fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Unsplash

Ova namirnica usporava starenje i smanjuje rizik od srčanih bolesti, obavezno ju konzumirajte

Autor: Dnevno.ba

Ako želite dug, zdrav i aktivan život, neka vaša kuhinjska smočnica uvijek bude puna jedne namirnice.

Istraživanja koja se provode desetljećima pokazala su da ljudi koji redovito jedu orašaste plodove imaju veću vjerojatnost da će biti fizički aktivni i imaju manji rizik od srčanih bolesti kako stare, piše Danas.

Znanstvenici smatraju da je to zbog nutrijenata u orašastim plodovima i njihovog utjecaja na cjelokupno zdravlje. Pratili su 3023 muškarca i isto toliko žena 20 godina te usporedili njihovo zdravlje s prehranom.

Orasi su jedini izvrstan biljni izvor omega-3 alfa-linolenske kiseline, za koju se pokazalo da podržava zdravlje srca i mozga, kao i zdrave procese starenja.

Foto: Unsplash

Impresivan niz hranjivih tvari

Samo jedna porcija oraha, otprilike šaka, ima impresivan niz hranjivih tvari koje blagotvorno djeluju na cjelokupno zdravlje.

Sastoje se od četiri grama proteina, dva grama vlakana i magnezija (45 miligrama). Orasi također pružaju brojne antioksidanse, uključujući polifenole.

Čini se da osobe koje jedu orašaste plodove imaju jedinstveni tjelesni fenotip koji sa sobom nosi i druge pozitivne učinke na zdravlje, kao što je bolja kvaliteta prehrane, osobito ako su orašaste plodove jeli od djetinjstva do srednje odrasle dobi.

Konzumacija oraha također je povezana s gubitkom težine – konzumenti oraha pokazali su značajno niže koncentracije glukoze u krvi nego oni koji ne jedu orahe.

Ovaj orašasti plod štiti vid, a pomaže i kod problema s erektilnom disfunkcijom

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});