fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SMJENOM GORDANE TADIĆ SA BRILJANTNOM KARIJEROM KAO DA JE SVE STALO…SADA JUHU KUSAMO VILICOM!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Prošlo je pola godine otkako je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, sa šest (6) glasova Bošnjaka smijenilo Gordanu Tadić sa funkcije Glavne državne tužiteljice Bosne i Hercegovine, te na njezinu funkciju imenovalo Milanka Kajganića za v.d. glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, piše Josip Šimić-Đinđić!

Gordana Tadić je sa funkcije Glavne tužiteljice premještena na poziciju tužiteljice u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Smjenom Gordane Tadić, pravosudni ološ u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u odnosu na unutarnju sistematizaciju i kadrovsku strukturu Tužilaštva Bosne i Hercegovine dolazi do izražaja: dana 25. 10. 2021. godine, v.d. glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić je imenovao kompromitiranu i korumpiranu Dianu Kajmaković za šeficu Posebnog odjela za borbu protiv organiziranog kriminala, privrednog kriminala i korupcije. Ne postoji rječnik ili način, kojim bi se mogla opisati teško kompromitirana i korumpirana zamjenica glavnog državnog tužioca Bosne i Hercegovine Diana Kajmaković zvana „gospođa Budalica“, a među narkomafijom poznatija kao „Sky lady“ (Skaj dama).

Malo je onih, koji bilo što dobro mogu reći o liku i (ne)djelu Diane Kajmaković, koja je za vrijeme svoga studiranja završila Pravni fakultet sa rekordnih 6,6 prosjeka ocjena, a neke ispite – probosanski rečeno – na guzove je polagala.

Novinar i bloger Slobodan Vasković ovih dana na svome blogu o Diani Kajmaković objavljuje vrlo kompromitirane i ozbiljne navode, koji se tiču koruptivne uloge Diane Kajmaković u sabotiranju ozbiljnih krivičnih istraga na Tužiteljstvu BiH, te odavanju povjerljivih informacija iz istrage osumnjičenima i narkomafiji, pri tome primajući za takvo svoje djelovanje ogromne novčane svote. Vasković navodi, da je „Kajmakovićka jedina nada i uzdanica narkomafiji“!

Izgleda sve se događa uz znanje v.d. glavnog tužioca BiH Milanka Kajganića, koji je glavni tužilac na papiru, ali „gospođa Budalica“ – Diana Kajmaković u praksi.

Smjenom Gordane Tadić sa funkcije glavnog tužioca BiH, te imenovanje Milanka Kajganića za v.d. glavnog tužioca BiH, te njegovo imenovanje Diane Kajmaković na poziciju šefa Posebnog odjela za borbu protiv organiziranog kriminala, privrednog kriminala i korupcije Tužiteljstva BiH, mnoge istrage u oblasti organiziranog kriminala i korupcije dovedene su u ozbiljnu opstrukciju od strane iste.

Ne treba ni napominjati, da je Diana Kajmaković u bliskim, intimnim i prijateljskim odnosima sa teško korumpiranom, diskreditiranom i osramoćenom Dalidom Burzić, koja je široj bh. javnosti, međunarodnoj zajednici i OHR-u poznata po skandaloznom i koruptivnom postupanju u predmetu „Dženan Memić“ – javnost neće zaboraviti njenu sramotnu i kriminalnu ulogu u aferi “Dženan Memić”, u skandaloznom policijskom i sudsko-tužiteljskom slučaju bez presedana prikrivanja stvarnih počinitelja krivičnog djela ubojstva Dženana Memića na Ilidži, za koje prikrivanje se ista sumnjiči da je kao Glavni tužitelj nadležnog Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu od stvarnih počinitelja tog zločina i njihovih srodnika primila mito u iznosu od 250.000,00 EURA koji iznos je podijelila sa ostalim ključnim akterima tog prikrivanja (lično je po uputama naručitelja prikrivanja zadržala polovicu te sume, dok je ostatak mita otišao ostalim ključnim prikrivateljima i konstruktorima tog slučaja u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo, policiji i vještacima, kao i plaćenim novinarima i spin majstorima plaćenicima na pojedinim plaćenim web portalima). Burzić je u izvjesnom vremenu imenovana za sudiju Suda Bosne i Hercegovine.

Da, to je ona Dalida Burzić za koju šef Obavještajne agencije BiH Osman Mehmedagić – Osmica u snimljenom i prisluškivanom razgovoru i sastanku održanog tada u Tužiteljstvu BiH sa tadašnjom glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić i njezinom zamjenicom Ozrenkom Nešković – tvrdi svojim sugovornicama, da „on (op. a. Osman Mehmedagić) zna da je Dalida Burzić u svojstvu glavne tužiteljice Kantona Sarajevo reketarila pojedine osobe protiv kojih je radila istragu“, dajući im tako do znanja da OSA BiH ima takve dokaze i informacije.

Javnost je upoznata o ovome slučaju, da je u predmetu „Dženan Memić“ postalo  evidentno, da je pod vodstvom Dalide Burzić, izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, s ciljem ne otkrivanja pravih ubojica Memić Dženana, pri čemu su u toj namjeri, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz oblasti „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koje s kritičnim događajem nisu uopće ni povezane, što je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda F BiH, i utvrđeno, i pored neoborive činjenice, da je i tadašnji visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko nekoliko puta  ukazao u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a, na neriješena ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića, ukazujući dalje na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijski djelatnika, koji su svojima radnjama involvirani bili u predmet „Dženan Memić“ i „David Dragičević“, napominjući u svome Izvještaju dalje, da „aktivisti optužuju vlasti za prikrivanje ova dva ubistva“!

Smjenom Gordane Tadić očigledno sve istrage protiv korumpiranih pravosudno – policijskih čelnika, koje su bile pokrenute, su stale. U prilog tome ide i tvrdnja, da je državni tužitelj Oleg Čavka još u srpnju 2021. godine, najavio podizanje optužnice protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e BiH i dr., zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlasti, krivotvorenje službene isprave, pranje novca, pomoć učiniocu nakon učinjenog krivičnog djela i dr. Ova istraga poznata je u javnosti, kao afera „Diploma“, u kojoj je po Naredbi Tužilaštva BiH ranije hapšen i na mjesec dana pritvoren bio Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta u Tuzli, koji je bio uhapšen i jednomjesečno po Rješenju Suda BiH pritvoren pod optužbom, da je nelegalno izdao diplomu Mehmedagiću.

U sklopu ove istrage, po Naredbi Tužilaštva BiH, hapšen je u srpnju prošle godine i direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić – Osmica. Po hapšenju, Tužiteljstvo BiH je tražilo pritvor za Mehmedagića, te najavilo tada podizanje optužnice u roku od mjesec dana. Umjesto pritvora, Sud BiH je Mehmedagiću odredio mjere zabrane. I za Prcića i Mehmedagića i druge osumnjičene u ovoj istrazi, Sud BiH je utvrdio postojanje osnovane sumnje, da su osumnjičeni počinili navedena krivična djela.

Iako je postupajući državni tužilac Oleg Čavka još u srpnju 2021. godine najavio podizanje optužnice protiv Osmana Mehmedagića i dr., to se ni nakon više od 8 mjeseci dogodilo nije. Nije teško pogoditi razlog ne podizanja optužnice, jer je očigledno, da je sjenom Gordane Tadić sve stornirano, a već smo ranije pisali i upozoravali, da Diana Kajmaković sa svoga moćnog stanovišta i pozicije unutar Državnog tužilaštva stornira i posušuje sve istrage protiv korumpiranih pravosudno-policijsko-političkih dužnosnika, uključujući i one istrage u predmetu „Dženan Memić“ i „David Dragičević“, te svim silama radi na tome, da iz rada na predmetu „Dženan Memić“ ukloni postupajuće državne tužioce Ćazima Hasanspahića i Dubravka Čamparu, koji su postavljeni odlukom Tadićeve, a koji su optužili Zijada Mutapa i druge. I ovo svi u Tužiteljstvu BiH znaju i svi šute.

Upravo je za vrijeme mandata Gordane Tadić podignuta i potvrđena optužnica protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić ranije Mutap, Josipa Barića, Muamera Ožegovića i Hasana Dupovca, koji se terete sa zataškavanje i prikrivanje dokaza o načinu ubistva Dženana Memića, a istraga u ovome predmetu nastavljena je i u odnosu na druge prijavljene, a koji su u bliskim, prijateljskim, interesno i srodnim odnosima sa Dianom Kajmaković.

Ukratko, Gordana Tadić spokojno je bila Glavna državna tužiteljica i nitko ju nije dirao sve do onog momenta dok se Tužiteljstvo BiH predvođeno tada istom, nije dotaklo ozbiljnog kriminala i korupcije u političkom, pravosudnom i policijskom establišmentu (afera Respiratori, Dženan Memić, David Dragičević, Diploma itd.).

Smijenili su najbolju glavnu tužiteljicu, pa sad juhu kusaju vilicom!

Gordana Tadić je rođena 1962. godine u Živinicama, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit je položila 1995. godine. Od mjeseca augusta 1985. godine do sredine 1995. godine obavljala je pravne poslove u Rudniku mrkog uglja „Đurđevik“ u Đurđeviku. Od sredine 1995. godine do početka 1998. godine radila je kao stručni saradnik, prvo u Općinskom sudu, a zatim u Općinskom tužilaštvu Živinice.

Od 1997. godine do 2003. godine obavljala je dužnost zamjenika općinskog tužioca u Živinicama i radila je na svim vrstama predmeta iz mjerodavnosti općinskog tužilaštva. Dužnost tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona obavljala je od 2003. do 2011. godine u Odjelu za privredni kriminal, korupciju i utaju poreza.

2012. godine je imenovana za zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, u kojem periodu je rukovodila Odjelom za krvne i seksualne delikte i Općim odjelom.

Gordana Tadić je imenovana za tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine od 20.11.2013. godine. Za zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine i rukovodioca Odsjeka I imenovana je 19.02.2014. godine, od kada rukovodi Posebnim odjelom za ratne zločine u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Dana 07.07.2014. godine imenovana je za zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a zatim je 25.08.2014. godine imenovana za rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine. Dana 29.09.2016. godine, Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine imenovana je za vršiteljicu dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, od kada rukovodi i predstavlja Tužilaštvo BiH. Za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, imenovana je 23.01.2019. godine.

Dakle, na čelu Tužilaštva BiH provela je više od pet godina.

Od imenovanja u Tužilaštvo BiH, intenzivno je uključena u aktivnosti jačanja i poboljšanja domaće, regionalne i međunarodne saradnje između institucija i agencija za provođenje zakona, kao i sve aktivnosti koje se odnose na unapređenje rada na predmetima ratnih zločina, te procesuiranje organiziranog kriminala, privrednog kriminala, korupcije, terorizma, kao i svih drugih predmeta iz mjerodavnosti Tužilaštva BiH.

Kao tada Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine rukovodila je Udarnom grupom za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma, kao i Udarnom grupom za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne imigracije koje je osnovalo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Također, kao tada glavna tužiteljica Gordana Tadić je bila (ili je ostala) član slijedećih radnih tijela, udruženja i asocijacija:

 član Državnog komiteta sigurnosti civilnog zrakoplovstva Bosne i Hercegovine,  član Radne grupe za izradu Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini (2017-2020),  član Upravnog odbora za projekat međunarodne saradnje krivičnog pravosuđa koji provodi GIZ: Mreža tužilaca Zapadnog Balkana,  član stručnog tima za izradu Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina,  član Tima za pregovore sa Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP),  član Upravnog odbora projekta IPA 2017 – Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu koji provode GIZ, CILC i MUP Italije,  član Upravnog odbora WINPRO II – regionalni projekat zaštite svjedoka,  član Strateškog foruma rukovodilaca tužilaštava i policijskih tijela,  član Radne grupe za ocjenjivanje usklađenosti propisa u BiH sa Varšavskom konvencijom,  član Savjetodavne grupe tužilaca jugoistočne Evrope SEEPAG.  član Upravnog odbora projekta EU4JUSTICE.

Gordana Tadić je, od 1996. do 2016. godine, bila član Općinske izborne komisije Živinice i član Udruženja izbornih zvaničnika Bosne i Hercegovine. Izlagala je stručne radove i prezentacije, te učestvovala na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama, od kojih između ostalih treba istaći:

 godišnju konferenciju UNDP-a u New Yorku koja je nosila naziv “Jačanje vladavine prava za održivi mir i razvoj”,  promociju knjige “Procesuiranje ratnih zločina seksualnog nasilja u sukobima” čiji su autori glavni tužilac pri MKSJ-u Serge Brammertz i zamjenica tužioca Michelle Jarvis,  sastanak s predstavnicima Stalnog vijeća OSCE-a sa sjedištem u Beču,  sastanke Stalne konferencije tužilaca za borbu protiv organizovanog kriminala,  regionalnu konferenciju u Zagrebu posvećenu borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala na kojoj je prisustvovao i glavni državni tužilac SAD-a,  sastanke Mreže tužilaca Zapadnog Balkana, sastanke Upravnog odbora projekta IPA 2017 – Borba protiv teških oblika kriminala na Zapadnom Balkanu,  sastanak s visokom delegacijom Međunarodne operativne finansijske grupe (FATF) na kojem je prezentirala rad Tužilaštva BiH,  konferenciju svih glavnih tužilaca uz izlaganje stručne prezentacije sa nazivom „Terorizam i uloga Tužiteljstva BiH u borbi protiv terorizma“  Stručno savjetovanje tužilaca u Neumu 2019. godine, na kojem je kao rukovodilac Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne imigracije, bila moderator u okviru sesije o borbi protiv ilegalnih migracija.

Za vrijeme obavljanja tužilačke funkcije, aktivni je sudionik brojnih edukacija iz različitih oblasti, od kojih navodimo sljedeće:

 „Uloga tužilaca/tužitelja: relacije sa policijom, žrtvama i svjedocima”, Federalno ministarstvo pravde, Udruženje tužilaca/tužitelja Federacije BiH, Američko udruženje pravnika/Pravna inicijativa za centralnu i istočnu Evropu, august 1997. godine,  „Nova rješenja u krivičnom zakonodavstvu Federacije Bosne i Hercegovine”, Federalno ministarstvo pravde, Američko udruženje pravnika i Odjel pravosuđa američke Vlade, Tuzla, septembar 1999. godine,  „Radni seminar edukacije sudija i tužilaca Bosne i Hercegovine o Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i njenoj primjeni u Bosni i Hercegovini”, Vijeće/Savjet Evrope, Bihać, travanj / april 2002. godine,  Praktični seminar „Zakon o krivičnom postupku”, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Američko ministarstvo pravosuđa i Centar za edukaciju sudija i tužilaca,  „lstraživanje i krivično gonjenje finansijskog kriminala”, Ured za razvoj, pomoć i edukaciju tužilaštava u prekomorskim zemljama – Ministarstvo pravde SAD-a i Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije, mart 2008. godine  „Finansijske istrage”, Ministarstvo pravde SAD-a (ICITAP), decembar 2009. godine,  „Poboljšanje borbe protiv korupcije”, Evropska unija (EUPM), novembar 2010. godine,  „Poboljšanje borbe protiv korupcije”, Evropska unija (EUPM), maj 2011. godine,  „Poboljšanje borbe protiv korupcije”, Evropska unija (EUPM), decembar 2011. godine,  „Jačanje kapaciteta glavnih aktera u pružanju adekvatne pravne, psihosocijalne i zdravstvene pomoći, podrške, zaštite i zbrinjavanja stranaca žrtava trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini”, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, mart 2013. godine,  „Uspješno zastupanje u sudskom postupku”, Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini, juli 2014. godine,  „Najbolje prakse i regionalna saradnja u istraživanju, procesuiranju i presuđivanju predmeta ratnih zločina”, Ambasada SAD-a u Crnoj Gori, Centar za edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija Crne Gore, Bečići, Crna Gora, septembar 2014. godine,  „Međunarodna pravna pomoć i ekstradicija”, Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, mart 2015. godine,  „Jačanje upravljanja javnim finansijama u Bosni i Hercegovini”, Ministarstvo finansija i trezora BiH i Evropska unija, Sarajevo, maj 2015. godine.

Tadašnja Glavna tužiteljica Gordana Tadić, u svojstvu predavača, moderatora i edukatora, sudjelovala je na brojnim domaćim, regionalnim i međunarodnim konferencijama, u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), Misije OSCE-a, EUROJUST-a, projekta IPA 2017 – Borba protiv teških kriminala na Zapadnom Balkanu i brojnim drugim aktivnostima.

Od imenovanja u Tužilaštvo BiH, tužiteljica Gordana Tadić je bila sudionik i domaćin na više regionalnih sastanaka tužilaca za ratne zločine iz zemalja regiona, uz sudjelovanje glavnog tužioca pri MKSJ/MRMKS-u g. Sergea Brammertza, te nastavlja davati svoj doprinos jačanju regionalne saradnje i borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina. U okviru radnih aktivnosti, a u skladu sa otvorenošću Tužilaštva BiH za saradnju, glavna tužiteljica sastala se sa brojnim diplomatskim predstavnicima i zvaničnicima međunarodnih organizacija akreditiranih u Bosni i Hercegovini, a u cilju jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Glavni tužilac Serž Bramerc je u svim izvještajima pohvalio Gordanu Tadić i Tužilaštvo BiH, i to pred UN-om. Smijenjena je onog trenutka, kada se dotakla i zalagala u procesuiranju ozbiljnog kriminala i korupcije, a na ovo je više puta upozoravao i Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića. Više puta joj je prijećeno i na su vršni napadi od kojih su neki zbog prijetnji istoj i pravomoćno presuđeni.

U medijima, više puta sarajevski odvjetnik Ifet Feraget je kazao, da je Gordana Tadić, kao tada glavna tužiteljica BiH, krajnje korektna i profesionalna bila po pitanju predmeta „Dženan Memić“!

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});