fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Na tržištu je Novavax, novo cjepivo protiv koronavirusa, a ova zemlja ga je prva odobrila

Autor: Fena

Indonezija, teško pogođena pandemijom koronavirusa, postala je prva zemlja koja je odobrila novo cjepivo protiv Covid-19 koju je napravio američki Novavax, objavila je ova kompanija u ponedjeljak.

Ovo odobrenje će Indoneziji, koja se bori da dobije adekvatne zalihe cjepiva protiv koronavirusa za svojih 270 milijuna stanovnika, dati pristup cjepivu koje će se proizvoditi u Indiji pod nazivom Covovax, piše AFP.

Cjepivo koristi drugačiju tehnologiju od onih koje su već stekle opće odobrenje i daju se širom svijeta.

Za razliku od mRNA cjepiva iz BioNTech/Pfizera, Moderne i Curevac, Novavaxova cjepiva koja se daje u dvije doze oslanja se na tradicionalniju tehniku, koristeći proteine za prenos fragmenata koronavirusa koji su bezopasni za stvaranje imunološke reakcije.

Osim toga, cjepivo se može držati na višim temperaturama od ostalih, pa tako se može skladištiti na temperaturi od 2 do 8 stupanja Celzijevih, što olakšava transport i skladištenje, posebno u zemljama u razvoju.

“Prvo odobrenje Novavax cjepiva protiv Covid-19 pokazuje našu predanost pravednom globalnom pristupu i zadovoljit će potrebu Indonezije, koja usprkos tome što je četvrta najmnogoljudnija nacija na svijetu, nastavlja raditi na nabavci dovoljne količine cjepiva za svoje stanovništvo”, rekao je Izvršni direktor Novavaxa Stanley Erck.

Ovo cjepivo će proizvoditi Institut za serum Indije, a isporuke će početi ukoro, navodi se u priopćenju Novavaxa.

Kompanija je podnijela zahtjeve za odobrenje cjepiva u brojnim zemljama i Europskoj agenciji za lijekove te je zatražila odobrenje za hitnu upotrebu od Svjetske zdravstvene organizacije.

Zahtjev američkom regulatoru, Agenciji za hranu i lijekove, bit će podnesen do kraja godine, priopćili su iz Novavaxa.

 

 

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});