fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Izjednačavanje prava na izbor BH Hrvata s biranjem Komšića

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

GRUDE - Dok uz popodnevnu kavu slušam kako sa televizije dopiru zvukovi publike sa Sljemena a jednim okom gledam kako u Manchesteru igraju momčadi do 23 godine domaćeg sastava „građana“ i Liverpoola, izbjegavam vijesti o izborima u Hrvatskoj. Bit će ih cijelo popodne, večer, i sutradan. No, kao dionik demokratskog procesa biranja predsjednika Hrvatske, a jedan od onih koji je u izbornoj jedinici iz dijaspore, za ove izbore i za ubuduće dok su ovakva pravila, moja malenkost koja vrlo rijetko ili nikada ne piše tekstove u prvom licu jednine ima potrebu jasno reći: nije isto kada Hrvati iz Bosne i Hercegovine biraju predsjednika Hrvatske i kada Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Naime, mnogo je onih koji su posljednjih dana preko društvenih mreža i portala izjednačavali ove dvije stvari. U većini slučajeva su upravo Bošnjaci (prema imenu i prezimenu) pokušavali izjednačiti izlazak Hrvata iz BiH na izbore za predsjednika Hrvatske sa biranjem Željka Komšića. Motiv i objašnjenje koje daju je uglavnom da nije pošteno kada se Hrvati iz BiH žale da im drugi bira člana Predsjedništva a oni sami sudjeluju u biranju predsjednika druge države.

Odmah na prvu, radi se o sasvim različitim statističkim pokazateljima. Naime, Hrvati u BiH su najmalobrojniji konstitutivni narod te Bošnjaci upravo sa svojom brojnošću imaju tu mogućnost da utječu i izaberu i sebi i Hrvatima pošto je Federacija jedna izborna jedinica. S druge strane, Hrvati u BiH koji izlaze na izbore za predsjednika Hrvatske mogu utjecati na izbore samo ako bude rezultat takav da kažemo kako je bilo „gusto“. To je zato što je izlaznost u pravilu mala. Ali ovo nije pravi razlog zašto je izjednačavanje spomenute dvije stvari besmisleno.

Nadalje, izjednačavanje ove dvije stvari je poželjno Bošnjacima pošto Hrvati iz BiH biraju većinom kandidata (ili kandidatkinju) HDZ-a. Da su kojim slučajem Hrvati iz BiH u većini ljevičari i da biraju Milanovića, a prije njega Josipovića i Mesića, bilo bi manje govora o svemu.

Sljedeće, i najvažnije zapravo, jest to da Hrvati iz BiH nisu jedini koji imaju pravo birati svoga kandidata ili kandidatkinju na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj. To pravo imaju i svi drugi narodi koji imaju Domovnicu Republike Hrvatske. A takvih ima i Bošnjaka pa čak i Srba iz Bosne i Hercegovine. Najviše Bošnjaka sa hrvatskom putovnicom je vjerojatno u zapadnoj Bosni, regija oko Bihaća i Cazina. Pretpostavljamo, pošto je taj kraj nekako bio vezan za Zagreb više nego druge centre. No, uz to, nisu samo Hrvati, Bošnjaci i Srbi iz BiH sa hrvatskom putovnicom oni koji imaju pravo glasa na izborima u Hrvatskoj. To pravo imaju i brojni nositelji diljem svijeta. Jer i Hrvat iz Posušja i Bošnjak iz Melbournea (ukoliko ima dokument RH) pripadaju istoj izbornoj jedinici – dijaspori.

Stoga, izjednačavanje biranja predsjednika Republike Hrvatske od strane BH Hrvata sa biranjem Željka Komšića od strane Bošnjaka iz Federacije je besmisleno. U prvom se radi o tome da je Republika Hrvatska dozvolila svim svojim državljanima da u izborima sudjeluju. Svim svojim državljanima kao nositeljima državljanstva preko Domovnice, bez obzira na nacionalnu pripadnost kojom se izjašnjavaju. U drugome se radi o klasičnom preglasavanju i pobijanju izbora jednog konstitutivnog naroda, a to je dopustila institucija Visokog predstavnika na čelu OHR-a, ili tko drugi koji ne razumije.

Naravno, svatko ima pravo na mišljenje. Ne moramo se slagati, kao što je rekao Voltaire, ali borit ću se za tvoje pravo na mišljenje. No, ovo mišljenje da se trebaju izjednačiti dvije stvari o koje smo govorili ovdje, definitivno je neutemeljeno. Zbog navedenih, ali i drugih razloga koji mi se ne „guglaju“ i ne provjeravaju kod onih što znaju jer će brzo druga vožnja na Sljemenu.

Samo za kraj, bez obzira na to tko će u drugom krugu biti izabran i tko je uopće u drugom krugu, bio predsjednik Milanović (ispalo je da je to on) ili ostala predsjednica Grabar-Kitarović, Hrvati iz BiH su legitimni i legalni nositelji prava na sudjelovanju u izborima, dali nekome glas ili ne, zaokružili brojeve jedan ili dva ili napisali nešto treće, to je njihovo i naše pravo odobreno od države Hrvatske. Isto to pravo imaju i oni koji nisu Hrvati, a posjeduju dokument koji im omogućuje reći da su državljani te države. Biranje Željka Komšića je nešto sasvim drugačije. Kada pogledamo postotak koliko Hrvata iz BiH iziđe na predsjedničke izbore u Hrvatskoj i koliko, s druge strane, Bošnjaka da glas Komšiću, izjednačavanje ove dvije stvari je pomalo i licemjerno. Mislim, imate pravo na mišljenje, ali… ovo izjednačavanje uistinu nije utemeljeno.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});