fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KAD SISTEM ZASPE, KRIMINAL I UBICE KOLO VODE: Ubistvo načelnika krim. PU Prijedor se moglo spriječiti. SIPA imala informacije o ubistvu, koje nikada nije dostavila nadležnom tužiteljstvu!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Dana 21. 03. 2022. godine, oko 07,00 sati, lice D.R. je prema policijskim saznanjima i dosadašnjim u toku istrage prikupljenim dokazima iz njemu poznatih razloga i pobuda organizirao i sa predumišljajem, u dogovoru sa drugim osobama, i to licem A.M., koji je pristao biti izvršilac pri lišavanju života načelnika krim. PU Prijedor Radenka Bašića i to djelovanjem i pucanjem iz vatrenog oružja u potiljak žrtve s ciljem izazivanja opće uznemirenosti, straha i nesigurnosti među građanima Republike Srpske, te ozbiljne i štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu zbog narušavanja ugleda države u međunarodnoj zajednici, koja se zbog ovakvih djela svrstava u zemlje visokog sigurnosnog rizika, piše Josip Šimić-Đinđić!

Čime bi, počinili krivično djelo, i to: D.R. – krivično djelo „Teško ubistvo“ iz člana 125. stav 2. u vezi sa stavom 1. točka 8. KZ RS-a, na štetu Radenka Bašića, obzirom, da je života lišeno službeno lice, a koje lišenje života  je izvršeno organizirano ili po narudžbi, a lice A.M, krivično djelo „Teško ubistvo“ iz člana 125. stav 2. u vezi sa stavom 1. tačke 2 u vezi sa točkom 1. KZ RS-a, a sve u vezi sa članovima 21. 32. i 37. KZ RS-a!

D.R. je Dalibor Railić, a A.M. je Aleksandar Miljaković. Navedeni osumnjičeni su uhapšeni! Oni su naredbom o provođenju istrage osumnjičeni, da je Dalibor Railić počinio teško krivično djelo „Ubistvo“ po narudžbi, a Aleksandar Miljaković, kao egzekutor za krivično djelo teško ubistvo iz koristoljublja, učinjeno po narudžbi. Ukratko, terete se, da su u saizvršilaštvu i sa umišljajem, organizirali, pripremali i počinili krivino djelo „Teško ubistvo“ na štetu Radenka Bašića.

Aleksandar Miljatović je prilikom ispitivanja u policiji priznao da je ubio načelnika kriminalističke policije PU Prijedor, Radenka Bašića, kao i da je ubistvo plaćeno 50.000 evra, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Miljatović ispričao da je naručilac ubistva Dalibor Railić zvani Dugi iz Prijedora, a koji se nalazi u pritvoru na osnovu odluke Suda BiH. Osim Miljatovića, uhapšen je i njegov kum, koji prisustvovao dogovorima između njega i Railića. Kada je suočen sa brojnim dokazima koje je policija prikupila protiv njega, odlučio je da sve prizna i da ispriča detalje. Doslovno je policiji ispričao kompletan plan likvidacije Bašića. U veoma opširnom i detaljnom iskazu Miljatović je, nakon što je pao na poligrafu, ispričao da je pomoću saučesnika, inače svog kuma, koji je također uhapšen, pratio Bašića. Skupljao je podatke o njegovim navikama, kretnjama, kako bi što bolje isplanirao i pripremio zločin. Ispričao je kako ga je angažovao Railić, zatim kako je pripremano ubistvo i sam način izvršenja. Nakon toga, policijskim inspektorima je objasnio i kako se krio nakon ubistva, te da je dogovoreno da za ubistvo dobije 50.000 evra – kaže sagovornik Srpskainfo.

Zbog toga je, kako je naveo, često iz Laktaša dolazio u Prijedor, pritom mijenjajući vozila kako bi ostao neprimijećen.

“Bašić je u jednom trenutku primijetio da ga neko prati. Sumnjao je da mu je neko “za petama” i zbog toga je promijenio određene navike i mjesec dana napravio “pauzu”. Otkriven je i video snimak na kojem se vidi osoba, iste konstitucije kao i izvršilac, koja Bašića prati prije ubistva”, tvrdi dobro upućeni izvor UNE. Zašto je Railić naručio ubistvo Bašića se nije tačno znalo. Izvor tvrdi, da je Najvjerojatnije da je Railić saznao da Bašić ima neke informacije o njemu, zbog kojih bi mogao završiti u zatvoru – ističe izvor Srpskainfo. U vrijeme ubistva Miljatović je bio na zatvorskom dopustu. Miljatović je osoba koja već iza sebe ima odsluženu kaznu za ubistvo. On je 2007. godine, zajedno sa tadašnjom djevojkom Jelenom Tegel, ubio muškarca u Banjaluci. Zbog ovog slučaja oni su prozvani banjalučki Boni i Klajd.

Stvar će biti otežavajuća, da su za pripremanje likvidacije Bašića još u decembru 2021. godine bile upoznate policijske agencije, koje su svojim nečinjenjem doprinijele likvidaciji Radenka Bašića, o čemu će više riječ biti u nastavku teksta.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske večeras su uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Teško ubistvo“ koje je izvršeno na štetu policijskog službenika Radenka Bašića, sproveli dva lica – A.M. i I.R. u Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala. Lica A.M. i I.R. su lišena slobode dana 26. na 27. mart, u okviru istrage započete 21. marta ove godine, s ciljem otkrivanja, rasvjetljavanja i dokazivanja organizatora, saučesnika i neposrednog izvršioca navedenog krivičnog djela ubistva Radenka Bašića.

Aktivnosti su realizovane na području koje operativno pokriva Policijska uprava Banjaluka u saradnji sa Upravom kriminalističke policije, Upravom za borbu protiv terorizma i ekstremizma, Specijalnom-antiterorističkom jedinicom, Žandarmerijom i PU Banjaluka.

Izvještajem je obuhvaćeno i lice D.R. koji je identifikovan kao organizator i naručilac krivičnog djela „Teško ubistvo“, a kojeg su policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet lišili slobode 23.03.2022. godine u Prijedoru. Ovom licu je na prijedlog Tužilaštva BiH, od strane Suda BiH određen pritvor 24.03.2022. godine. Lice D.R. istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kojemu je Sud BiH odredio pritvor, osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ BiH, krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. KZ BiH, krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ BiH i krivičnim djelom teška krađa iz člana 226. stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske (KZRS).

D.R. je Dalibor Railić, a kako je saopćeno iz Državnog suda Bosne i Hercegovine, Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora osumnjičenom Daliboru Railiću (predmet Veljko Ugrenović i dr.), donio je 24.3.2022. godine rješenje kojim je prema osumnjičenom određen pritvor. Pritvor, prema ovom rješenju, može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 23.4.2022. godine ili do nove odluke Suda. Pritvor je određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a), b) i c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Do sada sam, prateći slučaj oko ubojstva načelnika krim. PU Prijedor Radenka Bašića, postavio pitanje u jednome od objavljenih javnih članaka: kako je moguće, da niti jedna policijska i obavještajna agencija u BiH, ali i regiji, nije imala saznanja, da se na načelnika krim. PU Prijedor planira atentat, te da li su nadležni ubojstvo načelnika krim. PU Prijedor mogli spriječiti?!

Prateći današnju situaciju, kao i nove dokaze prikupljene u okviru istrage ubojstva načelnika kriminalističkog sektora PU Prijedor Radenka Bašića, ministar Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač danas je izjavio, da je „SIPA od sredine decembra 2021. godine imala saznanja od doušnika, da može da dođe do ugrožavanja života policijskog službenika za novac“!

Izjava za medije ministra MUP-a RS-a Dragana Lukača:

„SIPA je imala od sredine decembra u kancelariji u Mostaru doušnika koji je imao informaciju da može da dođe do ugrožavanja života policijskog službenika za novac. U informaciji se spominje ime Railića. Ta informacija je polovinom decembra lani bila u opticaju i na neki način proslijeđena kancelariji u Banjoj Luci, ali zvanično nismo dobili tu informaciju. Ta informacija nikada zvanično nije došla do MUP-a RS. Ni u toj informaciji se nije spominjalo konkretno ime, ali jeste Railić kao neko ‘ko traži mogućeg izvršioca da ubije policajca za novac. Ne znam zašto nam ta informacija nije dostavljena na vrijeme. Vjerujem da smo mogli preduzeti bolje korake i spriječiti ubistvo, jer sigurno bismo reagovali prema Railiću i možda bi to bilo dovoljno da se spriječi ovako jedan gnusan čin”, naveo je Lukač.

Prema dosadašnjim informacijama Aleksandar Mijatović je priznao ubistvo načelnika krim-policije u Prijedoru Radenka Bašića. On je kazao da je ubistvo platio Dalibor Railić, i to za 50.000 eura!

Iako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), točnije regionalni Uredi SIPA-e u Mostaru i Banjoj luci, imali informacije tri mjeseca prije, da Dalibor Railić traži mogućeg izvršitelja da ubije policajca za novac, Bašić je ipak ubijen, a od dobivanja takve informacije sredinom decembra prošle godine, SIPA nije uradila, niti poduzela bilo kakve procesno-pravne korake u vidu istrage prema Railiću, dok navedenu informaciju od dobivanja i saznanja iste nikada nisu proslijedili nadležnom tužiteljstvu.

Ministar Dragan Lukač je braneći direktora SIPA-e Darka Ćuluma (koji je prije bio direktor Policije RS-a) kazao da je „potrebno sprovesti kompletnu istragu, te naveo da je direktor SIPA-e Darko Ćulum već pokrenuo određen unutrašnji postupak da se vidi kako se kretala informacija i zašto nije došla do MUP-a RS. Mislim da ni on lično nije bio upoznat sa njom i da su operativci na terenu to imali i negdje arhivirali”, rekao je Lukač.

Postavlja se opravdano i logično pitanje: zar je navedena informacija i trebala doći do MUP-a RS-a, iako je SIPA, kao policijska agencija nadležna sa sprečavanje, otkrivanje i dokumentiranje najtežih oblika krivičnih djela organiziranog kriminala, privrednog kriminala i korupcije, uključujući i ubojstva, te je SIPA, da je htjela, (a nije), mogla poduzeti iz svoje nadležnosti zakonom propisane mjere i radnje, te po zaprimanju navedene informacije obavijestiti nadležno tužiteljstvo, radi poduzimanja radnji u cilju sprečavanja ovog krivičnog djela.

Zabrinjava izjava ministra Lukača u momentu, kada je pala mrtva glava, kad izjavljuje: „Mislim da ni on (op. a Darko Ćulum) lično nije bio upoznat sa njom i da su operativci na terenu to imali i negdje arhivirali“!

Imajući u vidu sadržaj informacije iz decembra prošle godine, a koja informacija je vlasništvo SIPA-e, da „Railić traži nekoga ‘ko bi ubio policajca za novac“, te sadržaj ove informacije upućuje na posebne inkriminacije krivičnih djela pripremanje krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom ubistvom, zbog čega ne postoji niti jedno opravdanje, ili opravdavanje bilo čije odgovornosti odgovornih i službenih lica SIPA-e, koji su raspolagali sa navedenom informacijom, a koju nisu ozbiljno shvatili, pa su je prema tvrdnjama Lukača „arhivirali“, ali ne i nadležnom tužiteljstvu dostavili!

U svakoj europskoj državi, u ovakvoj situaciji direktor SIPA-e bi bio prinuđen, da odmah i bez odlaganja podnese ostavku, ili bi bio po kratkom postupku smijenjen, bez obzira je li ili ne bio upoznat sa navedenom informacijom, koja je vlasništvo operativnog rada SIPA-e, a oni koji su raspolagali ovakvom informacijom u Regionalnom Uredu SIPA-e u Mostaru i Banja luci pohapšeni bili, jer nisu izvršili zakonom svoju propisanu dužnost, jer su o svakoj informaciji sa terena do koje dođu, a koja informacija upućuje na učinjenje krivičnog djela ili spremanje i pripremanje krivičnog djela bili dužni, da obavijeste nadležno tužiteljstvo, što u konkretnom slučaju očigledno nije učinjeno, jer ministar Lukač sam navodi, da su je operativci SIPA-e „arhivirali“, što znači, da ju nisu nadležnom tužiteljstvu na znanje i postupanje dostavili.

Zbog ubistva Bašića, ministar Lukač je najavio „odmazdu“, ne prema onima koji su „arhivirali“ tako ozbiljnu informaciju, nego prema prijedorskim policajcima, kao da su oni odgovorni, svojim činjenjem ili ne činjenjem, zbog ubistva Bašića.

Prema članu 18. stavovi 1., 2 i 3. KZ RS-a jasno je propisano, da „krivično djelo može biti izvršeno činjenjem ili nečinjenjem, da krivično djelo je izvršeno nečinjenjem kada zakon propuštanje da se preduzme određeno činjenje propisuje kao krivično djelo, te u konačnici, da nečinjenjem može biti izvršeno i krivično djelo koje je zakonom određeno kao činjenje, ako je učinilac propuštanjem dužnog činjenja ostvario zakonska obilježja tog krivičnog djela“.

Nečinjenjem i ne postupanjem po navedenoj informaciji, svi pripadnici SIPA-e, koji su – prema tvrdnjama ministra Lukača – arhivirali navedenu informaciju, iako su je bili dužni dostaviti nadležnom tužiteljstvu radi provjere i postupanja, počinili su krivično djelo, i u sklopu istrage o ubistvu Bašića moraju biti procesuirani, uključujući i direktora SIPA-e Darka Ćuluma,, koji prema članu 8. Zakona o SIPA-i predstavlja SIPA-u i odgovoran je za njezin rad, kao i rad ovlaštenih policijskih službenika ove Agencije.

Da je SIPA dostavila informaciju nadležnom tužiteljstvu načelnik krim. PU Prijedor bi danas bio živ!

Sve podatke, uključujući i one obavještajne ili operativne do kojih dođu ovlaštena službena policijska lica bilo koje policijske agencije, a koji podaci ili informacije upućuju na izvršenje krivičnog djela ili pripremanje krivičnog djela, moraju biti bez odlaganja dostavljene nadležnom tužiteljstvu, radi blagovremenog poduzimanja istražnih radnji prema licima koja spremaju ili pripremaju ili su počinila protupravnu radnju – zakonom kažnjivu, gdje nakon zapremanja navedene informacije nadležni tužitelj u skladu sa odredbama ZKP-a poduzima zakonom propisane mjere i radnje, te koordinira rad ovlaštenih policijskih lica u pogledu informacije dostavljene.

Informacija SIPA-e iz decembra 2021. godine, da „Railić traži nekoga ‘ko bi ubio policajca za novac“, a koja je po svome sadržaju vrlo ozbiljna nije dostavljena nadležnom tužiteljstvu, jer da jest, Bašić bi danas bio živ. SIPA je zakazala!

Evo zbog čega?!

Kako za ovaj portal objašnjava izvor iz bh. pravosuđa, „navedena informacija od strane SIPA-e morala je odmah po prijemu i saznanju biti dostavljena nadležnom tužiteljstvu na znanje i postupanje“. Izvor dalje navodi, da je tada (još u decembru 2021.) „sadržaj informacije da „Railić traži nekoga ‘ko bi ubio policajca za novac“, a koja je po svome sadržaju vrlo ozbiljna, upućivala na izvršenje i pripremanje krivičnog djela, što bi dovelo do donošenja naredbe o provođenju istrage protiv Railića, te da u ovakvim situacijama onaj koji je naveden u operativnoj informaciji, a koji priprema ili organizira izvršenje bilo kojeg krivičnog djela, nadležni tužitelj podnosi nadležnom sudu prijedlog za izdavanje Naredbe za primjenu Posebnih istražnih radnji, nadzor i tajno praćenje, optičko i tehničko snimanje lica i telekomunikacija, kao i svih stvari i transportnih sredstava, koji se dovode u vezu sa istim, te da u ovakvim situacijama sud izdaje Naredbu za primjenu Posebnih istražnih radnji, ako se dokazi ne mogu prikupiti na drugačiji način, a koju naredbu sud povjerava na izvršavanje jednoj od policijskih agencija“ – navodi izvor.

U konkretnom slučaju, izvor navodi, da je „navedena informacija SIPA-e iz decembra 2021. godine, u kojoj je navedeno, da „Railić traži nekoga ‘ko bi ubio policajca za novac“, bila dostavljena nadležnom tužiteljstvu na znanje i postupanje (a nije), tada bi Railić sigurno po prijedlogu tužilaštva i suda bio stavljen pod mjere Posebnih istražnih radnji, kako bi se utvrdilo čiju likvidaciju policajca naručuje za novac, a u sklopu kojih 24 – satnih mjera, bi se znale sve njegove aktivnosti, razgovori, s kim se susreće, sastaje, što planira i namjerava“ – pojašnjava izvor, te navodi da bi se „provođenjem posebnih istražnih radnji nad Railićem došlo i do podataka, ne samo, kojeg policajca za novac plaćanjem drugome želi mrtvog vidjeti, nego i ‘ko se javio, da ubije policajca za novac, te bi se provođenjem posebnih istražnih radnji dokumentirale navedene aktivnosti osumnjičenih lica, kao i eventualni susreti istih, te komunikacija među njima, posredna i neposredna, i postigla svrha provođenjem ovakvih radnji, koje bi dovele, ne samo do sprečavanja ubistva Bašića – jer bi agencije provođenjem ovakvih radnji po naredbi suda znale unaprijed pripremljene i organizirane inkriminirajuće aktivnosti osumnjičenih – nego i do provođenja aktivnijih mjera u provođenju nadzora i ostvarivanju pravne i fizičke sigurnosti načelnika krim,. PU Prijedor Radenka Bašića“!

Tek nakon ubistva Bašića, ministar MUP-a RS-a iznio je podatak, da je „SIPA od sredine decembra 2021. godine imala saznanja od doušnika, da može da dođe do ugrožavanja života policijskog službenika za novac“! Kasno Marko na Kosovo stiže!

Slijedom navedenog, policijske agencije na slučaju ubistva Radenka Bašića su u potpunosti u međusobnoj komunikaciji i razmjeni operativnih podataka zakazale, i pokazale svu trulost policijskog sistema u BiH. Odgovornima i ne pada na pamet, da podnesu ostavke, a tek – zbog svojih očiglednih propusta – u cilju bacanju prašine u oči javnosti, najavljuju unutarnje istrage, ali nitko od njih, koji najavljuju unutarnje istrage i ne smatra, da imaju ličnu odgovornost, bar moralnu odgovornost, zbog ubistva Bašića. Kao i obično, „kola će se slomiti na sitnoj policijskoj buraniji“, zbog propusta u provođenju mjera bezbjednosti Radenka Bašića!

Ministar Lukač navodi, da je „hapšenje nalogodavca i ubice pobjeda“.

Ja baš mislim suprotno. Jest uspjeh, ali ni blizu ogromnom porazu koje su doživjele policijske agencije u slučaju ubistva Bašića, koje su imale prije tri mjeseca podatke, da Railić iz Prijedora traži ‘ko će za novac ubiti policajca, a nisu ništa poduzele!

VEZANI TEKST: LUKAČ: SIPA KOD UBISTVA U PRIJEDORU ZAKAZALA

https://nap.ba/news/91796?fbclid=IwAR16W8pry0AF6jHDK0HsT3krIkzQ0ebLdw9olu5TbX-lXz3uoF_WUqjYTAk

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});