fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BiH bi u srpnju mogla ostati bez onkoloških i lijekova za dijabetes

Autor: Večernji list

SARAJEVO - Nadležni tvrde da još nema problema u opskrbi zdravstvenih ustanova i da se lijekovi redovito isporučuju, ali uvoznici procjenjuju da je to kratkog daha. U Udruženju inovativnih proizvođača lijekova u BiH upozoravaju da se za mjesec do dva može očekivati da u BiH ne bude dovoljno specifičnih lijekova, poput onkoloških i oftalmoloških preparata ili terapija za dijabetes, piše “Euro Blic”.

“Može se dogoditi da lijekovi koji su već ušli u zemlju budu blokirani na skladištima, jer da bi bili pušteni na tržište, potrebno je da se obavi kontrola prve serije, a za to je potrebno uvesti standarde koji se uglavnom dopremaju zrakoplovom.

Ti standardi su ključni i kod obnove registracije lijeka, tako da ova situacija ima dvostruki utjecaj na nabavu lijekova u BiH”, kaže direktorica Udruženja Ana Petrović. U Udruženju očekuju od nadležnih da riješe problem koji je nastao između zračne luke i Agencije prije nego što on eskalira te da im uskoro daju usuglašene smjernice o tome na koji način se primaju lijekovi koji dolaze zrakoplovom u BiH i kako dalje odlaze iz kargo dijela zračne luke.

Kada će i kako biti riješena ova praktična blokada uvoza, nitko ne može procijeniti. Zračna luka Sarajevo najavila je da neće primati lijekove, jer nema jamstva da se mogu ispoštovati novi rokovi za njihovo skladištenje, koje je utvrdila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Autor: Večernji list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});