fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FELJTON: Hercegovac za Hrvatsku diše (3) – Anđa Jelavić

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

TOMISLAVGRAD - Anđa Jelavić, rođena Radoš, porijeklom iz Roška Polja-Tomislavgrad, prije par godina prestala je s aktivnim igranjem košarke, međutim ljubitelji ovog sporta dugo će se još sjećati ove maestralne košarkašice, svakako jedne od najboljih u povijesti hrvatske ženske košarke.

Svojom igrom zadužila je i duvanjsku žensku košarku, hrvatsku, ali i svjetsku! Vještinu baratanja narančastom loptom u raznim dresovima pokazivala je na mnogim parketima diljem Europe, a časno i ponosno dugo godina branila boje reprezentacije Hrvatske na mnogim natjecanjima. Krunu karijere doživjela je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, igrama koje su san svakog sportaša.

“Tijekom dugogodišnje karijere prošla sam mnogo lijepih a ponekad i teških trenutaka. Ipak u sijećanju će ostati samo lijepi te niz prijateljstava iz cijeloga svijeta koja ostaju za cijeli život. Nadam se da ću i u budućnosti ostati blizu košarkaških parketa te da ću svoje znanje prenijeti mladim uzrastima. Što god budem radila, radit ću sa istom ljubavlju i željom kao što sam i igrala košarku”, kaže Anđa Jelavić.

Anđa je rođena 21. rujna 1980. godine, a kroz karijeru je nastupala za zagrebačku Dubravu, ŽKK Croatia, Šibenik Jolly JBS, moskovski Dynamo, Gospić CO, Wislu Can-Pack iz Poljske, Novi Zagreb, te turske klubove Kayseri, Samsun, Konak Belediyesi i IUBGD.

Sa tri različita kluba osvojila je čak sedam naslova prvaka Hrvatske i 9 naslova Kup pobjednika, a osvajala je i Prvenstvo Poljske, te sa Šibenik Jolly JBS titulu ženske Regionalne lige.

Sa dva turska kluba igrala je i završnice FIBA Kupova, dok je s reprezentacijom Hrvatske osvajala i zlato i srebro i broncu na Mediteranskim igrama, te branila boje reprezentacije na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.

Četiri godine uzastopce ponijela je epitet najbolje hrvatske košarkašice (2006./07, 2007./08, 2008./09, 2009./2010.), proglašavana je i najboljom igračicom Regionalne lige, dok je u sezoni 2009/10. bila najbolja asistentica Eurolige. Proglašavana je najboljom sportašicom godine Šibenika, Gospića, kao i Šibensko-kninske, te Ličko-senjske županije.


Jedna uistinu impresivna karijera. Nakon završetka igračke karijere u 36-oj godini postala je i majka rodivši kćer Nikol. Udana je za našeg kolegu fotoreportera Hrvoja Jelavića s kojim je u dugogodišnjem sretnom braku.

Košarka je i dalje njezina istinska ljubav, jer je u Šibeniku osnovala svoju košarkašku Akademiju za djevojčice, a potom je postala i izbornica seniorske ženske reprezentacije. Anđa je istinski profesionalac, sportašica bez ijedne mrlje u karijeri, sportašica koja svima nama može biti primjer.

VEZANI TEKSTOVI:
https://www.dnevno.ba/sport/feljton-hercegovac-za-hrvatsku-dise-1-domagoj-kapetanovic-170321/
https://www.dnevno.ba/sport/feljton-hercegovac-za-hrvatsku-dise-2-ivan-mustapic-170426/

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});