fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

Johann Sattler više nije šef Delegacije EU-a u BiH, evo gdje odlazi i tko će ga zamijeniti

Autor: Dnevno.ba

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler imenovan je za novog veleposlanika EU u Crnoj Gori, prenosi Radio Slobodna Europa.

Glavni tajnik Službe EU za vanjske poslove Stefano Sanino je, kako navodi RSE, poslao zemljama članicama popis veleposlanika i specijalnih izaslanika koje je imenovao šef diplomacije EU Josep Borrell.

Na listi u koju je RSE imao uvid može se vidjeti da je značajna promjena napravljena u diplomatskom kadru vezanom za zemlje zapadnog Balkana.

Očekuje se da će Služba EU za vanjske poslove uskoro objaviti ovu listu.

U okviru rotacije na diplomatskim mjestima EU, dosadašnjeg posrednika u dijalogu između Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka Borrell je imenovao za veleposlanika Europske unije u Švicarskoj.

Na ovoj listi nema imena Lajčakovog nasljednika u ulozi specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije. Za to se očekuje da će Služba za vanjske poslove EU, u suradnji sa zemljama članicama, donijeti odluku kasnije, po mogućnosti tijekom ljeta.

Mandat će prestati i šefu Ureda EU na Kosovu, koji je ujedno i specijalni predstavnik EU za Kosovo, Tomasu Sonongu.

Umjesto njega, ured EU u Prištini vodit će sadašnji veleposlanik Estonije pri EU Aivo Orav.

Budući šef ureda EU na Kosovu ima iskustvo u regiji Balkana, a prethodno je bio šef delegacije EU u Sjevernoj Makedoniji i šef delegacije EU u Crnoj Gori.

U okviru ove rotacije, talijanski diplomat Luigi Soreca imenovan je za šefa Delegacije EU u Sarajevu, što je, pored Kosova, i viši položaj od veleposlanika u drugim zemljama regije, jer ima status specijalnog predstavnika EU.

Tijekom diplomatske karijere Soreca je bio veleposlanik EU u Albaniji.

Foto: Fena

‘Sattler ostaje u regiji’

Aktualni veleposlanik EU u Sarajevu Johan Sattler ostaje u regiji, jer ga je Borrell imenovao za veleposlanika EU u Crnoj Gori.

Veleposlanik EU u Sjevernoj Makedoniji bit će grčki diplomat Rokas Mihalis koji je do sada bio veleposlanik EU u Meksiku.

Među dužnosnicima koji su imali funkcije vezane za zapadni Balkan je i ona koju je do sada imala Angelina Eichhorst, kao generalna direktorica za Europu u Službi EU za vanjske poslove.

Ranije je bila zamjenica generalnog direktora i njezin ured je bio angažiran u dijalogu između Kosova i Srbije, prije nego što je Lajčak imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog.

Angelina Eichhorst sada je imenovana za veleposlanicu EU u Egiptu.

S liste onih koje je Borrell imenovao vidi se da su velika većina ili diplomate zemalja članica, ili službenici Službe za vanjske poslove EU.

Iako je vanjska politika i dalje u nacionalnoj nadležnosti država članica, EU ima zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i prilično veliku diplomatsku službu širom svijeta.

Vučić upozorava: ‘Za par mjeseci bit će najgora situacija od 1945., tko je jači – tlači’

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});