fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Darko Tomas / CROPIX

DODIK: Republika Srpska ne vodi secesionističku politiku, ali Džaferović ustrajava na lažima za potrebe očuvanja muslimanskih pozicija u BiH

Autor: dnevno.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Šefik Džaferović na Summitu šefova država i vlada Procesa za suradnju u Jugoistočnoj Europi /SEECP/ u Solunu nije iznosio stavove BiH, već kao i obično stavove svoje političke stranke SDA.

“Ali, to nije jedini problem – Džaferović je u Solunu lagao sudionike Summita. Nije odolio modnim političkim trendovima pa je i on govorio o sukobu u Ukrajini, kvalificirajući ga kao agresiju, mada BiH nije zauzela službeni stav o prirodi sukoba u Ukrajini, iako sam to kao srpski član Predsjedništva tražio više puta.

Etiketirao je Džaferović neke koji su, kako je rekao, pod ruskim utjecajem, zanemarivši ostale, poput sebe, koji su pod utjecajem nekih zapadnih država, jer za muslimane je svaki utjecaj benigan osim ruskog, iako je Rusija garant sporazuma na koji se i Džaferović više puta pozivao, pogrešno ga tumačeći”, istaknuo je Dodik upitan da prokomentira Džaferovićevo obraćanje na Summitu u Solunu u kojem je iznio niz optužbi na Republiku Srpsku i njene dužnosnike, javlja Srna.

Dodik je naglasio da nije daytonsko pravo visokog predstavnika da nameće rješenja u BiH, to je hajdučko pravo koje su zapadne države pribavile kolonijalnim upravnicima kako bi disciplinirali Srbe tog vremena.

“Republika Srpska ne vodi secesionističku politiku, ali Džaferović i dalje ustrajava na lažima skuhanim u Sarajevu za potrebe očuvanja muslimanskih pozicija u BiH. Mogućnost veta koju je predvidio Ustav i jest ostavljena da jedan narod ne bi dominirao drugima, i to nije mehanizam blokade, kako Džaferović podvaljuje, već zaštite, jer je zbog toga i ugrađen u Ustav”, pojasnio je Dodik.

On je naglasio da ne postoji nijedan stav muslimanskog člana Predsjedništva koji se čuo u Solunu, a da odgovara istini i Ustavu, a posebno je problematično što je neusuglašen i što ne predstavlja stav BiH.

“Ovakvi politički izleti, koji su Džaferoviću već postali normalni, više ruše BiH nego bilo koja aktivnost druga dva konstitutivna naroda u BiH”, ukazao je Dodik.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});