fbpx

Pronađen jednostavan način testiranja na rak pluća

Autor: Hayat TV

BOSTON - Test se obavlja pomoću brisa uzetog iz nosa i može pokazati jesu li pronađene plućne lezije zloćudne ili ne. Zvuči doista jednostavno i brzo, zar ne!?

Rak pluća i bronha uglavnom se otkriva u poodmakloj fazi, lijekovi su zbog toga malo ili nimalo učinkoviti, a smrtnost velika. Sve su to razlozi zbog kojih znanstvenici nastoje pronaći što jednostavniji, neinvazivan i što jeftiniji test za rano otkrivanje raka pluća i bronha koji neće štetiti zdravim osobama.

Čini se da je tim istraživača s bostonskog University School of Medicine (BUSM) pronašao jednostavan način testiranja na rak pluća, i to pomoću brisa iz nosa pacijenta, koji može pokazati jesu li plućne lezije zloćudne. Pokazalo se da se maligne stanice šire duž cijelog dišnog trakta. Liječnici upozoravaju da se pacijenti kod kojih se otkriju lezije podvrgavaju invazivnoj dijagnostici poput biopsije pluća “za svaki slučaj”, piše portal Živim.

Novo istraživanje otkriva genomske funkcije u epitelu koje bi mogle omogućiti da se jednostavnije utvrdi njihova zloćudnost uzimanjem i analizom brisa iz nosa. Pokazalo se da je nosni epitel “domaćin” biomarkera za rak pluća.

Znanstvenici su prikupili nazalni epitel od pacijenata koji puše ili su nekad pušili, a nađene su im lezije na plućima. Uziman im je epitel dišnih puteva za gensko ispitivanje. U ovom slučaju bio je to epitel staničnog tkiva koji zatvara i štiti nosnu šupljinu. Znanstvenici su ispitivali tu vrstu epitela i profilirali gensku ekspresiju uz pomoć tzv. Microarraysa koji se koristi za otkrivanje mutacije gena BRCA 1 i BRCA 2, koji upućuju na mogućnost genskog raka dojke i jajnika. Rano otkrivanje

Otkriveno je da i genske promjene kod raka pluća na sličan način prolaze kroz stanice dišnih puteva. To ih je dovelo do zaključka da se kod pušača epitel s genskim promjenama proteže od pluća do nosne šupljine, što znači da se tu mogu naći i markeri za tu zloćudnu bolest. Povezanost dišnog sustava

Rezultati pokazuju da postoji povezanost zloćudnih promjena u cijelom dišnom sustavu, pa tako i u nosnom epitelu. Ekspresija gena u nosu sadrži informaciju o postojanju raka, što bi moglo pomoći u ranom otkrivanju te zloćudne bolesti. Znanstvenici su uvjereni da neće trebati dugo čekati široku upotrebu ovog testa.

Autor: Hayat TV

ZADNJE VIJESTI