fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Screenshot/Youtube

Sa stropa katoličke crkve visi pravi krokodil: Njegova svrha povezana je s religijskim simbolizmom

Autor: Dnevno.ba

Crkva Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie u općini Curtatone na jugoistoku regije Lombardije u Italiji poznata je po tome što ima balzamiranog krokodila starog pet stoljeća, koji visi s stropa.

Kako je krokodil završio u crkvi ostaje misterij, ali njegova svrha povezana je s religijskim simbolizmom. U srednjem vijeku kršćanstvo je povezivalo gmazove poput zmija, zmajeva i krokodila sa zlom, bilo kao personifikacijama đavola ili jednostavno životinjama koje vode ljude u grijeh.

Stoga je njegovo vješanje visoko u svodu crkve, koja je sagrađena u lombardskom gotičkom stilu još u 13. st., služilo kao upozorenje vjernicima, ali i kao simbol pobjede dobra nad zlom.

Lokalna predaja

Iako na prvi pogled može izgledati kao rekvizit, uistinu je riječ o pravom prepariranom nilskom krokodilu (Crocodilus niloticus). Tijekom stoljeća po Lombardiji je kružilo mnogo legendi o podrijetlu te životinje, ali dvije najpopularnije uključuju lokalni zoološki vrt i dva hrabra brata koji su se borili protiv životinje.

Neki vjeruju da je krokodil uhvaćen i ubijen pošto je pobjegao iz privatnog egzotičnog zoološkog vrta na imanju Francesca Gonzage, dok drugi tvrde da je životinja jednog dana napala dva brata koji su se odmarali na obalama rijeke Mincio. Jedan od njih zatražio je pomoć Svete Djevice i, naoružan nožem, napao i ubio krokodila.

Prema još jednoj lokalnoj legendi, krokodil je pušten iz kaveza kada je cirkus stao u području za predstavu, sklonivši se među trskom i cvjetovima lopoča. Kaže se da je krokodil čak blagoslovljen darom ljudskog govora od Svete Djevice.

Bilo da vjerujete u ove priče ili ne, viseći krokodil u Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie zanimljiva je turistička atrakcija. Čudna je, ali također svjedoči o vještinama redovnika koji su bili zaduženi za pretvaranje krokodila u trajnu izložbu.

Zanimljivo je da to nije jedina talijanska crkva s izloženim pravim krokodilom. Crkva Santa Maria delle Vergini u Macerati i Santuario della Madonna delle Lacrime u Ponte Nossa također imaju svoje preparirane krokodile.

Foto: Wikimedia Commons

Mitska predodžba

U mnogim svjetskim kulturama krokodil je bio povezan s negativnim silama i predstavljen kao personifikacija zla ili kao simbol prijetnje i straha.

Primjerice, u egipatskoj mitologiji, krokodil je bio povezan s bogom Sobekom, koji je bio bog rijeka i zaštitnik plodnosti, ali je također bio povezan s ratom i nasiljem. Krokodil je također bio prisutan u mnogim drugim religijama i mitologijama, gdje se često smatrao opasnim stvorenjem koje predstavlja prijetnju ljudima i njihovoj sigurnosti.

U kršćanskoj ikonografiji, krokodil je ponekad prikazan kao simbol đavla ili demonskih sila koje vrebaju ljudsku dušu. U tom kontekstu, krokodil može predstavljati iskušenje, grijeh ili pakao.

Iako su ove interpretacije krokodila uglavnom negativne, važno je napomenuti da su krokodili također bili poštovani i u nekim kulturama smatrani zaštitnicima ili božanskim stvorenjima. Primjerice, u hinduističkoj mitologiji, gavijal (Gavialis gangeticus) se smatra božanstvom rijeke Gange, te se smatra svetim i poštovanim životinjskim simbolom, prenosi Dnevno.hr.

Papa Franjo ponavlja apel za mir u Ukrajini i Gazi: Rat opisao kao ludilo

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});