fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Unsplash

Kašalj vas muči tjednima nakon prehlade? Liječnik objasnio koji su mogući razlozi

Autor: Dnevno.ba

Ako ste upravo ‘odradili’ prehladu, vjerojatno ste zadovoljni što se osjećate bolje. No, usprkos tome što vam se vraća energija i konačno se povlači grlobolja, možda ćete nastaviti imati neke neugodne simptome, i to ne samo nakratko.

Kašalj je jedan od dosadnih znakova koji će se zadržati i nakon što ste se uglavnom oporavili. Čini se da se mnogi pacijenti žale na kašalj koji jednostavno ne prestaje, piše Express.

Dr. Mallika Marshall otkrila je da postoji mnogo različitih razloga zbog kojih bi vas uporni kašalj mogao mučiti i dugo nakon što ste se izborili s prehladom. Dobra vijest je da većina njih nije dodatni razlog za brigu i da se mogu liječiti antihistaminicima ili drugim lijekovim protiv kašlja koji se izdaju na recept.

Foto: Pixabay

Evo što kažu liječnici

Liječnici objašnjavaju i da se neki pacijenti mogu osjećati dobro, ali ih i dalje muči postnazalno curenje ili sluz koja im se slijeva niz grlo. To može izazvati kašalj koji se pogoršava kad ležite. Ljudi koji su upravo preležali prehladu, mogu patiti i od stanja koje se naziva postvirusni sindrom kašlja, objašnjava dr. Marshall.

Receptori za kašalj u vašim dišnim putevima postanu preosjetljivi na sluz, prašinu ili hladan zrak. Srećom, oba ova problema nakon prehlade mogu se ciljano riješiti antihistaminicima ili drugim lijekovima protiv kašlja koji se izdaju na recept, savjetuje stručnjak. Međutim, pacijenti mogu patiti i od drugih stanja nakon prehlade.

Dr. Marshall je za CBS News kaže: “Također možete imati akutni bronhitis, virusnu infekciju koja također uzrokuje kašljanje i otežano disanje. A ako pušite, veća je vjerojatnost da ćete imati dugotrajan kašalj kad se prehladite.”

Foto: Unsplash

Uporni simptomi

Liječnica također upozorava na uporne simptome koji zahtijevaju liječničku pomoć. Dodala je: “Ako vaš kašalj traje dulje od dva mjeseca ili dobijete temperaturu, osjećate bol u prsima, otežano dišete ili iskašljavanje krvi, trebali biste posjetiti svog liječnika.”

Ono što zabrinjava je da je jedan od potencijalnih uzroka stalnog kašljanja ili krvi u kašlju mogao biti rak pluća. NHS objašnjava da u ranim fazama ove bolesti, obično nema simptoma ili znakova koje bismo primijetili.

Međutim, crvene zastavice mogu se pojaviti kako stanje napreduje, a to su

  • Kašalj koji ne prolazi nakon tri tjedna
  • Dugotrajni kašalj koji se pogoršava
  • Infekcije prsnog koša koje se stalno vraćaju
  • Iskašljavanje krvi
  • Bol ili bol prilikom disanja ili kašljanja
  • Trajni nedostatak daha
  • Stalni umor ili nedostatak energije
  • Gubitak apetita ili neobjašnjivi gubitak težine.

Zdravstvena služba preporučuje posjet liječniku opće prakse ako patite od bilo kakvih simptoma povezanih s rakom pluća.

Stručnjakinja tvrdi: Postoji bolji napitak od kave za početak dana, puno zdraviji

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});