fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Unsplash

Znate li što predstavljaju crni i crveni trokut na lijekovima?

Autor: Dnevno.ba

Na lijekovima se mogu nalaziti slovne oznake, kao i simboli, među kojima je i crveni trokut. Znate li što on predstavlja?

Crveni trokut, poznatiji kao “trokut upozorenja” ukazuje na to da lijek izaziva pospanost i da može utjecati na vašu sposobnost upravljanja vozilima dok uzimate lijek.

Samo oni lijekovi koji značajno narušavaju sposobnost upravljanja vozilom označeni su crvenim trokutom upozorenja.

Koji lijekovi spadaju u ovu kategoriju?
– Opioidi

– Određeni lijekovi protiv bolova

– Antiepileptici

– Lijekovi za anksioznost i smirenje

– Lijekovi protiv kašlja

– Lijekovi za alergije i peludnu groznicu

– Tablete za migrenu

– Određeni proizvodi za mršavljenje

– ADHD lijekovi

– Bilo koji lijek koji sadrži više od 10% alkohola

– Tablete za spavanje (ne vozite dok lijek ne izađe iz vašeg tijela).

Kao što vidite, lista je dugačka, ali ono na što se posebno treba obratiti pažnja je da lijekove obilježene crvenim trokutom nikako i nikada ne biste smjeli miješati s alkoholom jer se time stavljate pod rizik od respiratorne depresije, kome ili smrti, prenosi Danas.

Što znači crni trokut?
▼ Ovaj je lijek pod dodatnim praćenjem.

Crni trokut se koristi u svim državama članicama Europske unije kako bi se identificirali lijekovi pod dodatnim praćenjem. Taj simbol pojavit će se u sažecima opisa svojstava lijeka i uputama lijekova na koje se odnose od jeseni 2013. godine. Crni trokut neće biti istaknut na vanjskom pakiranju ili označivanju lijekova.

Sve se lijekove pomno prati nakon stavljanja u promet u EU. Ako je lijek označen crnim trokutom, to znači da ga se prati intenzivnije od ostalih lijekova. To je općenito zbog toga što je o tom lijeku dostupno manje informacija nego o drugim lijekovima, primjerice, jer je nov na tržištu ili zato što postoje ograničeni podaci o njegovoj dugoročnoj primjeni.

Crni trokut ne znači da lijek nije siguran za primjenu već je njegova namjena aktivno potaknuti zdravstvene radnike i pacijente da prijave svaku sumnju na nuspojavu lijeka označenog ovim simbolom, piše HALMED.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});