fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Koliko sati dnevno spavate? Znanstvenici otkrili najraniji simptom demencije

Autor: Večernji list

San je itekako važan, ali previše sna jednako je opasno kao i premalo jer može biti simptom teških oboljenja, prenosi Vecernji.hr.

Naime, znanstvenici su otkrili korelaciju između spavanja više od 9 sati dnevno i Alzheimerove bolesti.

Svi koji ulaze u ovu kategoriju spavalica, imaju čak dvostruke šanse oboljeti od demencije u idućim desetljećima svog života, prenosi Daily Mail.

Stručnjaci upozoravaju kako je svaka promjena u navikama spavanja razlog za zabrinutost jer znači kako je dio mozga zaslužan za budno stanje možda pod opterećenjem ili oštećen.

Osim korelacije između demencije i spavanja, utvrđeno je i kako osobe su koje spavaju duže od 9 sati sklonije zaboravljanju informacija, manjku koncentracije i duljem procesuiranju novih kako i starih sjećanja, kao i da imaju manji volumen mozga.

Znanstvenici još jednom naglašavaju kako je nemogućnost izlaska iz spavaćeg stanja simptom, a ne razlog zbog kojeg ljudi obolijevaju od Alzheimera.

Još jedan od simptoma je i gubitak osjeta njuha, pa se provodi takozvani ‘maslac od kikirikija-test’ kojeg pacijenti moraju nanjušiti iz određene udaljenosti.

– Razumjeti više o tome na koji način san utječe na razvoj demencije može pomoći liječnicima u prepoznavanju osoba s mogućim rizikom od obolijevanja – zaključila je dr. Rosa Sancho iz britanskog centra za istraživanje Alzheimerove bolesti.

Osvrnula se i na prijašnja istraživanja koja su potvrdila vezu između lošeg sna i ranog stadija demencije, ali i upozorila kako premalo sna u takvim situacijama može samo pogoršati stanje oboljelog.

Autor: Večernji list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});