fbpx

ŠEFIK RUŠI BOSNU I HERCEGOVINU: Božo Skopljaković žestoko po Šefiku Džaferoviću

Autor: Dnevno.ba

BUGOJNO - Nije dugo prošlo od potpisivanja sporazuma, kojeg su potpisale vođe vodećih stranaka, sa velikom željom da dogovor ne uspije, što se na koncu pokazalo i točnim.

Jedan od principa, koje su vođe usvojile u tom sporazumu je, „Intenzivno provoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih osoba“, istini za volju i ovdje nemamo zadovoljavajućih rezultata.

Prije samo nekoliko dana, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, boravio je u Bugojnu, gdje je prisustvovao Svečanoj akademiji održanoj povodom obilježavanja Dana bugojanskih jedinica.

Dok je njegov šef potpisivao sporazum, sa „željom“ povratka prognanih i raseljenih, njegov stranački kolega član Predsjedništva, koordinirano je spremao govor za Bugojno, u kojem je, kako bi opravdao progon Hrvata iz Bugojna, oštro napao i okrivio upravo Hrvate i HVO, tako da ispada da smo sami sebe poubijali, prognali i da se sada ne želimo vratiti na svoje. Do kada ćemo slušati licemjerne izjave o suživotu i dobrosusjedskim odnosima sa figama iza leđa. Na žalost, narod onih koji su tvrdili kako to nije njihov rat najviše je stradao a da se to ne bi dogodilo i Hrvatima legitimno je bilo da organiziraju svoju obranu ujedinjeni u HVO.

Osuda HV i HVO krajnje je ne primjerena i licemjerna. Hrvatska stranka BiH osuđuje svaki pokušaj umanjivanja značaja i doprinosa kojeg su Hrvati dali u oslobađanju BiH. Postotak oslobođenog teritorija BiH, razmjerno broju Bošnjaka i Hrvata, govori tko je koliki doprinos dao u obrani države. Ako je HVO zločinačka organizacije, kako tvrdi gospodin Džaferović, kako to da se došlo do sporazuma da se transformiraju HVO i Armija BiH u Vojsku Federacije BiH te su spajanjem sa Vojskom RS nastale današnje Oružane snage BiH. Upravo su OS BiH uspješan i najbolji pokazatelj transformacije entitetskih u državne institucije a gospodin Džaferović, kao član Predsjedništva BiH, bi to trebao najbolje znati i cijeniti. Zar i Hrvati nisu dali svoj doprinos svemu tome. Hoće li gospodin Džaferović, sve ovo što je na koncu napravljeno, nazvati zločinačkom organizacijom i potkopati budućnost BiH kao države konstitutivnih naroda ili je ponovno figa iza leđa sa željom stvaranja unitarne jednonacionalne države.

Dosta nam je političara i vizionara sa pogledom u prošlost. Ostavimo da o prošlosti pišu povjesničari i sude sudovi a političari bi se morali napokon okrenuti i raditi na boljoj sadašnjosti i budućnosti kako bi zaustavili iseljavanje i osigurali bolji životni standard svakog građanina.

Ovim putem, pozivam sve političke snage u BiH da prestanu sa pozivanjem na prošlost stvarati bolju budućnosti jer to zasigurno nije dobar put. Svi smo mi nekomu ratni zločinci a i drugi su nama. Ako se budemo pozivali na prošlost, teško da ćemo ostvarivati postignute sporazume, koordinacije i želje da jednoga dana postanemo članica EU. Budimo otvoreni i iskreni bez fige i planova iza leđa, pokažimo da nam je stalo do drugoga i prije nego saznamo njegovo ime, navodi se u priopćenju Bože Skopljakovića, predsjednika Hrvatske stranke BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI