fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Isus ga je dobio kao prvi poklon, i to ne bez razloga: Njegova ljekovitost je nevjerojatna!

Autor: dnevno.ba

Aromatična smola koja se dobiva iz drveta Boswellia koje raste diljem Azije i Afrike, tamjan, jedan je od najstarijih mirisa. Tamjan( “božanski miris”),zlato – božanski znak i smirna- božanski lijek darovi su koji su nekoć dati malom Isusu kao poklon i to je poklon koji ne bismo trebali odbacivati. Tisućljetna tradicija korištenja tamjana sama govori u njegovu korist. Osim u religijskim obredima i aromaterapiji, tamjan ima svoju primjenu u liječenju.

Tamjan se od davnina koristi u obredima rimokatoličke i pravoslavne crkve zbog vjerovanja da tjera zle duhove, a ima svoju primjenu ne samo u aromaterapiji, kozmetici, masaži i religijskom obredima, već i u liječenju.

Ljekovitost tamjana

Već tisućama godina koristi se za liječenje artritisa, zacjeljivanje rana, zdravlje usne šupljine, jačanje ženskog hormonalnog sustava i zaštitu od patogenih mikroorganizma.

Na Zapadu, tamjan je najviše poznat po svojim antiupalnim svojstvima.

Tamjan poboljšava cirkulaciju i dotok krvi kroz žile oštećene upalom što dodatno pomaže zglobovima ugroženim artritisom. Njegovo moćno antiupalno djelovanje pomaže i kod Chronove bolesti i cisti.

Potvrđeno je da ekstrakt tamjana, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprječava bolesti krvnih žila i smanjuje loš kolesterol.

Koristi se za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije.

Masaža i kupka s uljem od tamjana uvelike pomažu kod menstrualnih bolova i upale mjehura.

Terapija uljem tamjana povoljno djeluje na dišni sustav i olakšava bronhitis, astmu, sinusitis, česte prehlade i alergije.

Nakapajte na ruku par kapi ulja i udišite ih nekoliko puta dnevno ili inhalirajte tinkturu tamjana (1 žličica na litru vruće vode).

Iizuzetan i za njegu kože – pomaže kod akni, ožiljaka, strija, bora i rana.

Kroz tisućljeća upotrebe tamjana nisu primijećene neke značajnije nuspojave.

Novija toksikološka istraživanja su potvrdila da su ekstrakti tamjana sigurni kako za vanjsku tako i za unutrašnju primjenu.

Nemojte koristiti tamjan ako pijete lijekove za razrjeđivanje krvi, patite od visokog tlaka, ako ste trudni ili dojite.

Ne smije se koristiti čisto ulje tamjana, potrebno ga je razrijediti u baznom ulju ili vodi.

Pripravci od tamjana

Tamjan i proizvodi od njega se danas uvoze iz Indije. Za liječenje se koristi smola tamjana koja se skuplja tokom čitave godine.

Od smole se pripremaju tinkture, ulja, kreme i dodaci prehrani na bazi tamjana.

Jestivi tamjan mora biti proziran bez crnih ili smeđih točkica. Najčešće je lagano žućkast s primjesom zelenkaste boje, a žvače se poput žvakaće.

Tamjan i njegove pripravke potražite u biljnim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});