fbpx
21 Mar 1990: Portrait of Liverpool Goalkeeper Bruce Grobbelaar during a Barclays League Division One match against Tottenham Hotspur at White Hart Lane in London. Tottenham Hotspur won the match 1-0. Mandatory Credit: Ben Radford/Allsport

Bruce Grobbelaar – Pionir u namještanju utakmica

Autor: Andrija Kačić Karlin

LIVERPOOL - Danas ćemo u našem Sportskom muzeju pokušati ispričati kratku priču o legendarnom vratar Liverpoola, tipu rođenom u Južnoj Africi s rodezijskim I zimbabveanskim državljanstvom koji se nakon putešestvija po afričkim i kanadskim klubovima odjednom našao u – proslavljenom Liverpoolu.

Namještanja utakmica ima otkad je i – utakmica. Nekad se namještalo zbog koristi kluba, nekad da bi se naškodilo trećoj strani, a otkako se razvilo klađenje, kockanje na ishode i događaje s utakmica, čarolija namještanja dobila je i novu dimenziju. Namjesti i uzmi lovu – moto je mahera kocke koji ako ne mogu “srediti” kad će kuglica pasti na ruleti, mogu namjestiti da vratar ili obrambeni igrač pripomogne suparničkom golu, ili da napadač taj dan ne bude u formi, pa se dosegne rezultat koji jamči bogatstvo…

Hrvatsku su potresale afere namještenih utakmica, znamo, no sve velike nogometne zemlje (ne aludiramo da Hrvatske to je) suočavale su se s tim problemom, te su isto bitni, istaknuti igrači i dužnosnici bili pod sumnjom. Nekima je to dokazano, nekima ne. Pogađate naravno, nisu namještali zbog koristi kluba, već isključivo vlastite koristi, u sprezi s kladioničarskom mafijom.

Danas ćemo u našem Sportskom muzeju pokušati ispričati kratku priču o legendarnom vratar Liverpoola, tipu rođenom u Južnoj Africi s rodezijskim I zimbabveanskim državljanstvom koji se nakon putešestvija po afričkim i kanadskim klubovima odjednom našao u – proslavljenom Liverpoolu.

Bio je nasljednik klupske legende, sjajnog vratara Ray Clemencea koji je 1981. godine naglo prešao u Tottenham Hotspur. Grobbelaar je zasjeo na vrata čuvene momčadi i odigrao čak 627 utakmica. Postao je klupska legenda, a zbog posebnog načina branjenja nazvan je – klaunom.

Bio je zaista veliki vratar koji je ostavio trag u povijesti najboljih svjetskih vratara. Sjećate se kad je 2006. godine Liverpool u finalu tadašnji vratar Liverpoola, Poljak Jerzy Dudek obranio penal u finalu Lige prvaka protiv Milana, plešući prethodno po gol crti.

Isto je radio baš Grobbelaar u finalu Lige prvaka 1984. godine u Rimu protiv Rome, kad je dekoncentrirao izvođače (Contija i Grazianija), ovi promašili jedanaesterce a Liverpool osvojio europski naslov. Sam Dudek je izjavio da je to bilo baš u počast Grobbelaaru.

No, unatoč izvrsnim obranama, brojnim trofejima i činjenici da je bio predmet obožavanja navijača, Bruce Grobbelaar se našao 1994. godine u središtu gadne kladioničarske afere pod sumnjom da je lošim obranama donio kladioničarskoj mafiji milijune funti.

Nakon dugotrajnih suđenja uspio se izvući, makar nikad nije otklonjena sumnja u brojne njegove nespretne obrane, jer znao je primati čudesno glupe pogotke i to doslovce u serijama. Istražitelji su čak snimili njegov fiksni telefon s njegovom rečenicom:

“Što sam mogao, namjerno sam se krivo bacio i lopta me pogodila u prokletu ruku”.

No, to nije bilo dovoljno za potvrdu optužbe, a sam vratar se branio da je prethodno razgovarao s ljudima koji su ga tražili uslugu puštanja golove tek toliko da ih sam prijavi policiji. Tek poslije je saznao da su to mahom bili prikriveni agenti Scotlany Yarda.

Kako tada nije bilo toliko tehnoloških mogućnosti provjeriti uplate i isplate, te nije bilo mobilnih uređaja, tako je i prisluškivanje po pubovima u kojima se Grobbelaar nalazio s kojekakvim tipovima, bilo nemoguće. Tako je nedostajalo i dokaza i Grobbelaar nikad nije osuđen.

Kako je glasila optužba? Tako da je Grobbelaar bio optužen da je na 25 utakmica namjerno puštao golove s time da se prethodno dogovorio s malezijskim kladioničarima kako podijeliti golem dobitak.

Grobbelaar je tužio engleski tabloid “the Sun” koji je prvi objavio informacije o njegovoj umiješanosti u skandal. Kao organizator cijele spletke spominjao se malezijski poslovni čovjek Heng Suan Lim, otprije poznat po kladioničarskim zakulisnim radnjama.

No, kako se “Sun” žalio, cijeli slučaj je došao i do Doma Lordova koji je odlučio da Grobbelar mora isplatiti odštetu tim engleskim novinama, uvećanu za sudske troškove, što je bilo, u neku ruku, zamaskirano objavljivanje Grobbelaarove krivnje. No, nikad nije osuđen.

Grobbelaar je potom bankrotirao, a znate li što danas radi? Reklamni je agent jedne irske kladionice – Paddy Power.

Istina? Prosudite sami!

Bio je veliki vratar, klaun između vratnica I pionir suradnje s azijskim kladioničarima. Nije se libio ničega, pa ni šamaranja svog suigrača Stee McManamana usred utakmice. I danas ga navijači Liverpoola obožavaju, iako s gorkim sjećanjem na neke primljene pogotke.

Činjenica je, danas, da se europski i svjetski nogomet stalno suočava s aferama namještanja utakmica po željama kladioničarske mafije. Nedavna istraga Europola s još uvijek od javnosti skrivenim rezultatima potvrdila je ono od čega nogomet, sportska fernesa i moral zaziru. Da, namještaju se i dogovaraju utakmice, prevare su višestruko brojnije nego što smo i zamišljali. U Uefi i Fifi od takvih podataka tresu se temelji…

Gdje je otišao nogomet, nameće se pitanje.

U visokoprofitnim poslovima, što nogomet zadnjih desetljeća, uz stalni rast prihoda, i jest uvijek dolazi do iskrivljavanja pojma posla. Nekad je posao bio ostvariti dobar rezultat – danas je posao očito zgrnuti lovu na okladi. A da bi se to dogodilo valja namjestiti utakmicu!

U jednoj okladi može se uzeti veći novac nego na seriji dobrih, očekivanih rezultata. Pošast klađenja koje je zahvatilo cijeli svijet postala je idealna podloga za kriminal.

Samo puko nabrojani podaci koliko se lažiralo i u kojim stupnjevima natjecanja izaziva bijes i ogorčenje, nogomet je postao velika prevara.

Iako su Uefa i Fifa uložili nekoliko desetaka milijuna eura u precizan softver za razotkrivanja prevara, softver koji prati sve kladionice diljem svijet i traži sumnjive, pretjerane uplate činjenica jest da prevara ima samo više. Milijarde koje se vrte po kladionicama mastan su mamac nemoralnim igračima, djelatnicima i prevarantima i u ovom trenutku nogomet gubi bitku s namještanjem utakmica.

No, pravi šok će uslijediti zacijelo pri objavljivanju inkriminiranih utakmica. Jer, ako se namještaju utakmice Lige prvaka ili svjetskih kvalifikacija onda je to – smrt nogometa kojeg smo mislili da poznamo!Klađenja u sportaša nije rijetka pojava, kao i namještanje utakmica zbog dobiti na kladionicama.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća čuveni talijanski nogometaš Paolo Rossi zaradio je dvogodišnju suspenziju zbog namještanja utakmica talijanskog prvenstva. Suspenzija mu je od talijanskog saveza naglo ukinuta zbog prijeke potrebe za boljim centarforom na svjetskoj smotri u Španjolskoj 1982.godine. Gle čuda, na tom prvenstvu Rossi je bio najbolji igrač i strijelac te je praktički sam doveo “azzure” do svjetskog trona. I sve mu je bilo oprošteno, zaboravljeno.

I nedavno je talijanski nogomet iznova zapeo u aferu s nelegalnim klađenjem i namještanjem utakmica. I to neposredno prije europske smotre u Poljskoj i Ukrajini prije dvije , čak 19 igrača je uhićeno pod gadnim optužbama, jedan od njih je bio i reprezentativac kojeg su istražitelji pokupili s treninga nacionalne momčadi – Domenico Criscito.

I inače, Talijani malo-malo ulove hrpu igrača koji su sudjelovali u namještanjima utakmice, često se znalo prozivati i velikane talijanskog nogometa za iste radnje, konkretno vratara Buffona, no s nedostatkom dokaza te optužbe i padnu u vodu.

Očito je francuska policija dobro vodila akciju oko namještanja utakmica u rukometnom prvenstvu, Karabatić se sada nalazi uistinu u neugodnoj situaciji zbog pokušaja namještanja utakmica…

Kako stvari u tim pričama stoje u Hrvatskoj. Godinama se priča o namještanju utakmica i u hrvatskom sportu. No, malo priča je potvrđeno s istražnim radnjama, tek je policija u suradnji s Uskokom izvela dvije akcije kodnog naziva – Ofsajd 1 i Ofsajd 2. Gdje su prema mišljenju upućenih uhvaćene relativno male ribe koje su se bavile namještanjem utakmica u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Najzvučnije ime tih afera jest Miljenko Mumlek koji je kao član varaždinskog Varteksa sudjelovao u namještanju utakmica poradi ostvarivanja nelegalne dobiti.

Sjetimo se samo događaja iz Berlina u kojima su sudjelovali neki hrvatski iseljenici, sudjelovavši u brojnim kladioničarskim makinacijama gdje se zapravo uvidjelo na koji način djeluje kladioničarska mafija. Naime, bogata ponuda kladionica nude bojne vrste oklada i onaj sportaš koji se lako obračuna sa svojim moralom ima relativno velike šanse doći do “lake love”.

Može sam skriviti pogodak, zaraditi karton, isključenje, sve su to opcije koje uz uplatu mogu donijeti još veću isplatu. Kod sportaša moral je ranjiv navlas kao i kod običnog čovjeka, i tu prilika stvori lopova. Mnogi ne izdrže to iskušenje i posrnu. Mnogi drže da je sport fenomen 20 stoljeća kojeg će u 21. stoljeću uništiti kladionice.

Autor: Andrija Kačić Karlin

ZADNJE VIJESTI