fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Unsplash

Riječ nutricionista: Tri dodatka u kavi koja sprječavaju mršavljenje i uzrokuju upale

Autor: Dnevno.ba

Kava je bitan dio dana većine ljudi. Neki vole crnu i gorku kavu, dok drugi više vole slatku s raznim zaslađivačima i dodacima. Međutim, neki od ovih sastojaka zapravo mogu loše utjecati na mršavljenje.

Dijetetičarka Trista Best, nutricionistica Lisa Richards i liječnica Rachel Scott otkrile su koji dodaci kavi mogu dovesti do debljanja jer su izuzetno bogati nezdravim mastima, kalorijama i šećerima.

three person holding beverage cups
Unsplash

1. Kremasti dodaci i vrhnje za kavu

Mnogi ljudi kavi dodaju aditive poput vrhnja i raznih kremastih dodataka. No, mnoge od ovih opcija imaju visok sadržaj šećera, što može dovesti do skokova šećera u krvi i debljanja. Ako redovito pretjerujemo s ovakvim dodacima, to će se primijetiti na našem struku.

“Često biljna vrhnja mogu biti jednako visokokalorična, ako ne i više, od običnih mliječnih krema. Nepotrebna količina kalorija, masti i dodanog šećera nalazi se u većini krema za kavu bez obzira na njihovu osnovu”, objasnila je dijetetičarka Trista Best za SheFinds.

Pixabay

2. Šećeri i sirupi

Oni mogu popraviti okus, ali kava sa sirupima i šećerom donosi mnogo zdravstvenih rizika. Većina aromatiziranih sirupa za kavu uglavnom je zaslađena kukuruznim sirupom koji povećava razinu glukoze u krvi, što dovodi do debljanja.

Slično tome, šećer također ima velike količine fruktoze koja je povezana sa svim vrstama problema, poput debljanja i dijabetesa. Ne samo da je šećer loš za opće zdravlje, već se i prehrana bogata šećerom povezuje s upaljenim aknama i preranim borama.

“Loša stvar u vezi s rafiniranim šećerom je ta što ga tijelo može metabolizirati i brzo razgraditi, pa uzrokuje skok razine šećera u krvi. Zauzvrat, dolazi do prekomjerne proizvodnje inzulina. Ako se to nastavi, vaše tijelo će razviti inzulinsku rezistenciju što može dovesti do dijabetesa i drugih srčanih bolesti. To vam također može uzrokovati poteškoće s mršavljenjem”, navodi liječnica Rachel Scott.

Free Coffee Milk photo and picture
Pixabay

3. Umjetni zaslađivači

Nutricionistica Lisa Richards tvrdi da zaslađivači donose mnogo zdravstvenih rizika, posebno kada su u pitanju naša crijeva. Osobito sukraloza i aspartam mogu iritirati crijeva i uzrokovati disbiozu u crijevnom mikrobiomu. Ova disbioza, neravnoteža u crijevnim bakterijama, može rezultirati gastrointestinalnom nelagodom poput plinova i nadutosti.

Osim toga, zdravlje crijeva igra ključnu ulogu u mršavljenju. Također, slatki okus umjetnih zaslađivača može rezultirati žudnjom za više slatkiša i stvarnog šećera, što ga čini lošim izborom za mršavljenje.

Kava ili zeleni čaj: Što je zdravije i koji napitak će nas duže držati budnim?

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});