fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

UMIJEĆE: Bez ijedne pobjede u 90 minuta Portugal izborio poluzavršnicu Europskog prvenstva

Autor: Večernji list

MARSEILLE - Portugalci su prvi polufinalisti Eura u Francuskoj! Cristiano Ronaldo i društvo slomili su Poljake u Marseilleu boljim izvođenjem jedanaesteraca (6:4) nakon što je poslije 120 minuta igre rezultat bio neodlučen - 1:1.

Portugal je tako na posljednjih pet Eura uspio četiri puta izboriti nastup među četiri najbolje momčadi Starog kontinenta. A ovo polufinale izborio je bez pobjede u osnovnih 90 minuta. Ukupno gledajući, ovo im je sedmi nastup na Euru i svih sedam puta igrali su barem u četvrtfinalu.

Poljaci su sjajno počeli prvi četvrtfinalni okršaj u Francuskoj. Poveli su već u drugoj minuti golom Roberta Lewandowskog koji se tako upisao u povijest jer je to bio drugi najbrži pogodak na europskim prvenstvima. Izgledalo je kao da bi momčad Adama Nawalke mogla izbjeći sudbinu Hrvatske u osmini finala, a uzdali su se i u pozitivan omjer protiv Portugala u posljednja tri ogleda (dvije pobjede i remi).

No, Fernando Santos znao je zašto je postavio u početni sastav 18-godišnjeg Renata Sanchesa koji je ovo ljeto za 35 milijuna eura iz Benfice prešao u münchenski Bayern. Taj talentirani mladac blistao je u pobjedi nad Hrvatskom, a večeras je pogotkom donio izjednačenje u 33. minuti. Imao je i malo sreće jer je lopta pogodila poljskog igrača na putu prema golu i promijenila smjer.

Portugalci su mogli do pobjede i prije odluke s bijele točke, no Cristiano Ronaldo nije imao svoju večer. I Poljaci su ga, baš poput Čačićevih izabranika, vrlo dobro čuvali, a u rijetkim situacijama kad je imao priliku nije uspio zabiti. Najbliže pogotku bio je u 86. minuti. Joao Moutinho pronašao ga je sjajnom dugom loptom, Realov napadač bio je sam ispred vratara Fabianskog i pokušao je opaliti iz okreta, ali promašio je loptu.

Kako su obje momčadi i u osmini finala igrale produžetke tempo igre u dodatnih 30 minuta znatno je pao i nije bilo izrazitih prilika. Najzanimljiviji trenutak dogodio se u 109. minuti, kada je susret nakratko prekinut jer je jedan navijač utrčao na teren. Redari su ga brzo ulovili, pa je utakmica nastavljena, a o pobjedniku su odlučili jedanaesterci.

Za Portugal su precizni bili Ronaldo, Sanches, Moutinho i Nani, a za Poljake Lewandowski, Milik i Glik. A onda je stigla odlučujuća serija.

Rui Patricio u četvrtoj seriji raspucavanja obranio je udarac Blaszczykowskog nakon čega je Ricardo Quaresma pogodio za konačnih 6:4 i veliko slavlje Portugalaca koji će u polufinalu igrati protiv pobjednika okršaja Belgije i Walesa.

POLJSKA – PORTUGAL (1:1, jedanaesterci 3:5) 4:6

POLJSKA: Fabianski – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 98), Grosicki (Kapustka, 82) – Milik, Lewandowski.

PORTUGAL: Rui Patricio – Cédric Soares, Pepe, José Fonte, Eliseu – João Mario (Quaresma, 80), Carvalho (Pereira, 96), Sanches – Adrien Silva (Moutinho, 73) – Nani, Cristiano Ronaldo.

Autor: Večernji list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});