fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ISTA EKIPA ZATAŠKALA DVA UBISTVA: Hoće li glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić Nadarević i Dalida Burzić odgovarati, zbog zataškavanja ubistva Salke Džaferovića i Dženana Memića?!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

U Bosni i Hercegovini, koja je podjelom na dva entiteta učinjena funkcionalno invalidnom, malo što funkcionira u skladu sa europskim civilizacijskim standardima, jer nevjerojatna količina političke i pravosudne bahatosti, zataškavanje i neprocesuiranje korupcije i svih oblika krivičnih djela, kontinuirano upropaštava ovu zemlju strovaljujući ju na civilizacijsko dno, piše Josip Šimić-Đinđić!

Već prije nešto više od tri i pol ili četiri godine, na adrese svih pravosudnih, policijskih i međunarodnih institucija stigao je e-mail, koji je tada poprilično uznemirio bosanskohercegovačku javnost, ali i primatelje e-mail-a. E-mail je stigao i na adresu Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), koji je navedeni mail arhivirao, ali k znanju primio.

U tome e-mailu se između ostaloga navodi, da se na čelu Ureda disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH nalazi Alena Kurspahić Nadarević – „izrazito promiskuitetna i moralno problematična osoba“, te se dalje navodi, da je „tadašnja glavna kantonalna tužiteljica Kantona Sarajevo Dalida Burzić u predmetu „Dženan Memić“, potpuno narušila povjerenje javnosti u pravosuđe, koja je široj bh. javnosti, međunarodnoj zajednici i OHR-u poznata po skandaloznom i koruptivnom postupanju u predmetu „Dženan Memić“ – javnost neće zaboraviti njenu sramotnu i kriminalnu ulogu u aferi “Dženan Memić”, u skandaloznom policijskom i sudsko-tužiteljskom slučaju bez presedana prikrivanja stvarnih počinitelja krivičnog djela ubojstva Dženana Memića na Ilidži, za koje prikrivanje se ista sumnjiči da je kao Glavni tužitelj nadležnog Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu od stvarnih počinitelja tog zločina i njihovih srodnika primila mito u iznosu od 250.000,00 EURA koji iznos je podijelila sa ostalim ključnim akterima tog prikrivanja (lično je po uputama naručitelja prikrivanja zadržala polovicu te sume, dok je ostatak mita otišao ostalim ključnim prikrivateljima i konstruktorima tog slučaja u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo, policiji i vještacima, kao i plaćenim novinarima i spin majstorima plaćenicima na pojedinim plaćenim web portalima).“

Javnost je upoznata o ovome slučaju, da je u predmetu „Dženan Memić“ postalo evidentno, da je pod vodstvom Dalide Burzić, izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, s ciljem ne otkrivanja pravih ubojica Memić Dženana, pri čemu su u toj namjeri, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz oblasti „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koje s kritičnim događajem nisu uopće ni povezane, što je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda F BiH, i utvrđeno!

Tužilaštvo KS, tada na čelu sa Burzić, je optužilo Ljubu i Bekriju Seferovića, da su u saobraćajnoj nesreći skrivili smrt Dženana Memića. U maratonskom i montiranom procesu Ljubi i Bekriji Seferoviću, Kantonalni sud u Sarajevu donio je dva puta oslobađajuću presudu. U zaključku presude stoji, da je „Sud došao do zaključka, da nema pouzdanih dokaza, da su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović počinili krivičnopravnu radnju, koja im se stavlja na teret“. Presuda je dva puta ukidana od strane Vrhovnog suda F BiH.

I konačno, Vrhovni sud Federacije BiH donio je pravomoćnu presudu, kojom se Ljubo i Bekrija Seferović oslobađaju od optužbe, da su odgovorni za smrt Dženana Memića: „Mi nalazimo da za tvrdnju tužilaštva da se događaj desio na način kako je to opisano u optužnom aktu nema dovoljno dokaza“ – kazao je predsjednik vijeća Vrhovnog suda F BiH.

Tadašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je više od četiri puta u svojim izvještajima podnijetih Vijeću sigurnosti UN-a ukazao na zataškavanje ubistava dva mladića: Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banjaluke, napominjući u izvještaju, da „aktivisti optužuju vlasti za prikrivanje ovih ubistava“! Ubistva ovih mladića niti do dana današnjega nisu riješena, niti ubice k pravdi privedene.

Burzić je u izvjesnom vremenu, unatoč koruptivnim aktivnostima nagrađena i imenovana za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, što je naišlo na osudu javnosti.

Sve disciplinske prijave, koje je Muriz Memić slao protiv Dalide Burzić Uredu disciplinskog tužitelja, na čelu sa Alenom Kurspahić Nadarević, su odbijane, ili su usljed po prijavama protiv Burzićeve podizane disciplinske tužbe – tako manjkavo koncipirane, bez čvrstih dokaza, koje su – kao što je javnosti poznato sve odbačene. Podizanje takvih tužbi od strane UDT-a protiv Dalide Burzić bilo je čisto bacanje prašine u uči javnosti, iako je Burzićeva iz svih disciplinskih postupka izašla, kao pobjednica – nevina, zahvaljujući isključivo namjernoj traljavosti disciplinskih tužilaca, koji se namjerno nisu dovoljno potrudili, da sastave i uz disciplinsku tužbu adekvatne dokaze prilože, koji bi Burzićevu doveli u sigurnu vezu sa počinjenjem ozbiljnih disciplinskih prekršaja – koji su je već odavno – kako je svima poznato, učinili trajno nedostojnom za obavljanje bilo koje pravosudne funkcije, zajedno sa Alenom Kurspahić Nadarević, njezinom intimnom prijateljicom.

No, traljavost i tromost UDT-a, omogućila je Dalidi Burzić, pardon korupciji, nastavak rada u bh. pravosuđu, ni manje ni više u Sudu BiH, sa mjesečnom plaćom cca. 4 tisuće maraka.

Sve prijave Memićeve protiv Burzićeve neslavno su završile, jer je – vrijeme će pokazati – Dalida Burzić bila u iznimno dobrim odnosima sa Alenom Kurspahić Nadarević, kojoj je Burzićeva na vjenčanju djeveruša bila. Kurspahić Nadarević se „pobrinula“, da zataškava, ili se pobrinula, da zataška sve disciplinske prekršaje tadašnje glavne tužiteljice KS Dalide Burzić i njezinih tužilaca počinjenih u predmetu „Dženan Memić“, zbog čega je i prijavljena Tužilaštvu BiH (zataškavanje koje je prethodno opisano), „uvjeravajući“ Kurspahićka lažno tada Muriza Memića, odbijajući njegove prijave, kako tobože nema elemenata za disciplinsko procesuiranje Dalide Burzić, uvjeravajući ga kroz lažne dopise da je „Dženan Memić sto posto stradao u prometnoj nesreći, te da je Dalida Burzić u predmetu Memić i Tužilaštvo KS na čelu tada s njom sprovelo adekvatnu istragu, te da UDT ne nalazi povredu Burzićkine dužnosti u predmetu Memić“. Vrijeme će pokazati, da su obje podlo i pokvareno lagale.

 

Dokaz Presuda Vrhovnog suda F BiH, koja kaže, da Dženan Memić nije stradao u prometnoj nesreći, niti su za njegovu smrt krivi Ljubo i Bekrija Seferović, a što su i prije ove presude – godinama prije – upozoravali advokat Ifet Feraget, pravni zastupnik Muriza Memića, tvrdeći, da je „Tužilaštvo KS na čelu sa Burzić izmislilo saobraćajnu nesreću s ciljem zaštite pravih ubica Dženana Memića“!

No, prije zataškavanja ubistva Dženana Memića, Dalida Burzić i Alena Kurspahić Nadarević su u dosluhu, prethodno, zataškale još jedno ubistvo Salke Džaferovića!

Dnevni avaz je na udarnim stranicama u printanom i elektronskom izdanju pisao o ovome slučaju, ali vrijedi opet posjetiti.

Nije nikakva javna tajna, da je vladao otvoreni sukob između glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić i tadašnje glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, a u vezi predmeta Memić, gdje krivično prijavljena i Alena Kurspahić, a sukob se intenzivirao, nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, na čelu tada sa Gordanom Tadić, po prijavi advokata Ifeta Ferageta, koji je ranije izjavio, da je „u međuvremenu dobio još materijala koji duboko inkriminira Kurspahić-Nadarević. Dakle, radi se o ozbiljnim krivičnim djelima. Krivičnom prijavom obuhvaćen je i njen zamjenik Mirza Hadžiomerović. Oni su učesnici prikrivanja odlučnih činjenica zataškavanja kriminogenih postupaka tužilaca u predmetima Memić i Džaferović“ – navodio je tada advokat Feraget.

„Ja ću kao ovlašteni punomoćnik porodice Nesada Džaferovića iz Sarajeva, uputiti pismo Tužilaštvu BiH u kojem ću zatražiti uključivanje ovog Tužilaštva u slučaj zataškavanja ubistva Nesadovog oca Salke Džaferovića. Ovo ubistvo, prema navodima Nesada Džaferovića, zataškala je glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić Nadarević, jer je njen otac, Zaim Kurspahić, vozio automobil kojim je na trotoaru u sarajevskom naselju Stup usmrćen Salko Džaferović“ – navodio je tada advokat Ifet Feraget. U odnosu na ovo advokat Feraget je podnio prijavu Tužilaštvu BiH, samo nekoliko dana prije podizanja disciplinske tužbe od strane UDT-a protiv Tadićeve, koja tužba je odisala naručenom odmazdom i ličnim motivom Kurspahić Nadarević, da po svaku cijenu ukloni Tadićevu, zbog istrage, kojom je Kurspahić obuhvaćena, kako u predmetu „Memić“, tako i u predmetu „Džaferović“! Odlaskom Tadićeve, sve je stalo, a predmeti stornirani. Više nitko ne spominje, čak ni falsifikovanu Osmicinu diplomu, zbog čega je ljetos hapšen bio.

Naime, podsjećanja radi, Salku Džaferovića, na području Kantona Sarajevo, automobilom usmrtio je otac glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić, Zaim Kurspahić, koji nikada nije odgovarao za ovo djelo, a za koje je predviđena kazna zatvora od 1 do 8 godina zatvora. Zaima je trebala procesuirati Dalida Burzić, koja će kasnije biti djeveruša na vjenčanju Aleni Kurspahić. Istovremeno će se pokazati, da je tadašnja glavna kantonalna tužiteljica KS Dalida Burzić, koja bila dužna da procesuira Zaima Kurspahića, najbolja prijateljica Alene Kurspahić Nadarević, obzirom, da joj je Burzićeva bila na vjenčanju djeveruša, a što dokazuje i slika u prilogu.

Opis nije dostupan.

Nakon podnijete krivične prijave Tužilaštvo BiH otpočelo je sa provjerama, gdje se pod lupom Tužilaštva BiH našla Alena Kurspahić i njezin otac Zaim Kurspahić. Nije se ni slutilo, da bi protiv Tadićeve trebala biti  podignuta tužba, ali jest „ekspresno“ nakon što je Tužilaštvo BiH otpočelo sa provjerama krivične prijave koju je podnio advokat Ifet Feraget, te nakon kategoričnog „NE“ od strane Tadić, da se predmeti protiv Mehmedagića i Debevca ustupe Tužilaštvu Kantona Sarajevo, koje je već od ranije „stažiralo“ na zataškavanju najtežih krivičnih djela (zataškavanje ubistva Dženana Memića). Tadićeva je u svojoj Facebook objavi od prije par dana javno kazala, da je „skupo platila što je pokušala spriječiti ovaj prijenos predmeta na Tužilaštvo KS, te joj je zauzvrat nuđeno, nepokretanje postupka u zamjenu, da navedene predmete ustupi Tužilaštvu KS“, gdje bi, kao što smo pisali „isparili“!

Nakon što je u potresnoj ispovijesti za „Avaz“ Nesad Džaferović optužio glavnu disciplinsku tužiteljicu BiH Alenu Kurspahić – Nadarević da je zataškala slučaj ubistva njegovog oca Salke, na twitteru se oglasio Alenin suprug Adis Nadarević. Također, Nesad Džaferović u ispovijesti za „Avaz“ najavio je da će se tada odmah obratiti za pomoć tužiteljici Tadić u slučaju prikrivanja ubistva njegovog oca, što je i učinio preko advokata Ferageta. Podsjećamo, Kurspahićkin otac Zaim upravljao je vozilom s kojim 19. septembra 2013. godine na trotoaru u sarajevskom naselju Stup usmrćen Salko Džaferović, a slučaj je, uz veliku pomoć Aleninih „prijatelja“, zataškan u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, tako da za ubistvo Džaferovića nitko nije odgovarao.

Opis nije dostupan.

Gle čuda, Dalida Burzić je u periodu od kraja prosinca 2014. godine do ožujka 2019. godine obavljala funkciju glavne tužiteljice Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, kada je slučaj smrtnog stradanja Salke Džaferovića bio „još frišak“!

Dana 22. 03. 2021. godine, Adis Nadarević, suprug Alene Kurspahić Nadarević u svom postu na Twitteru otvoreno je tada najavio, da će biti smijenjena glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec. Iz njegovog šturog obraćanja ostaje nejasno na osnovu kojih informacija je on tada najavio smjenu tužiteljice Tadić, i da li je to njegova slobodna procjena ili je bila prikrivena prijetnja njegove supruge, glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić – Nadarević. Vrijeme će pokazati, da je ovo bila prijetnja njegove supruge i njezinih SDA mentora.

Opis nije dostupan.

Adis Nadarević je između ostaloga, samo 11 dana prije nego li će njegova supruga Alena Kurspahić Nadarević podići tužbe protiv Tadićeve i Debevca, napisao između ostaloga slijedeće, da „Debevca neće spasiti ni Osmica ni Avdo, a Tadićku ni Avaz ni Dodik ni Čović, ni ikona Svetog Nikole“! Nedugo nakon ovoga, Kurspahićka je podigla disciplinske tužbe protiv Tadić i Debevca. Stoga, jasno upućujemo apel svim pravosudnim djelatnicima, ako hoće da saznaju svoju sudbinu u pravosuđu da samo prate twitter nalog Adisa Kurspahića, koji očigledno dobro prognozira rad i poteze UDT-a, na čijem se čelu nalazi njegova supruga.

Više na vezanim tekstovima Dnevnog avaza:

https://avaz.ba/vijesti/bih/639059/ispovijest-nesada-dzaferovica-disciplinska-tuziteljica-alena-kurspahic-je-oslobodila-svog-oca-koji-je-ubio-mog

https://avaz.ba/vijesti/bih/639336/kakva-je-uloga-glavne-disciplinske-tuziteljice-bih-ista-ekipa-zataskava-jos-jedno-ubistvo

https://avaz.ba/vijesti/bih/639368/ifet-feraget-i-muriz-memic-podnose-krivicnu-prijavu-protiv-glavne-disciplinske-tuziteljice-alene-kurspahic-nadarevic

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});