FOTO: Đemila i Chris Gabriel uručili donaciju Udruženju za down sindrom iz Mostara

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Obitelji sa djecom s posebnim potrebama u BiH svakodnevno se susreću s brojnim teškoćama, nemarom nadležnih, ali i institucija, a djeca su najčešće diskriminirana. Rijetki su svijetli primjeri pomoći i podrške ovim porodicama ili udruženjima koja se bore da djeci osiguraju sve što im je potrebno, a jedan od njih dolazi iz Mostara. Srećom, postoje pojedinci zainteresirani za potrebe te djece, koji osluškuju njihove probleme i nastoje pomoći.

Đemila Talić Gabriel, počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels i istaknuta humanitarka, jedna je od njih. Talić Gabriel sa suprugom Chrisom Gabrielom boravila je u posjeti Udruženju za Down sindrom Mostar, gdje je u prijatnoj atmosferi s čelnicima udruženja razgovarala o svim problemima s kojim se susreću njeni članovi, te se družila i razgovarala sa djecom iz ovog udruženja.

gabriel3-07092017

“Razlog naše posjete je taj što smo u akciji „Iznajmljivači sa srcem“ upoznali dvogodišnjeg dječaka Josipa Marića iz Mostara, koji s porodicom boravi u Neumu kao naš gost. Jednostavno, oboje smo se zaljubili u njega. U razgovoru s Josipovim roditeljima smo saznali koje su potrebe ove djece, te na koji način oni nastoje prevazići poteškoće. Sve to nas je ponukalo da posjetimo udruženje i pomognemo. Djeca su nas s radošću dočekala, a njihov osmijeh nema cijenu. Upoznali smo i dvadesetjednogodišnju Dariju Delić, koja je od rujna prva zaposlena osoba sa Down sindromom u Mostaru, a tek druga u Bosni i Hercegovini. Pričala nam je o prvim danima na poslu” – kaže Đemila Talić Gabriel.

gabriel1-07092017

Prilikom posjete bračni par Gabriel uručio je donaciju udruženju koja će biti dovoljna za plaćanje logopeda za dvadeset i troje djece, kao i za ostale potrebe u narednih šest mjeseci. Želja im je, kako kažu, da skrenu pozornost na probleme porodica sa djecom s posebnim potrebama, s nadom da će i druge animirati da se zainteresiraju i pomognu ovakvim udruženjima.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI