fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BiH ima najskuplje lijekove u europi

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Već šest godina skuplja se prašina na Pravilniku o cijenama lijekova jer ga Vijeće ministara ne usvaja!

U prijevodu to bi moglo značiti da državna vlada štiti moćne farmaceutske lobije koji u BiH zarađuju stotine milijuna maraka. Čak ni intervencija Svjetske banke ne pomaže.

Najskuplji u regiji

Sve zemlje u Europi imaju svoje pravilnike kojima se onemogućava ono što je u BiH dozvoljeno – da marže na lijekove iznose 200, 300 i više postotaka. Zbog toga su lijekovi u BiH najskuplji u regiji i Europi.

Svjetska banka je ultimativno zatražila da BiH usvoji pravilnik i opravdanost takvog zahtjeva je argumentirala – to bi osiguralo pad cijena lijekova za oko 30 posto. Na tome se nije zaustavila – uvjetovala je grant za zdravstvo u BiH koje je po svim ocjenama u fazi raspadanja, usvajanjem pravilnika do 1. ožujka ove godine.

Rok je davno probijen, ali se nitko na to ne osvrće i bar ovog trenutka potpuno je neizvjesno kada će Pravilnik o cijenama lijekova biti usvojen. Iz državnog Ministarstva civilnih poslova i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH početkom godine stizale su optimistične najave da posao samo što nije biti završen, ali su utihnule i ništa se nije dogodilo.

Kako neslužbeno saznajemo, zapelo je u Ministarstvu financija i trezora BiH, ali nitko javno ne objašnjava niti otkriva zbog čega.

Godišnja vrijednost tržišta lijekova u BiH procjenjuje se na blizu 600 milijuna maraka, a od te sume svega 90 milijuna KM otpada na domaće proizvođače. Prema procjenama Svjetske banke, usvajanjem novog pravilnika godišnje bi se u BiH uštedjelo oko 100 milijuna maraka.

Ugrožena opskrba

Stručnjaci ove institucije smatraju kako pravilnik iz 2012. godine može odmah biti usvojen i u potpunosti implementiran već 2017. i da nema nikakvog razloga za otezanja i odugovlačenja.

Prošlog tjedna Vlada Federacije donijela je odluku da hitno od Vijeća ministara zatraži da usvoji državni Pravilnik o načinu formiranja i kontroli cijena lijekova.

U međuvremenu, došlo je do novog problema. Međunarodni aerodrom Sarajevo od 23. svibnja ove godine prestao je pružati usluge prihvata i skladištenja lijekova, medicinskih sredstava i opreme i svaka pošiljka od toga dana istim ili idućim letom vraća se iz BiH.

O ovome su Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH obavijestili članovi Udruženja proizvođača lijekova koje okuplja 13 kompanija. Agencija je odmah reagirala – zatražila je od svih nadležnih institucija u BiH da interveniraju i omoguće da se lijekovi, medicinska sredstva i oprema dopremaju i prihvaćaju na Aerodromu Sarajevo i isporučuju ovlaštenim distributerima u cilju zaštite zdravlja i spašavanja života ljudi.

Reagirali su i entitetski ministri zdravstva Vjekoslav Mandić i Dragan Bogdanić – sastali su se prošlog tjedna u Sarajevu i zajedno zatražili od Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da riješe problem kako se ne bi ugrozila opskrba lijekovima.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});