fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

Postavlja se pitanje: Ako je OHR jamac Federacije, zašto joj je više puta mijenjao Ustav?

Autor: Dnevno.ba

Visoki predstavnik Christian Schmidt nedavno je izjavio kako je njegov ured jamac Federacije BiH i Republike Srpske. Međutim, s obzirom kako je OHR drastično u više navrata mijenjao i brisao stavke Ustava Federacije ponajviše na štetu Hrvata, postavlja se pitanje što točno jamči OH, prenosi RTV HB.

Izvorno dogovorena Federacija između Bošnjaka i Hrvata nastala je potpisivanjem Washingtonskog sporazuma od kojeg se nedavno navršilo punih 30 godina. Tim sporazumom zaustavljen je rat između ova dva naroda, a naknadno je u pregovore za konačni ustroj BiH trebala biti uključena i srpska strana.

Međutim, Republika Srpska nije nestala, a u Federaciji su pod utjecajem Međunarodne zajednice drastično derogirana prava Hrvata.

“Puno se toga promijenilo pod utjecajem međunarodnog faktora, Federacija BiH danas je otprilike 70 % bošnjačka, a 30 % hrvatska. Ne možemo reći da su Hrvati u potpunosti obespravljeni u Federaciji, ali nisu ni ravnopravni u punini s Bošnjacima, navodi urednik i novinar portala Dnevnik.ba Jurica Gudelj u izjavi za RTV HB.

Foto: Amer Kajmović/Fena

Štetni amandmani

A upravo su ravnopravnost i paritet u vlasti bili temeljna načela zbog kojih su Hrvati i ušli u Federaciju s Bošnjacima. Sve se promijenilo nakon odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju po apelaciji Alije Izetbegovića iz 2000. godine, nakon čega se nameću amandmani tadašnjeg šefa misije OSCE-a Roberta Barryja i dvije godine kasnije vrlo štetni amandmani na Ustav Federacije potpisani u sarajevskoj zračnoj luci od strane Visokog predstavnika na odlasku Wolfganga Petrischa.

“Petrischevi amandmani su bili zapravo politički pokušaj ubojstva s predumišljajem. Srećom Hrvati su srećom preživjeli, i danas su tu, nešto ih se pita. Međutim, ako promotrimo kakav su status tada imali i kakav danas trebaju imati, nažalost, možemo samo konstatirati da OHR samo garantira permatuiranu političku krizu. Čak, danas kada imamo puno dobronamjernijeg i boljeg Visokog predstavnika Schmidta, od Petrischa, čak i kod njega možemo vidjeti selektivan pristup vladavini prava”, navodi politolog Martin Mikulić u izjavi za RTV HB.

Petrich je svojim amandmanima u potpunosti promijenio karakter Federacije.

“Dobili smo puno više konstitutivnosti naroda na papiru, nego u praksi. Hrvati su tada zajedno s Bošnjacima u Vladi Federacije imali paritet, koji je nakon toga anuliran. Sad je podjela ministarskih mjesta 8-5-3 i s premijerom naravno da to uvijek ide u korist Bošnjaka. A već 20 godina traje i biranje hrvatskih, srpskih i ostalih izaslanika u federalni Dom naroda”, dodaje Mikulić.

I dalje postoji stalna tendencija unitarizacije Federacije, odnosno potpunog pretvaranja u bošnjački entitet, kao što je Republika Srpska u praksi srpski entitet. A OHR se s druge strane, kako navode naši sugovornici, češće pokazao kao izvor problema, a ne rješenja.

Unatoč svim štetnim međunarodnim intervencijama Hrvati su politički preživjeli, a Federacija često pokaže sporu dinamiku donošenja odluka, odnosno nefunkcionalnost. Ipak, vrijedi se zapitati čega je točno jamac OHR? Je li to samo njezin teritorij ili pak i Ustav, jer ovo drugo su u više navrata drastično promijenili.

Dodik: Ako Schmidt intervenira u vezi s imovinom, RS će proglasiti neovisnost

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});