Plućna tromboza je ozbiljno stanje koje nastaje kada se u p...
Riječ nutricionista: Tri dodatka u kavi koja sprječavaju mršavljenje i uzrokuju upale
Kava je bitan dio dana većine ljudi. Neki vole crnu i gorku kavu, dok drugi više vole slatku s raznim zaslađivačima i dodacima. Međutim, neki od ovih sastojaka zapravo mogu loše utjecati na mršavljenje.
Dijetetičarka Trista Best, nutricionistica Lisa Richards i liječnica Rachel Scott otkrile su koji dodaci kavi mogu dovesti do debljanja jer su izuzetno bogati nezdravim mastima, kalorijama i šećerima.
1. Kremasti dodaci i vrhnje za kavu
Mnogi ljudi kavi dodaju aditive poput vrhnja i raznih kremastih dodataka. No, mnoge od ovih opcija imaju visok sadržaj šećera, što može dovesti do skokova šećera u krvi i debljanja. Ako redovito pretjerujemo s ovakvim dodacima, to će se primijetiti na našem struku.
“Često biljna vrhnja mogu biti jednako visokokalorična, ako ne i više, od običnih mliječnih krema. Nepotrebna količina kalorija, masti i dodanog šećera nalazi se u većini krema za kavu bez obzira na njihovu osnovu”, objasnila je dijetetičarka Trista Best za SheFinds.
2. Šećeri i sirupi
Oni mogu popraviti okus, ali kava sa sirupima i šećerom donosi mnogo zdravstvenih rizika. Većina aromatiziranih sirupa za kavu uglavnom je zaslađena kukuruznim sirupom koji povećava razinu glukoze u krvi, što dovodi do debljanja.
Slično tome, šećer također ima velike količine fruktoze koja je povezana sa svim vrstama problema, poput debljanja i dijabetesa. Ne samo da je šećer loš za opće zdravlje, već se i prehrana bogata šećerom povezuje s upaljenim aknama i preranim borama.
“Loša stvar u vezi s rafiniranim šećerom je ta što ga tijelo može metabolizirati i brzo razgraditi, pa uzrokuje skok razine šećera u krvi. Zauzvrat, dolazi do prekomjerne proizvodnje inzulina. Ako se to nastavi, vaše tijelo će razviti inzulinsku rezistenciju što može dovesti do dijabetesa i drugih srčanih bolesti. To vam također može uzrokovati poteškoće s mršavljenjem”, navodi liječnica Rachel Scott.
3. Umjetni zaslađivači
Nutricionistica Lisa Richards tvrdi da zaslađivači donose mnogo zdravstvenih rizika, posebno kada su u pitanju naša crijeva. Osobito sukraloza i aspartam mogu iritirati crijeva i uzrokovati disbiozu u crijevnom mikrobiomu. Ova disbioza, neravnoteža u crijevnim bakterijama, može rezultirati gastrointestinalnom nelagodom poput plinova i nadutosti.
Osim toga, zdravlje crijeva igra ključnu ulogu u mršavljenju. Također, slatki okus umjetnih zaslađivača može rezultirati žudnjom za više slatkiša i stvarnog šećera, što ga čini lošim izborom za mršavljenje.
Kava ili zeleni čaj: Što je zdravije i koji napitak će nas duže držati budnim?
ZADNJE VIJESTI
Prema recentnim istraživanjima, proces dugotrajnog pamećen...
Velika većina ljudi ne može zamisliti dan bez šalice miri...
Možete li pogoditi koje povrće registrirani dije...