fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija: Unsplash

Liječnik otkrio jednu stvar koju ne trebate raditi ujutro: U ovome je ključ dobrog dana

Autor: Dnevno.ba

Nitko ne uživa u ustajanju iz kreveta u ovo doba godine. Potrebno je puno motivacije da se ohrabrite da se izvučete iz udobnog, toplog kreveta u ledenu još uvijek neugrijanu sobu. Oni koji rano ustaju također će znati koliko su jutra u siječnju tmurna, jer sunce često spava više od nas u ovo doba godine.

Ali, ključ dobrog dana često je povezan s vašim snom. To je zbog onoga što je poznato kao cirkadijalni ritam – 24-satni unutarnji sat u našem mozgu koji “regulira cikluse budnosti i pospanosti” koji reagira na “svjetlosne promjene u našem okruženju”.

Istraživači kažu da je ovaj koncept evoluirao kako bi pomogao ljudima da se “prilagode promjenama u našem okolišu i predvide promjene u zračenju, temperaturi i dostupnosti hrane”. Uglavnom, to je pomoglo pećinskim ljudima (koji nisu imali budilicu) da znaju kada trebaju ići spavati, a kada se trebaju probuditi. No, navika koju su mnogi od nas usvojili zahvaljujući napretku tehnologije mogla bi biti temeljni uzrok problema sa spavanjem i mogla bi vam prouzročiti loš dan.

iLUSTRACIJA

Nemojte ostajati u krevetu nakon alarma

Žao nam je što donosimo loše vijesti, ali nikada ne biste trebali ostati u krevetu nakon što vam se oglasi alarm. Tako je, oduprite se iskušenju da svoj telefon postavite na odgodu dok pokušavate dobiti još sedam minuta sna – i ustanite – inače ćete ometati cirkadijalni ritam.

To je ono što dr. Chelsie Rohrscheib, neuroznanstvenica i glavna stručnjakinja za spavanje u Wesperu radi svaki dan. “Nikada ne ostajem u krevetu i ne radim aktivnosti koje nisu vezane uz san i intimnost”, rekla je.

“To znači da kad se probudim, odmah ustajem iz kreveta i odlazim negdje drugdje u svojoj kući.” Dr. Rohrscheib kaže da joj to pomaže da održi “asocijaciju mozga da je spavaća soba samo mjesto za odmor” što pomaže u promicanju “visokokvalitetnog sna”.

Za super početak dana obavite jutarnje istezanje u krevetu

Stručnjaci iz Zaklade za spavanje slažu se i kažu da će san koji ćete dobiti između lude zvonjave alarma biti fragmentiran i neće donijeti nikakve zdravstvene prednosti. Zapravo, kažu da je zapravo povezan s “povećanim stresom” i drugim štetnim nuspojavama, piše Mirror.

“Umjesto da si dodijelite vrijeme za drijemanje ujutro, možda bi bilo korisnije namjestiti alarm malo kasnije i izbjeći drijemanje kako biste povećali količinu i kvalitetu sna”, preporučuju stručnjaci. “Ako vam je teško ustati nakon što ste čuli prvi alarm, pomaknite alarmni uređaj dalje od kreveta kako biste potaknuli budnost.”

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});