemlje Srbija i Hrvatska već vrlo ozbiljno suočavaju.

„Nakon što je Bosna i Hercegovina u dosadašnjem toku migrantske krize, uglavnom bila područje tranzitirana migranta ka zapadnim zemljama, a tek u zadnje vrijeme veći broj ovih lica se i zadržava na području BiH, u konkretnom slučaju i KS. Očigledno je da migrantska kriza kulminira, procjene su da će broj migranta rasti, te da se njihov broj nažalost ne zna, čak nema ni približnih procjena nadležnih institucija o brojnom stanju, njihovim namjerama i planovima. Situacija već odavno nalaže obavezu hitnog djelovanja nadležnih institucija, a sve aktivnosti oko prihvata, smještaja i pristupa pripadajućim pravima vezane su za popis i evidentiranje ove grupe stranaca u BiH, pa time i u KS kao i za reguliranje pravnog statusa migranta u Bosni i Hercegovini – izneseno je tokom usmenog informiranja Vlade KS.

Podcrtano je i kako su sarajevska županija i Bosna i Hercegovina posebno osjetljivi i ranjivi na pitanje (ratnih) migracija, jer su u periodu 1992-1995. godine i njihovi stanovnici i sami bili žrtve i kao takvi izbjeglice u više od sto zemalja svijeta na svim kontinentima i raseljeni unutar Bosne i Hercegovine sa oko 2,2 milijuna izbjeglih i raseljenih osoba.

Na kraju je naglašeno da je KS spreman i odlučan za humanitarno zbrinjavanje migranta – izbjeglica u Bosni i Hercegovini, nakon eventualnog rješavanja njihovih statusa, a za što su nadležne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, prenosi Nap.ba.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});