fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: DF Srednje Bosne brani Komšića, a mi se branimo od njega

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

TRAVNIK - Tri naroda i tri vjere, a među nama su i ostali. Doslovno, „ostali“. Oni se ne mogu ni kandidirati kao pretendenti na visoku političku funkciju. No čak i među tri naroda i tri vjere koji nose naziv konstitutivni postoje oni koji se ne mogu kandidirati na visoku političku funkciju. Srbin ne može biti predsjednik Federacije. Srbin ne može biti ni član Predsjedništva biran iz Federacije. Mogao bi biti Svetozar Pudarić melem na ranu, jedan njegov dodir da liječi rak, i možda je rođen da od entiteta Federacija BiH napravi čudo, ali dok se god izjašnjava Srbinom, ne može ništa osim tužiti se u Strasbourgu i čekati.

Ali u ovoj državi, među tri naroda i vjere koji jesu izabrani da vladaju, svašta je moguće. Može Dragan Čović biti najveći Hrvat, predodređeni, dobročinitelj. Isto tako, može i Željko Komšić biti Hrvat. Ne najveći. Ali može biti biran kao jedan. Izjašnjavanje nečim i nekim, u ovom slučaju i u ovoj državi izjašnjavanje prema nacionalnoj pripadnosti vam dođe kao glasanje u kakvom talent šou. Svake godine možete birati nekog drugog. Neki su jednostavno spremni na sve kako bi se dokopali moći, utjecaja, hedonističkog poriva za imanjem ili nešto sljedeće. A što je dobroga napravio bilo koji član Predsjedništva i koje ovlasti ono kao tijelo ima? Što je Komšić dobroga napravio za Hrvate u ovoj državi, suvislo je pitanje. On je svakako umislio da je predsjednik svima, građanski model je njegova filozofija. Što ćemo u međuvremenu dok pokušavamo otkriti što su to dobroga napravili političari?

U međuvremenu ćemo se prepucavati, prečesto i oko vjerske i nacionalne pripadnosti, govoriti si da jedne druge ugrožavamo. Ali se mišljenja moraju temeljiti na činjenicama. Stoga, kada kažemo da smo kivni mi Hrvati što ne možemo sami sebi birati člana Predsjedništva, to ne znači da smo odmah pripadnici HDZ-a. Kada kažemo da je bezobrazno to što glasovi Bošnjaka mogu izabrati dvojicu, u pravu smo jer je to zadiranje u naše pravo izbora. Željko Komšić se može izjasniti kao Hrvat jer mu to zakon dopušta, ali ga Hrvati nikada neće izabrati. Moral tu ne postoji. No, kada jedna organizacija DF-a poput one iz Srednje Bosne, sve napadače na (ne)djelo Željka Komšića svrsta u isti koš, onda tražimo ispriku i demanti. Zezamo se, niti je tražimo niti bi je dobili.

No, da razjasnimo. Kao prvo, ovaj portal je neovisan, nije plaćenički, nije politički instrument nikoga, ne prima biltenske honorare za hvalospjeve nijednoj stranci, ima svoj stav i oni koji pišu na njemu imaju svoje mišljenje. Tekstovi ovoga novinara ne moraju biti kvalitetni, ali su stavovi jasni. Ne napadamo, naprotiv, mi se branimo. Branimo slobodu izraza i mišljenja a naše mišljenje potkrijepljeno činjenicama jest da je Željko Komšić izabran glasovima Bošnjaka da predstavlja Hrvate. On si je umislio da može predstavljati sve građane ove države. Ne može i zato postoji tročlano Predsjedništvo koje bi trebalo raditi zajedno, za državu u cjelini. Drugo, i još važnije, nitko nikada iz HDZ-a nije nam rekao ni naložio da se tako postavimo oko prve stvari.

Štoviše, na ovim stranicama je više puta bilo moguće vidjeti neslaganje s politikom najjače stranke u Hrvata u Bosni i Hercegovini na državnoj razini, stranke koja jest najjača upravo zbog toga što je kombinacijom stranačkog inženjeringa, nepotizma i nametnutog straha od lika i djela Željka Komšića to što jest. Ni Dragan Čović niti stranka koju vodi nisu prolili previše suza za mjestom člana Predsjedništva. Dom naroda je kudikamo važniji jer on potvrđuje izvršnu vlast, a izvršna vlast je mjesto raspodjele resora, upravnih i inih odbora, direktorskih pozicija i ostaloga.

Ne daj Bože, o ne daj Bože da nas kantonalni srednjobosanski DF svrsta kao napadače na Željka Komšića iz redova neke druge lijeve opcije. Prije bih se učlanio u klub navijača Glasgow Rangersa nego u SDP ili neku drugu „drugarsku“ organizaciju, što također ne znači da mi smeta onaj tko jest u toj stranci. Slobodan je izbor.

Stoga, kada jedna stranačka, pardon, partijska organizacija DF-a brani lik i djelo Željka Komšića, neka znaju da on nikome ne smeta zato što je se kandidirao za člana Predsjedništva, ne smeta nam čak ni što je ušao u koaliciju s HDZ-om, Čović je svakako rekao da ga ne zanima tko je sa SDA na bošnjačkoj strani partner u vlasti. Smeta nam to što je se kandidirao kao HRVAT. A broj Hrvata u DF-u je također diskutabilan. Svatko ima pravo, ali glasovi Hrvata DF-u su na razini statističke greške. Smeta nam jerKomšićnijeHrvat osim u dnevno-političke potrebe koje se produžiše na godine. Osobno, vrijeđa me sama pomisao da sam Hrvat baš kao i Željko Komšić!

Ako ćemo do kraja iskreno, onda su Komšić i Čović istinski partneri u vlasti jer je se, tako barem kažu, i potonji svojedobno izjašnjavao drugačije nego danas. Komšić se barem nije potpisivao ćirilicom.

A što se tiče cjelokupne državotvorne politike ove države, koja srećom ima zavezane ruke u mnogim stvarima u odnosima prema županijama i općinama, pa tako i neke općine na čelu kojih je HDZ BiH znaju raditi dobar posao i imati odlične projekte, ponekada poželimo što se tiče te državotvorne politike, barem dok je Zdravko Mamić blizu, da ih sve proda u Zimbabve. Zašto Zimbabve? Pa, prema nekim istraživanjima je Zimbabve najjadnija i najsiromašnija zemlja na svijetu, dijelom i zbog konstantnog nedostatka padalina i kronično slabog uroda. Dakle, niti bi mogli pasti niže na ljestvici, a od silne grmljavine i netrpeljivosti koju domaći političari proizvode, dolje bi možda nastao i kakav kišni oblak. Jer to je sve što mogu zasad. Grmjeti bez razloga, stvarati prividni nemir, pokušati unijeti mržnju među ljude. Tako se, naime, dolazi na vlast i na njoj ostaje.A o projektima koji su potrebni da bi se Bosna i Hercegovina prometnula kao država spremna za eurointegracije, o godišnjim i drugim kratkoročnim i dugoročnim planovima su domaći političari ispjevali previše pjesama, kao i Tin Ujević o ženama. A u stvarnosti nisu ostvarili mnogo.

Ako reagiramo na nešto ili nekoga, nevezano za uporište, dobijemo kontra reakciju u vidu vlastite promidžbeu šefovim očima. Baš će biti sretan Komšić kada vidi kako ga brane iz Srednjobosanske županije, ili kantona, kako god vam draže, iz centra, iz Travnika u kojem je Komšić dobio manje glasova od Čovića, a Džaferović više od obojice zajedno. A ako vam smeta što ga napadaju Dragan Čović i njegovi, onda mu vaš šef može, kao koalicijskom partneru, sve pobliže pojasniti. Samo nas ne svrstavajte u isti koš sa ostalima jer nismo u igri u kojoj je neprijatelj mojega neprijatelja, moj prijatelj. Niti želimo neprijatelje već slobodu mišljenja. A mišljenja smo da je Željko Komšić nepravedno izabran za člana Predsjedništva, to je mišljenje utemeljeno na rezultatima izbora i činjenicom oko toga tko je za nj glasao, i mišljenja smo da je Komšić te stranka na čelu s njim nedosljedna jer su do jučer spominjali HDZ i SDA te SNSD kao uništavače države, a sada su im pohrlili u vlast. Nama je zapravo sasvim svejedno tko će uništiti ovu državu. Barem osobno nisam, a niti itko sa ovoga portala koliko znam, birali niti jednoga od ovih na vlasti.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});