fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Savjeti za otklanjanje boli u koljenima

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Bol u koljenu postala je uobičajena pojava kod sportaša.

“Razlog za to je činjenica da je koljeno složen zglob koji uključuje kosti, meniskus, mišiće, tetive i ligamente koji pridržavaju zglob”, pišu stručnjaci za portal Health.

Oštećenja i opterećenja na bilo kojem od spomenutih dijelova koljena mogu izazvati bol.

Tjelesne aktivnosti poput trčanja, skakanja, istezanja i sl. mogu dodatno opteretiti koljena, a ukoliko se uzmu u obzir i svakodnevna opterećenja zbog viška kilograma rezultat će biti isti.

Rizici od nastanka kronične boli veći su kod osoba koje vježbaju do iznemoglosti, a da se pri tome redovno ne bave sportom.

Sindrom trkačkog ili skakačkog koljena najčešće se pojavljuje kod mladih ljudi, osobito kod onih koji se bave sportovima visokog intenziteta. Ovakva pojava najčešće je popraćena snažnom boli u mekom tkivu oko kosti i čašice.

Liječnici oboljelima preporučuju liječenje u obliku pojačanog odmora s fizikalnim terapijama, a osobama kod kojih takve smetnje nastaju zbog problema s hrskavicom u koljenu savjetuju bavljenje aktivnostima kao što su plivanje i vožnja sobnog bicikla.

Bol se ni u kojem slučaju ne smije zanemariti jer je najveći uzrok boli pogrešan način izvođenja vježbi.

“Zamolite trenera ili stručnjaka da pripazi na vas dok vježbate i ispravi sve što radite pogrešno, jer iako toga možda niste svjesni, samo malo jači nagib tijela može dovesti do velike neravnoteže koju ćete ispraviti tako što ćete snažnije opteretiti dijelove tijela koji prilikom vježbanja služe za bolju stabilizaciju”, piše Index.hr.

Budući da postoji mnogo različitih uzroka boli u koljenu, najbolje je rješenje odlazak liječniku jer će liječnik znati što je uzrok boli i na koji se način može otkloniti.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});