fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ko je taj ko sebi uzima za pravo da sam odlučuje u ime 120.000 građana Zenice?

Autor: Dnevno.ba

ZENICA - Spektakularna vijest: Tri mjeseca nakon što je u Zenici potpisan sporazum o međusobnom razumijevanju između Grada Zenice i kompanije “Rasiyat” u pogledu utvrđivanja uvjeta za realizaciju projekta izgradnje trgovačkog centra i rekreativnog kompleksa u Poslovno rekreativnoj turističkoj zoni “Zenica-Jug”, direktor kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhammad A. Al-Yamani ponovo je u Gradskoj upravi i obilasku lokacije poznatije kao “Antena”. Lokacija za koju se u poslednje tri godine vežu brojne kontroverze.

Navodno, kompanija “Rasiyat” u Zenici želi graditi najsavremeniji trgovački centar i rekreativni kompleks jedinstven takve vrste u Europi, a možda i u čitavom svijetu, prenijeli su lokalni mediji. I to baš na zemljištu koje je promjenilo vlasnika u poslednjih nekoliko godina.

Prema podacima Žurnala, Mersija Kasumović, gradonačelnikova supruga vlasnica je jedanaest parcela u Perinom Hanu, ukupne površine oko 25 tisuća metara kvadratnih. Većinu od 11 parcela Mersija Kasumović kupila je 2006. i 2009. godine, a posljednje dvije kupuje 2015. i 2016. godine što navodi na zaključak da je sve unaprijed smišljeno. U vrijeme dok je Kasumović bio visoki dužnosnik SDA stranke i naravno, u vrijeme izrade projektne dokumentacije za autoput A1.

Građanski aktivista Boris Britvar, poznati zenički arhitekta gore navedenu vijest nije prihvatio kao spektakularnu. Naime, Britvar smatra da je u pitanju zloupotreba položaja i nezakonito financiranje privatnih projekata na teret proračuna a naočigled tužiteljstva. U njegovom javnom obraćanju putem društvene mreže stoji niz pitanja na koje će neko od odgovornih morati dati odgovor. Prozvao je sve redom, od gradskih vijećnika do inspekcija i pravosuđa. Njegov komentar prenosimo u cjelosti, bez ijedne izmjene.

Piše: Boris Britvar

RURBANA DESTRUKCIJA

Ko je taj ko sebi uzima za pravo da sam odlučuje u ime 120.000 građana Zenice?

Aktualni gradonačelnik je na lokalnim izborima dobio podršku 13,4% građana Zenice, a upravlja gradom kao svojom privatnom imovinom pod izlikom da je sve što on radi u funkciji razvoja grada.

Ali krenimo redom ……

Prostor na južnoj strani grada uz rijeku Bosnu, kojeg Zeničani nazivaju “kod antene”, je posljednji slobodni prostor za razvoj koji Zenica ima i o čijoj namjeni treba ozbiljno razmisliti ako želimo dobro našoj budućoj generaciji koja još nema pravo glasa.

* Prvi zakonski dokument koji okvirno definira funkciju predmetnog prostora jeste Prostorni plan koji je usvojen nezakonito, kao predmet političke trgovine, usprkos činjenici da je urađen krajnje nestručno i na štetu interesa građana Zenice. Vrijedi napomenuti da Prostorni plan ne daje zakonsku mogućnost izdavanja odobrenja za građenje bilo kakvog objekta na ovom prostoru, izuzev eventualno projekata od značaja za Kanton i FBiH.

* Drugi dokument je Urbanistički plan koji grad Zenica još nema, a kojim se detaljno razrađuju opredjeljenja iz Prostornog plana, te utvrđuju obaveze izrade detaljnih planova i režim građenja unutar prostornog obuhvata.

* Treći dokument na temelju kojeg je jedino moguće izdati odobrenje za građenje jeste detaljni plan (Zoning ili Regulacioni) koji također ne postoji.

Tako kaže Zakon BiH!!!

Nakon svega, postavlja se pitanje na temelju čega gradonačelnik, u ime svih građana Zenice, odlučuje o namjeni predmetnog prostora i potpisuje protokole sa stranim investitorima o gradnji trgovačkog centra usprkos činjenici da temeljem Zakona to nije moguće, kao niti bez Odluke Gradskog vijeća i validnih prostorno-planskih dokumenata.

Između svega ostalog, gradonačelnik je neovlašteno i nezakonito raspisao konkurs za izradu Idejnog urbanističkog rješenja za prostor kod antene i za to je iz budžeta, tj. novcem građana, nezakonito plaćeno 100.000KM, a kada je konkurs završen rezultati istog nisu niti objavljeni, tako da možemo zaključiti da gradonačelnik novcem građana Zenice finansira urbanističko nasilje.

A šta kaže država???

Gradsko vijeće, koje je po Zakonu zaduženo za građanski nadzor nad radom Gradske uprave šuti, Kantonalna i Federalna upravna inspekcija zadužena za kontrolu zakonitosti rada općinskih i gradskih organa uprave šuti, Tužilaštvo šuti …svi šute.

Gospodo osvijestite se, narod vas zove i pokažite da u gradu Zenici postoji država BiH.

Sramotno je da se u 21.vijeku posljednje zemljište koje grad ima jeftino prodaje za izgradnju trgovačkog centra i tako nešto cinično nazvati generacijskim projektom. Ovakve ideje su toliko pograšne da samo “intelektualci” mogu u njih povjerovati.

Da li treba graditi? Treba.

Zašto ovaj prostor ne bismo namijenili za razvoj IT industrije, ili za izgradnju bolničkog kompleksa na državnoj razini, ili za izgradnju univerzitetskog kampusa, ili za izgradnju stanova za mlade, itd…

Odluku o tome mogu i moraju donijeti samo građani Zenice, a ne jedan čovjek.

I na kraju pitanje: Da li su nam potrebne retrogradne investicije (tipa trgovačkih centara) koje će odnositi novac iz BiH ili su nam potrebni projekti koji će osigurati dugoročni benefit zajednici, donositi kapital u našu zemlju i zapošljavati naše visokoobrazovane kadrove koji svakodnevno, glavom bez obzira, odlaze u zemlje EU?

Puno pitanja, a samo jedan odgovor – privatni interes je isključivi cilj.

Legendarna rečenica Mladena Delića “NE SAM, Safete” i danas živi !!!

ZENICA ZNA, ŽELI I MORA BOLJE

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});