fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SVE JE OTIŠLO K VRAGU: Slovenka se oplodila ćelijom psa i rodit će mutanta!

Autor: Dnevno.ba

LJUBLJANA - Slovenska umjetnica Maja Smrekar (39) "oplodila" je svoju jajnu ćeliju psećom ćelijom sala kako bi stvorila hibrida čovjeka i psa. Za to je dobila prestižnu nagradu u oblasti elektronike i interaktivne umjetnosti.

Ona je izvela jedan od najbolesnijih eksperimenata u povijesti – “oplodila” je svoju jajnu ćeliju psećom ćelijom sala kako bi stvorila hibrida čovjeka i psa! Hibrid nije nastao, međutim, umjetnica je za svoj bizarni poduhvat dobila međunarodnu nagradu!

Smrekarova je na umjetničkom projektu nazvanom “K-9 tipologija” radila tri mjeseca. Za to vrijeme je bila u izolaciji sa svoja dva psa – ženkom Adom i mužjakom Bajronom. Svoje tijelo je vještački natjerala da proizvodi mlijeko tako što je konstantno koristila pumpicu za izmuzavanje grudi, koju obično koriste porodilje. Zatim je svoju kerušu Adu dva tjedna dojila mlijekom koje je uspjela proizvesti.

Još bizarnije, ona je uz pomoć genetičara svoju jajnu ćeliju “oplodila” ćelijom sala svog psa Bajrona. To je urađeno metodom sličnim vještačkoj oplodnji, razlika je jedino u tome što nije korištena spolna ćelija psa, odnosno spermatozoid. Cilj je trebalo da bude stvaranje nove ćelije iz koje bi, samo teoretski, mogao da se razvije hibrid čovjeka i psa.

Slovenka kaže da joj je cilj bio istražiti mogućnosti evolucije kroz odnose čovjeka i psa.

“Slično planiram pokušati i sa vukovima u nekom narednom eksperimentu. Pored toga, željela sam da istražim i na koji način se u društvu koristi žensko tijelo kroz dojenje” – rekla je Smrekarova, koja je snimala cijeli svoj projekt.

Usprkos tome što je eksperiment krajnje bolestan, stekao je ogromnu popularnost među stručnjacima. Zato je dobio prvu nagradu za hibridnu umjetnost Pri ars elektronike. U pitanju je jedna od najpoznatijih nagrada u oblasti elektronike i interaktivne umjetnosti.

Žiri natjecanja održanog u Linzu objasnio je da je Slovenka dobila glavnu nagradu zbog nevjerojatne posvećenosti projektu.

“Ono što ovaj umjetnički projekt čini specijalnim jeste to što se umjetnica u potpunosti njemu posvetila. Njeno tijelo prošlo je kroz mučenje uslijed hormonskog šoka zbog lažne trudnoće. Umjetnica je, također, posebno opremila laboratoriju za komplicirani biotehnološki protokol kako bi napravila poetsko remek-dijelo budeći izazove posthumanističkih dvojb. “K-9 tipologija” je pravi hibridni umjetnički projekt s dubokom bio-političkom porukom, koja će svakako izazvati diskusiju i među umjetnicima i među naučnicima” – naveo je stručni žiri.

Prelazi granicu morala i etike

Projekt Maje Smrekar izazvao je brojne kritike širom svijeta. Korisnici društvenih mreža navode da je Smrekarova psihički bolesna i da joj je potrebna pomoć, a ne nagrada. Također, reagirali su i austrijski poslanici jer je baš u toj zemlji Slovenka dobila nagradu.

“Ovaj projekt prelazi granicu morala i etike. Zašto su ovakvi projekti u nauci zabranjeni, a u umjetnosti dozvoljeni? Tko je financirao taj stravičan poduhvat i prema kojim kriterijima je izabran žiri? Zbog svega mora reagirati i Komisija za bioetiku” – kazao je poslanik Slobodarske partije Austrije Werner Neubauer.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});