fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Otkriveno najmanje deset lažnih diploma zaposlenih u institucijama FBiH, bilo i otkaza

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - Provjera diploma uposlenih u federalnim institucijama skoro je završena i pokazala je da je najmanje deset namještenika u proteklom periodu posao dobilo na osnovu lažnih diploma. Otkriveno je i nekoliko takvih službenika.

Nadležno tužiteljstvo

Ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović, koja je pokrenula inicijativu provjere diploma, kazala je jučer da je ova kontrola pokazala da u 102 institucije sa hiljadama zaposlenih, čiji rad plaćaju građani, ima onih sa lažnim diplomama, mahom srednjoškolskih, ali da ih ima i sa lažnim fakultetskim diplomama.

Nije željela precizirati o kojem se broju radi, niti o kojim institucijama, dodavši da se priprema izvještaj za Vladu Federacije BiH nakon čega će javnost o svemu biti detaljno upoznata.

-Neke su institucije tim svojim uposlenicima već dale otkaze, neke su obavijestile i nadležno ttužiteljstvo – dodala je Dilberović.

Diplome su provjeravale same institucije za svoje uposlene tako što su slale upite školama i fakultetima. Podaci su se na kraju slali Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH čiji se izvještaj, nakon što bude napisan, uskoro treba naći na dnevnom redu Vlade FBiH.

Prošao rok

Podsjetimo da je zaključak o provjeri diploma svih uposlenih u svim federalnim organima uprave, zavodima, agencijama, pa i poduzećima u većinskom vlasništvu FBiH, donijela je Vlada početkom godine. Rok od šest mjeseci za završetak posla je prošao, a do kašnjenja je došlo zbog niza problema, izmjenu ostalog jer je u određenom broju slučajeva dokumentacija izgorjela u ratu, ali i jer su neki fakulteti počeli tražiti i do 351 KM za potvrde.

Dvije institucije „nepokrivene“

Ministrica Dilberović je rekla da Zavod PIO FBiH i Arhiv Tuzlanskog kantona nisu mogli provjeriti diplome svojih uposlenih jer su, i nakon nekoliko molbi i urgencija, neki univerziteti nastavili tražiti novac za potvrde.

-Zavod PIO nije mogao provjeriti 119 fakultetskih diploma, na primjer. Tako da su neke institucije ostale „nepokrivene“ i možda će Vladi biti predložen zaključak da te institucije u budžetu za iduću godinu planiraju novac da bi baš sve okončali – dodala je Dilberović.

Autor: Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});