fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Tajni sastanak Mije Krešića i Ivana Bandića u Tuzli

Autor: Dnevno.ba

TUZLA - Nakon što je tekst hrvatskog ''Nacionala'' o navodnom praćenju hrvatskih biznismena od strane Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA), podigao prašinu o obje države, večeras su se u Tuzli tajno sastali hrvatski konzul Ivan Bandić i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Krešić i hrvatski konzul u Tuzli susreli su se u restoranu ”Zlatnik”.

Drugi bezbjednjak BiH Mijo Krešić danas je zatražio odgovornost rukovodstva Obavještajno-sigurnosne agencije, ukoliko je OSA djelovala nezakonito, te zatražio istragu o tome da li je bilo prisluškivanja hrvatskih službenikanika u BiH i Hrvatskoj?

Podsjetimo, hrvatski Nacional tvrdi da je OSA obavještajno pokrivala hrvatske biznismene uključene u poslove oko Aluminijuma, Elektroprivrede Herceg Bosne, Šuma Herceg Bosne, HT Mostara, Agrokora itd.

Iz OSA se nisu oglašavali na ovu temu, dok je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao da ne zna da li je bilo praćenja i prisluškivanja o kojem piše Nacional, ali da svaka država ima pravo štititi svoje ekonomske interese i da OBA ima legitimno pravo štititi te interese i prikupljati informacije.

Izgleda da tako ne misle u HDZ-u, pa je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović zatražio informaciju OSA-e o navodima iz Nacionala, dok se visoki dužnosnik HDZ-a BiH Mijo Krešić pobrinuo za medijsku ”zaštitu hrvatskih interesa”.

O čemu su razgovarali Krešić i Ivan Bandić, koji je inače bratanac zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, možemo samo pretpostavljati. No, ne treba zaboraviti, da je Ivan Bandić davno upoznao obavještajni svijet, radeći u jugoslovenskoj DB.

Bandićev automobil ispred restorana “Zlatnik” u Tuzli

konzulovauto22092017

Još zanimljivije je da su se dvojica ljudi koji bi trebalo da imaju visoku sigurnosnu kulturu susreli u restoranu koji je u vlasništvu kontroverznog Sedineta Karića koji je u aferi ”Pandora” optužen zajedno s Kemalom Čauševićem i Anesom Sadikovićem. Nakon što je sa Tužiteljstvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice, Karić je osuđen na godinu dana zatvora.

Prema informacijama do kojih je došao portal ”Istinito”, afera iz ”Nacionala” je u potpunosti iskonstruirana s ciljem odmazde protiv vrha OSA-e koji je odbio zažmuriti na neke afere u koje su umiješani visoki dužnosnici. Hrvatski nacionalni interes, prema našim izvorima, sveo se na zaštitu nezakonitosti i bijeg od odgovornosti, piše ovaj portal.

Sve postaje još zanimljivije ako se prisjetimo da je portal ”Žurnal” objavio da je prvi hrvatski bezbjednjak u BiH Mijo Krešić umiješan i u aferu ”Falsfikat” u kojoj je SIPA bila optužena da je prisluškivala razgovore v.d. glavnog tužitelja Gordane Tadić i članice VSTV Ružice Jukić. Epilog afere je da je novinaru Josipu Šimiću određen pritvor, dok su njegovi pomagači Boris Kordić i Josip Kvesić pobjegli iz zemlje.

Mijo Krešić je blizak rod (sin od strica) Gordane Tadić, s kojim svoje djevojačko prezime dijeli i Ružica Jukić, sigurno se može pohvaliti dobrim kontaktima i utjecajem u pravosuđu, mnogo većim nego u sigurnosnim krugovima.

Bit će da u tom familijarnom grmu i leži zec.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});