fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Pogledajte kako je bivši Premijer Posavske županije Marijan Klaić vlastitoj firmi namještao javne poslove

Autor: Mario Pejić / Orasjenews.com

ORAŠJE - Marijan Klaić obnašao je funkciju predsjednika vlade Županije Posavske u periodu od 2014 do 2018 godine. Sada je postavljen na poziciju predsjednika kluba HDZ-a BiH u zastupničkom domu parlamenta FBIH.

Za vrijeme dok je obnašao svoju funkciju Klaić se itekako okoristio svojom pozicijom, pritom ne mislimo na plaću koju je primao, a na koju je po zakonu imao pravo.

Naime, Marijan Klaić vlasnik je firme PGI Klaić, koja je prijavljena na ime Mandice Klaić. Za vrijeme svoga mandata Klaić je kao predsjednik vlade u više navrata vlastitoj firmi sredio poslove i to sistemom “Direktne pogodbe” dakle bez javnog natječaja. Prevedeno na “Laički” jezik predsjednik vlade Klaić dogovarao je poslove sam sa sobom, prebacujući novac iz proračuna u svoj privatni džep.

Tako je primjerice dana 08.08.2017 godine Vlada ŽP sklopila s poduzećem PGI Klaić ugovor o javnoj nabavki usluga izravnim sporazumom u vrijednost od 3 tisuće maraka. Pred sam kraj mandata, vlada ŽP sklopila je s poduzećem PGI Klaić ugovor o nabavki arhitektonskih usluga u vrijednosti od 3600 marka. Oba ugovora su sklopljena direktnom pogodbom.

Suradnja s Ministarstvom poljoprivrede

Uz vladu ŽP za vrijeme mandata Klaića, Klaićeva firma sklopila je više ugovora s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sve direktnim sporazumom.

Pred sam kraj mandata sklopljena su četiri takva ugovora u vrijednost od približno 25 tisuća maraka. Ugovori su sklopljeni dana 01.10.2018, 5.11.2018, 27.11.2018 i 11.12. 2018 godine. Ugovori se odnose na izradu elaborata i nadzor nad radovima na kanalima Demerovac, Crne njive i Crnave.

Tijekom 2017 Klaićevo poduzeće potpisalo je još nekoliko ugovora s Ministarstvom poljoprivrede, približne vrijednosti od 20 tisuća maraka. Suradnja s ovim Ministarstvom nastavljena je i nakon Klaićevog odlaska iz vlade, pošto je jedan sporazum potpisan i u 2019 godini. Javnost treba posjetiti da je ministar poljoprivrede Mato Brkić i da njegovo ministarstvo već godinama krši zakone i uskraćuje javnost za informacije na što se troše novci iz Ministarstva poljoprivrede .

Sada je jasno zašto Brkić krije informacije i tko ga sve štiti. U pitanje je fond sa više od milijun KM namijenjenih za obnovu poljoprivrednog zemljišta.

Suradnja s drugim institucijama

Uz Ministarstvo poljoprivrede i vladu ŽP poduzeće PGI Klaić surađivalo je i s drugim institucijama među kojima su: Agencija za vodno područje rijeke save, općina Domaljevac – Šamac te Osnovna škola u Oštroj Luci/Boku. U svim slučajevima radi se o ugovorima sklopljenim direktnim sporazumom u vrijednost od oko 5 – 6 tisuća maraka.

Tako je primjerice dana 30.03 . 2017 s Agencijom za vodno područje rijeke save potpisan ugovor o izradi plana skladišnoga prostora za centar za obranu od poplava u vrijednost od 3600 maraka. U nešto manjoj vrijednosti potpisivani su ugovori s općinom Domaljevac – Šamac i Osnovnom školom u Oštroj Luci/Boku.

Ukupno 23 ugovora u vrijednosti 85 tisuća maraka.

U 2017 i 2018 godini poduzeće PGI Klaić sklopilo je s državnim institucijama najmanje 23 ugovora u ukupnoj vrijednost od približno 85 tisuća maraka. Svi ugovori su sklopljeni direktnim sporazumom, dakle bez provođenja postupka javne nabavke.

S obzirom da je na čelu poduzeća PGI Klaić bivši predsjednik vlade Marijan Klaić jasno je da se “ugledni” građanin Klaić itekako okoristio svojom pozicijom, a sve na štetu nas poreznih obveznika. Proračunu je nanesena šteta od više desetaka tisuća maraka, a za nanesenu štetu HDZ je Klaića nagradio pozicijom u domu naroda parlamenta Federacije BiH.

U Posavini su pojedinci iznad zakona, pitanje je kada ćemo tome stati na kraj.

Autor: Mario Pejić / Orasjenews.com
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});