fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Pobjeda košarkašica BiH na startu Eurobasketa nad Belgijom; Lojo: Pokazali smo karakter, ponosan sam na igračice

Autor:

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je započela nastup na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i Španiji.

Košarkašice BiH su u prvom meču C-grupe Eurobasketa danas su u Strasbourgu pobijedile selekciju Belgije sa 70:55 (19:11, 11:17, 21:19, 19:8).

Izabranice selektora Gorana Loje priredile su iznenađenje na otvaranju EP-a i savladale favorita, ne samo u grupi nego i na cijelom prvenstvu. Od početka utakmice reprezentacija BiH imala je vodstvo, u prvom poluvremenu i 12 poena. Odličnom igrom u odbrani košarkašice BiH potpuno su zaustavile Belgijanke i iz minute u minutu povećavale prednost, mada su promašile nekoliko otvorenih šuteva.

U drugoj polovini druge četvrtine došle je do pada u igri bh. tima. Veliki broj grešaka i izgubljenih lopti uslovili su da Belgija serijom 11:2 dođe na samo tri poena zaostatka. Do kraja poluvremena vodila se velika borba pod koševima, a košarkašice BiH uspjele su nekako da zadrže vodstvo pred zahuktalim Belgijankama.

Borba za svaku loptu nastavila se i u drugom poluvremenu. Trojkama Babić i Deure košarkašice BiH vraćale su prednost na šest poena, ali je na drugoj strani bila nezaustavljiva Meesseman koja je pogađala sa svih pozicija. Vidno umorna Jonquel Jones potpuno je zaustavljena u napadu, ali su se razigrale ostale bh. igračice, Gajić posebno u odbrani te Delić i Babić u napadu. Tako je Delić tri minute do kraja pogodila dvije trojke i Babić jednu za vodstvo od devet poena čime su praktično “prelomile” meč.

Do kraja susreta kvalitetnom odbranom bh. košarkašice osujetile su svaki pokušaj Belgijanki da se ponovo vrate u igru i ostvarile pobjedu u prvom nastupu na Eurobasketu nakon 22 godine.

Najefikasnije u reprezentaciji BiH bile su Nikolina Babić sa 23 poena, Jonquel Jones sa 13 poena i 17 skokova, Milica Deura sa 10 te Marica Gajić sa osam poena i 12 skokova.

Emma Meesseman predvodila je selekciju Belgije sa 24 poena i 13 skokova.

Zadovoljan prikazanom igrom

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Lojo zadovoljan je prikazanom igrom i pobjedom svoje ekipe na startu Evropskog prvenstva nad selekcijom Belgije. Lojo je na pres-konferenciji nakon utakmice istaknuo da su se igračice, kako je i najavljivao, borile za svaku loptu i da je ponosan zbog ovog uspjeha i pobjede nad favoriziranim protivnikom.

– Sretan sam, pokazali smo karakter i pokazali da se možemo boriti sa svim ekipama, kao što sam rekao jučer na pres-konferenciji. Belgija je bila veliki favorit, ali smo na kraju pokazali da smo zaslužili pobjedu. Čestitam svojim igračicama i ponosan sam na njihovu igru. Ovo je pobjeda za sve navijače, pokazali smo da se borimo za svaku loptu. Sutra je nova utakmica, dat ćemo sve od sebe i što bolje se pripremiti – rekao je Lojo.

Najefikasnija u bh. timu bila je Nikolina Babić sa 23 poena, uz izuzetno visok procenat šuta iz igre i za tri poena (5/6 za tri i 9/10 za dva poena). Jones je ostvarila double-double učinak od 13 poena i 17 skokova, što je Lojo, kako je rekao i očekivao od naturalizovane košarkašice sa Bahama s obzirom na to da to redovno čini u WNBA ligi.

– Babić je definitivno igračica utakmice, ali timska igra je ključna i moramo uvijek biti na vrhunskom nivou – dodao je.

Reprezentativka BiH Matea Tavić također je izjavila da je presretna zbog pobjede na otvaranju Eurobasketa, u prvom nastupu BiH na velikom takmičenju nakon 22 godine.

– To je velika stvar za nas. Nadam se da ćemo i sutra pokazati istu energiju – kazala je Tavić.

Košarkašice BiH u drugom kolu EP-a sutra u 12 sati igraju protiv Turske, dok se u nedjelju sastaju sa Slovenijom.

Autor:
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});