fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija: Pixabay

Ekonomisti protiv uvođenja eura u BiH: Ističu više negativnih efekata

Autor: Dnevno.ba

Bosna i Hercegovina je nakon dobivanja statusa kandidata ušla u sustav SEPA, koji omogućuje korištenje platnog prometa u eurima. Zbog toga se pojavila ideja da naša zemlja preuzme euro kao službenu valutu. Ipak, ekonomski stručnjaci smatraju kako BiH ne ispunjava potrebne kriterije te da joj to u ovom trenutku ne bi donijelo velike benefite.

Neka zemlja ne mora nužno biti članica Europske unije da bi uvela euro kao svoje sredstvo plaćanja. Uz 20 od 27 članica Unije euro su uvele i zemlje poput Monaca, Andore, Vatikana, San Marina, Crne Gore i Kosova. Pozitivni efekti za BiH bili bi uključivanje u tijekove eurozone, postali bismo dio jednog velikog gospodarstva, vršile bi se lakše transakcije, ali ekonomski stručnjaci ističu više negativnih efekata.

“Bosna i Hercegovina bi se odrekla vlastite valute i odrekla bi se mogućnosti vođenja vlastite monetarne politike. Međutim, moramo znati da je i trenutno stanje takvo da naša središnja banka nema klasične instrumente za vođenje monterne politike, ona funkcionira u sustavu valutnog odbora. Naša konvertibilna marka je fiksno vezana za euro i svaka konvertibilna marka koja se izda mora imati pokriće u eurima, ili drugim valutima, zlatu i slično, navodi profesor s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Nikola Papac.

A da bi BiH ušla u europsku monetarnu uniju trebala bi ispuniti četiri kriterija iz Maastrichta, od čega ispunjava samo dva. Imamo relativno nisku inflaciju i fiksni tečaj koji je definiran Zakonom o centralnoj Banci. Međutim, imamo visoku stopu nezaposlenosti te deficit u proračunu veći od BDP-a. Također, prosječna kamatna stopa ne bi smjela odstupati 2% od prosječne kamatne stope u eurozoni, čemu smo blizu.

Foto: Pixabay

Građani  podržavaju uvođenje eura u BiH

Bosna i Hercegovina je nakon dobivanja statusa kandidata ušla u sustav SEPA, koji omogućuje plaćanje u eurima.

Ekonomski stručnjaci navode kako trenutno nije dobar trenutak da BiH uvede euro, čak kad bi i ispunjavali potrebne kriterije, ali da se o tome može razmišljati u budućnosti.

Iskustva drugih zemalja govore i o rastu inflacije nakon uvođenja eura, ali u svakom slučaju čini se da će konvertibilna marka do daljnjega biti osnovno sredstvo plaćanja u BiH. Za koje je i vidljiv rast povjerenja građana zbog rasta depozita.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});