fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DNEVNO.ba: Nova Vlada FBiH neće otpuštati, ali ni zapošljavati

Autor: M. Gavran

SARAJEVO - Novoimenovana Vlada Federacije BiH neće otpuštati državne službenike, ali ne treba očekivati niti nova zapošljavanja. Prema riječima premijera FBiH Fadila Novalića jedna od prvih mjera će biti donošenje moratorija na sva zapošljavanja u javnom sektoru.

“Ova mjera će biti na snazi do daljnjeg, a intencija je da se prirodnim odljevom radne snage, smanji broj zaposlenih, te da se i na ovaj način umanje troškovi po osnovu plaća. Reforma javne uprave je nešto od čega se godinama bježi, no imperativno je hrabrije ući u taj proces. Na tom tragu, izvršit ćemo analizu svih proračunskih institucija iz perspektive racionalizacije njihove brojnosti i funkcionalnosti. Nakon toga će se analitičkom procjenom radnih mjesta utvrditi objektivan broj zaposlenih potreban za efikasnu i racionalnu organizaciju javne uprave, te efikasniji rad samih institucija. Naravno, uvijeti za ovo će biti stvoreni izmjenama radno-pravnog zakonodavstva, koje između ostalog uključuje i izmjene zakona o državnoj službi”, kazao je Novalić.

Ističe da je također neophodno izvršiti i reformu školstva, odnosno prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama tržišta rada.

“Školstvo, odnosno obrazovanje je županijska nadležnost, no spremni smo pružiti punu pomoć nižim razinama vlasti, kod reforme ovog sektora. Kroz punu implementaciju Zakona o proračunima, osigurat ćemo odgovorniji utrošak javnih sredstava, te realnije planiranje prihoda i primitaka, posebno od strane nižih razina vlasti”, kaže Novalić.

On se osvrnuo i na proračun za ovu godinu.

“Što se tiče Proračuna FBiH, materijalni troškovi će biti svedeni na minimum, no nažalost, skoro 94% proračuna je fiksno, tako da nam to ne ostavlja previše manevarskog prostora. Vlada će se ponašati u skladu sa načelima restriktivne fiskalne politike, a sve s ciljem očuvanja fiskalne stabilnosti. Bez obzira na predviđeni primarni suficit, planiran i nacrtu Proračuna FBiH za 2015. godinu, usljed povećanog servisiranja duga, imamo višak rashoda nad prihodima u iznosu od 684 milijuna KM. S obzirom da se ovdje radi o neravnoteži platne bilanse, odnosno o nemogućnosti servisiranja svih obaveza, neki novi aranžman sa međunarodnim financijskim institucijama će nam biti neophodan” – ističe Novalić.

Dodaje kako će pokušat  ispregovarati tzv. Extended Fund Facility aranžman sa MMF-om, jer ta vrsta aranžmana  pruža povoljniji otplatni plan.

“Pomjeranja u otplati za kasnije godine su neophodna radi ogromnih opterećenja po osnovu otplate vanjskog duga u naredne tri godine. Postoje jasni signali o većem stupnju involviranja Svjetske banke i EU i taj momentum moramo iskoristiti. U bliskoj suradnji sa županijama ćemo raditi na definiranju obaveznog odnosa tekuće i kapitalne potrošnje, različite na različitim razinama vlasti sa intencijom poboljšanja istog. Fokus ćemo također staviti na program restruktuiranja javnih poduzeća, koja posluju sa gubitkom, sa ciljem rehabilitacije ili ozdravljenja istih, ili njihovog pravovremenog gašenja” – zaključio je Novalić.

Autor: M. Gavran
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});