VIDEO: Pametni telefon procjenjuje kvalitet hrane i nivo masnoće u organizmu

Autor: Dnevno.ba

LAS VEGAS - U Las Vegasu je jučer otvoren najveći Međunarodni sajam potrošačke elektronike (CES), na kojem će biti predstavljeni najnapredniji, ali i najčudniji uređaji, gadgeti i ostala čudesa moderne tehnologije. Dosad je, između ostalog, predstavljen i najtanji televizor na svijetu, ali i pametni telefon koji može da “kaže” koja jagoda je slađa od koje.

Changhong H2 je smartphone koji u sebi ima ugrađen infrared spektrometar SCiO koji detektira molekularne otiske objekata. SCiO je prije nekoliko godina pokrenut kao projekt na Kickstarteru, a danas je toliko smanjen da može da stane u mobilni telefon, prenosi ‘Dnevni avaz’.

Senzor na telefonu Changhong H2 funkcionira tako što emitira infrared signal koji se odbija od objekta i potom se registruje kao jedinstveni molekularni otisak. Tehnologija na ovom telefonu može se koristiti kada, na primjer, korisnik želi da sazna da li je hljeb bez glutena.

Također, moguće je izmjeriti nivo šećera u voću, pa je na taj način moguće odrediti koja jagoda je najslađa, a moguće je i izmjeriti nivo masti u organizmu. SCiO senzor na Changhong H2 smartfonu postajat će napredniji kako developeri za njega budu kreirali nove aplikacije. Njegove specifikacije nisu ništa specijalno – ekran od šest inča i neimenovani osmojezgarni procesor.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI