fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Vlada HNŽ

Vlada HNŽ-a o sastanku s prosvjetarima: ‘Ne možemo prihvatiti za preuzimanje neodrživih obveza’

Autor: FENA

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) oglasila se priopćenjem za javnost nakon posljednjeg u nizu sastanaka s čelnicima četiriju sindikalnih organizacija osnovnoga i srednjeg obrazovanja u HNŽ-u te naglasila kako je socijalne partnere upoznala sa svime što je učinjeno na poboljšanju prava, odnosno radnoga i životnog standarda djelatnika u prosvjeti, ali i kako, zbog manjega priljeva sredstava u Proračun u odnosu na ono što je planirano „jednostavno nema prostora za preuzimanje dodatnih financijskih obveza“.

Kako su naglasili, Vlada u aktualnom sazivu preuzela je upravljanje Županijom i njezinim proračunskim sredstvima u krajnje nepovoljnomu trenutku.

“Proračun HNŽ-a je, osim negativnim utjecajem globalnih financijskih kretanja koja osjetno smanjuju priljev sredstava s viših razina, opterećen i nizom preuzetih obveza. Vlada i ovom prigodom jasno poručuje kako će joj u središtu prioriteta ipak ostati očuvanje svih radnih mjesta u sektoru prosvjete, a podsjećamo kako u HNŽ-u ima 78 škola (49 osnovnih i 29 srednjih) i kako ukupan broj zaposlenih u školama doseže brojku od 3080 djelatnika”, navodi se u priopćenju.

Vlada HNŽ-a je sindikalne čelnike izvijestila o usvajanju Pedagoških standarda i normativa, Pravilnika o napredovanju i Pravilnika o stručnomu nadzoru, a neki od tih dokumenata godinama su u HNŽ-u bili izvan snage.

Također, izviješteni su i kako su u izradbi Pravilnik o stipendijama, Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, Zakon o obveznom predškolskom odgoju, Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o kulturi u HNŽ-u.

“Sindikatima je na sastanku održanom u ponedjeljak, 8. travnja, u zgradi Vlade, ponuđeno uvođenje mentora i savjetnika, s dodatkom na plaću od 3 odnosno 5 posto s jasnom napomenom kako bi ti iznosi bili utvrđeni za jednogodišnje razdoblje, uz otvorenost za kasnije sagledavanje mogućnosti njihova povišenja. Najavljena je i mogućnost uvođenja isplate naknada za članove povjerenstava za polaganje stručnih ispita”, ističe se u priopćenju.

Vlada je dosad osigurala sredstva za psihologe, sociologe i logopede u školskom sustavu, a želeći sačuvati postojeća radna mjesta, smanjila je broj učenika po razredu na 14 do najviše 24 u srednjim, odnosno 27 u osnovnim školama. Asistentima u nastavi povećana su primanja sa 700 na 800 KM i uvedeni su u zakonske okvire, što znači da će u HNŽ-u od sljedeće školske godine asistenti u nastavi biti izjednačeni u pravima s ostalim nastavnim osobljem.

Osigurano je i da ti djelatnici ove godine dobiju i regrese i godišnje odmore, što dosad nije bio slučaj, a uvedeno im je i pravo naknade za prijevoz koje također nisu imali.

Foto: Fena

Vlade HNŽ-a navodi da žele biti u komunikaciji sa svim socijalnim partnerima

Vlada HNŽ-a dalje navodi kako je povećala platne koeficijente spremačicama u školama sa 1,21 na 1,31, a sve pobrojano, kako navode, znači iznimno velika financijska sredstva za koja je trebalo iznaći prostora u proračunu koji je ova vlada preuzela na isteku godine, u okolnostima u kojima je morala preuzeti i prihvatiti zatečeno s krajnje minimalnim manevarskim prostorom.

Tražeći sindikalno razumijevanje, iz Vlade HNŽ-a napominju kako žele biti u neprekidnoj komunikaciji sa svim socijalnim partnerima, obećavajući kako će, ukoliko dođe do većega priljeva poreznih sredstava, odmah intervenirati na povišenju visine primanja prosvjetnih djelatnika.

“Vlada je u ovomu trenutku spremna potpisati obećanje kako će povećanje plaća pratiti postotak rasta prihoda iznad onoga što je proračunom planirano odnosno ukoliko bi se dogodilo da prihodi porastu za 10 posto više od plana, za 10 posto bi porasli i osobni dohodci. Zasad, Vlada ne raspolaže ni prostorom ni mogućnostima, ali ni mandatom za pružanje lažnih nada, davanje lažnih obećanja i, pogotovu, za preuzimanje neodrživih obveza koje bi ugrozile stabilnost županijskih financija”, poručili su iz Vlade HNŽ-a.

 

Autor: FENA
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});