fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zasjedao Operativni stožer za pitanje migracija u BiH

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina će nastaviti jačanje kontrole granice, u cilju smanjenja ilegalnih migranata koji ulaze u našu zemlju, zaključeno je na današnjem sastanku u Sarajevu Operativnog stožera za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini.

Pritisak migranata na istočnu granicu BiH raste, ali je istaknuto da pojačanja Graničnoj policiji BiH, koju pružaju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i policija Republike Srpske daje rezultate što je vidljivo i po znatno većem broju odvraćenih migranata pri pokušaju ilegalnog ulaska u BiH. Korištenje kapaciteta ovih agencija bit će nastavljeno i ubuduće te je predsjedavajući Stožera Dragan Mektić, istakao da je iz proračunske rezerve za plaćanje troškova smještaja i ishrane policijskih službenika izdvojeno oko 460.000 KM.

Operativni stožer je prihvatio i ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH, čiji pripadnici će u narednom periodu također biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice BiH.

Nakon određivanja lokacija prihvatnih centara za migrante, koji su usuglašeni s predstavnicima lokalnih zajednica, idućeg tjedna će početi radovi i na rekontrukciji objekata u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, dok se istovremeno vrši adaptacija objekta hotela Sedra u Cazinu. U ovom objektu već se nalazi 150 migranata, uglavnom porodice s djecom, a idućeg tjedna bit će smješteno još 50 osoba.

Stožer je prihvatio da privremeni prihvatni centar bude u objektu „Agrokomerca“ u Velikoj Kladuši, a ministar Mektić je najavio da će uskoro posjetiti ovu općinu, tijekom koje će s predstavnicima ove lokalne zajednice razgovarati o preostalim tehničkim detaljima.

Danas je razgovarano i o jačanju kapaciteta Službe za poslove sa strancima BiH, a dogovoreno je i da zbog povećanog priliva migrananata na području koje pokriva Terenski centar Bijeljina, SPS organizira rad i tijekom vikenda, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});