fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Tužiteljstvo bi trebalo biti neovisno i nepristrano

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Ponekad se dogodi da neka manje politički utjecajna osoba bude kažnjena za radnje mimo zakona. Netko s manje razine vlasti ili iz jedne od brojnih nepotrebnih institucija za izvlačenje sredstava u sve svrhe osim svrsishodnih. Krupni kriminal političkih moćnika ostaje nekažnjen i bit će tako sve dok pravosuđe ne bude u potpunosti neovisno, hrabro, sposobno i bez utjecaja sa strane. A kako će biti takvo? Sami pogled na naslovnicu u novinama koji glasi „SDA i SBB u borbi za presudni utjecaj na Tužiteljstvo u BiH“, sugerira nam da od toga nema ništa.

Ne mora ni naslov ni članak u novinama biti u pravu. Ali nas praksa Tužiteljstva (uvijek neki nedostaci dokaza i nedovoljne pripremljenosti pred tužbu) i iskustvo dosadašnjih procesa protiv najjačih moćnika u državi uvjeravaju da nešto nije u redu, čim se sveprisutni politički kriminal velikih razmjera „vucara“ ovom državom kao kakva srednjovjekovna spodoba iz priča i legendi koje utjeravaju strah u kosti djeci. „Ne idi blizu bunara, dijete drago, tamo ti se krije babaroga“, bake su nas plašile dok smo bili mali. I dan danas ima odraslih koji instinktivno pogledavaju prema bunarima oko kuće. „Nemoj tamo, Tužiteljstvo, tamo su oni koji će ti odgristi prste“, današnje političke bake upozoravaju jer TAMO se doslovno kriju oni koji grizu ako im se približiš. Zapravo se i ne kriju, vidimo svi na svakom koraku kako se TO radi.

U današnje vrijeme roditelji ne trebaju slati svoju djecu ni u škole ni na rad u inozemstvo. Djeca sama odlaze odavde potjerani beznađem za budući život. Vide da nešto ne štima, trulo je mnogo toga u državi Bosni i Hercegovini. Uvjeravaju nas godinama da smo na pravom putu, da idemo prema integracijama u kojima počivaju kakvi takvi pravda i poštenje, ali praksom nazadujemo ili stagniramo.

Jedan od razloga zašto je tako je i taj što nas godinama vode isti starosjedioci kojima nitko ništa ne može. I nisu tu problem jedino SDA i SBB, da se ne bi našli uvrijeđeni, i da ne bi ostali bili amnestirani. Svi politički faktori u vođenju ove države, a baš nas znaju voditi, brige brinu ponajprije kako osigurati sebi budućnost. A kako drugačije osigurati sebi budućnost ako najprije neće osigurati utjecaj na najviše pravosudne institucije države, da ih ne dira?Usput se može nekim potezima osigurati trenutno blagostanje, kupiti socijalni mir.

Tužiteljstvo bi trebalo biti neovisno i nepristrano, kao takvo raditi svoj posao odgovorno. Evo, VSTV, odnosno njegovi najviši dužnosnici, primaju čak i prijetnje smrću. Ali otvoreno tvrde da se ne boje. Uz takav posao i takvu odgovornost, moraju biti spremni na sve. Pa i na to da otvoreno demantiraju sve one koji sumnjaju u njihovu nepristranost i neovisnost. Ljudi ove države trebaju prema toj i takvim institucijama osjećati povjerenje, osjećati da su budni i prate sve korake potencijalnih prekršitelja zakona. A onda imdati podršku.

Ali i oni trebaju to povjerenje naroda zaslužiti, a to će učiniti tako da pokažu kako su nepristrani i neovisni. Recimo, u ovoj državi u kojoj znamo svi da postoje brojne nepravilnosti i gdje korupcija jede svoju djecu, treba nam udarni proces protiv nekoga od krupnih prekršitelja zakona. Proces od kojeg će narasti cvijeće oko Kafkinog groba, proces o kojem će govoriti i vodeći svjetski mediji.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});