Zvizdić: Izbjeglice ćemo smjestiti na human i čovjeku dostojan način

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - „Izbjeglice koji se nalaze na otvorenom prostoru u Sarajevskoj i Unsko-sanskoj Županiji smjestiti ćemo na human i čovjeku dostojan način u objekte koji imaju dovoljan broj slobodnih mjesta“- kazao je nakon konsultacijskog sastanka predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon konsultacijskog sastanka u Sarajevu.

Sastanak povodom povećanog broja migranta u BiH održan je danas u Sarajevu. Na njemu su pored Zvizdića prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministar ekonomskih odnosa i vanjske trgovine BiH Mirko Šarović, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić te američka ambasadorica Maureen Cormack.

Zvizdić je objasnio kako je sastanak bio u funkciji razmjene informacija u institucijama BiH i analize pitanja i smjernica daljeg djelovanja zarad usvajanja integralnog dokumenta koji će biti vezan za djelovanje operativnog štaba i koji će biti usmjeren na aktivnosti na dolazak migranta.

“Koordinacijsko tijelo će postati operativni štab koji će koordinirati sve aktivnosti između svih nadležnih institucija. Mi redovno primamo potrebne informacije i djelujemo u obliku kontrolirane krize. Početkom svibnja broj migrante se povećao sa 60 do preko 100 na dnevnoj osnovi, zbog prošlosti BiH želimo zadržati humanost i humani odnos prema njima, ali želimo održati i nivo sigurnosti, dakle da to ostane najvažnije”, istaknuo je Zvizdić i dodao:

“Nastavit ćemo djelovati sa zakonima BiH i smjernicama međunarodnih konvencija. Te odrednice će biti definicija našeg djelovanja. Sigurno ćemo vrlo brzo, da ne kažem hitno, naći adekvatan smještaj za migrante koji se nalaze dominantno u KS i USK. Imamo objekte koji imaju dovoljan broj slobodnih mjesta. One koji se nalaze na otvorenom prostoru u ove dvije županije ćemo smjestiti na human i čovjeku dostojan način, nastavit ćemo raditi sa zemljama okruženja i koristiti njihovu dobru prasku” – kazao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je istaknuo kako će Operativni štab raditi na pojačanju kontrole državne granice “tako što će u svakom smislu pomoći Graničnoj policiji i Službi za odnose sa strancima”.

“Očekujemo stručnu i tehničku, a posebno financijsku pomoć kako bi prihvatili izbjeglice. Ovaj sastanak je bio konzultantske prirode, pripremili smo akcijske i drugi planove, koji će sutra biti usvojeni na sjednici Vijeća ministara”, zaključio je Zvizdić, javlja N1, prenosi Patria.

Bh. vlasti su obećale da će migrantima osigurati sve, od zdravstvene zaštite i smještaja i drugih neophodnih stvari. Ipak, naglašeno je da BiH ovaj proces mora pratiti na način da ne postane zadnje odredište.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac je kazala da nitko od migranta nije tražio status azilanta niti status da su pod supsidijarnom zaštitom.

“Mi smo otvorili vrata centra u Salakovcu kod Mostara. Izbjeglički centar u Salakovcu ćemo nastojati pretvoriti u privremeni prihvatilišni centra za tražitelje azila. Kapacitet centra u Salakovcu je 296 mjesta. Bit će aktiviran i fond za migrante te ćemo povući značajan dio sredstava Razvojne banke Vijeća Europe”, poručila je Borovac.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI