fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Srpskainfo

Javnost je sluđena medijskim izvještavanjima u vezi ubistva načelnika krim. PU Prijedor Radenka Bašića. Jesu li nadležni mogli spriječiti likvidaciju?!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Javnost je šokirana novim ubojstvom visokorangiranog djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (u daljem tekstu MUP RS-a) Radenka Bašića, načelnika krim. Policijske uprave Prijedor, koji je ubijen 21. 03. 2022. godine, u blizini škole, u naselju Pećani, oko 06,40 sati, piše Josip Šimić-Đinđić!

Ni manje, ni više, javnost je sluđena medijskim bombastičnim izvještavanjima, koja se pojavljuju iz minute u minutu, a vezano sa ubistvo Radenka Bašića, u kojima se kao ubice istoga označavaju stalno neka druga fizička lica, i to na isti način, kako je javnost bila sluđena medijskim izvještavanjima o ubistvu sarajevskih policajaca i targetiranju brojnih lica, kao izvršioca ubistva sarajevskih policajaca, ali su na kraju zbog nedostataka dokaza na slobodu pušteni, ali prethodno višemjesečno pritvarani.

Kako danas prenose, bh. mediji, pripadnici MUP-a Republike Srpske uhapsili su noćas u Banjoj Luci dvije osobe za koje se sumnja da su učestvovale u ubistvu Radenka Bašića, načelnika sektora kriminalističke policije Prijedor, potvrdio je za RTRS direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević.

Kostrešević kaže da su uhapšeni trenutno na kriminalističkoj obradi i da su nakon hapšenja obavijestili tužilaštvo u Prijedoru i Republičko javno tužilaštvo. Na pitanje zna li se ‘ko je naručilac, direktor kaže da policija od dana ubistva zna ‘ko je naručilac i nije odustala od prvobitne verzije događaja, što je i dokazala, ali je ovakve teze, da je naručilac Dalibor Railić prijedorski tužitelj odbacio.

Kostrešević nije htio otkrivati više detalja, a ATV navodi da je jedan od uhapšenih, kako se sumnja, direktni izvršilac, a od ranije je poznat policiji i već je osuđivan za ubistvo.

Načelnik Sektora kriminalističke policije prijedorske Policijske uprave Radenko Bašić ubijen je 21. marta 2022., iz vatrenog oružja u prijedorskom naselju Pećani. Ubica mu je prišao sa leđa i ispalio hitac u glavu. Mediji su ranije javili da je tokom noći u Banjoj Luci izvršena velika akcija i da su u toku privođenja osumnjičenih za učestvovanje u ubistvu, kao i pretresi. U MUP-u Srpske su potvrdili da su sinoć obavili pretrese na više lokacija i priveli više osoba.

“Među privedenim su i dvije osobe koje se dovode u direktnu vezu sa teškim ubistvom policijskog službenika”, rekla je glasnogovornica MUP-a RS Mirna Miljanović. Totalna konfuzija, iako su prethodno tvrdili, da se kao direktni izvršilac dovodi lice sa potjernice Adel Kabaš.

No, riječ je o Aleksandru Miljatoviću, koji je uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu načelnika kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića. Navodno je priznao – prema pisanju određenih medija – izvršenje ovog djela.

Prema saznanjima portala Srpska info, Miljatović je sinoć uhapšen u Banjoj Luci, a tokom kriminalističke obrade “pao” je prilikom ispitivanja na poligrafu. Mijatović je već odslužio kaznu za ubistvo. On je sa djevojkom Jelenom Tegel 2007. godine ubio Sašu Ilića Španca na parkingu UKC Republike Srpske. Tegel je pozvala Španca da se vide, a tu ga je u zasjedi čekao Miljatović te ga ubio. Godinu kasnije, osuđen je na 16 i po godina zatvora. Nakon ubistva mediji su ih prozvali “banjalučki Bonnie i Clyde”, piše ovaj portal.

Ne mogu se oteti dojmu, da se ovo ubojstvo i dalje pokušava „prikačiti“ licima, koja su sklona vršenju krivičnih djela i koja su ranije osuđivana zbog ubistva, jer sve navedeno dovode do okolnosti koje stvara razumnu sumnju, da nešto nije u redu.

Najprije je ovo ubistvo od strane MUP-a RS-a bilo prikačeno Daliboru Railiću, pa Adelu Kabašu, koji je ispario iz istrage, pa Aleksandru Miljatoviću, što sluđuje svakoga ‘ko čita bh. portale.

U članku sa portala Dnevno.ba, koji se nalazi kao vezani tekst u sklopu ovoga članka, postavio sam pitanje, kako je moguće da niti jedna policijska i obavještajna agencija u BiH i regiji nije imala saznanja, da se na Bašića sprema atentat?!

Prema pisanju i saznanju BN televizije i ovoga portala, navodi se, da je „Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH još ranije dostavila saznanja MUP-u Republike Srpske vezano za ugroženost policijskog službenika Radenka Bašića“.

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala vodi istragu vezano za organizovanje i brutalno ubistvo načelnika sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašić.

Kako saznaje BN, Dalibor Railić iz Prijedora se sumnjiči kao nalogodavac ubistva Radenka Bašića, iako ga je prijedorski tužilac ispitao pa na ove okolnosti pustio, dok se Aleksandar MiIjatović sumnjiči kao direktni izvršilac tog krivičnog djela teško ubistvo, iako je prethodno MUP RS-a, kao izravnog počinioca označio Adela Kabaša, s ciljem skretanja istrage u krivom smjeru, koji je ispario iz istrage, zbog okolnosti koje se navode u vezanom tekstu u sklopu ovoga članka.

Postavlja se opravdano i logično pitanje, koje za sobom povlači niz pitanja i krivično-pravnih procesuiranja: ako je zaista Obavještajno – sigurnosna agencija BiH ranije (prije ubistva Bašića) obavijestila MUP RS-a, da je pravna i fizička sigurnost policijskog službenika Radenka Bašića ugrožena, zbog čega oni u MUP-u RS-a, koji su zapremili takvu obavijest OSA-e BiH nisu na vrijeme poduzeli zakonom propisane mjere i radnje u cilju zaštite i sprečavanja atentata na Radenka Bašića?!

Ako je zaista istina, da je Obavještajno – sigurnosna agencija BiH ranije (prije ubistva Bašića) obavijestila MUP RS-a, da je pravna i fizička sigurnost policijskog službenika Radenka Bašića ugrožena, pod udar zakona i krivično-pravnog procesuiranja trebaju doći svi oni u MUP-u RS-a, uključujući i direktora policije RS-a, kojima je došla na ruke takva obavijest OSA-e BiH, a nisu poduzeli ništa u sprečavanju krivičnog djela „Teško ubistvo“ iz člana 125. stav 2. u vezi sa stavom 1. točka 8. KZ RS-a, na štetu Radenka Bašića, obzirom, da je života lišeno službeno lice, a koje lišenje života  je izvršeno organizirano ili po narudžbi?!

Ako je OSA dostavila navedeni izvještaj MUP-u RS-a prije Bašićeve likvidacije, onda je u dopisu i stajalo, ‘ko organizira, planira i naručuje ubistvo Radenka Bašića, te kako je moguće – pod pretpostavkom – da je MUP RS-a primio ovu obavijest, nije poduzeo zakonom propisane mjere i radnje u cilju sprečavanja krivičnog djela „Teško ubistvo“ iz člana 125. stav 2. u vezi sa stavom 1. točka 8. KZ RS-a, na štetu Radenka Bašića, obzirom, da je života lišeno službeno lice, a koje lišenje života  je izvršeno organizirano ili po narudžbi?!

Ako je OSA BiH dostavila navedeni izvještaj MUP-u RS-a prije Bašićeve likvidacije, onda su MUP RS-a ili SIPA, morali obavijestiti nadležno tužilaštvo u cilju pronalaska i lišavanja slobode onih, koji su planirali Bašićevu likvidaciju, te zbog čega to nije urađeno?! Da li je MUP RS-a po zaprimanju eventualnog dopisa iz OSA-e upozorio Bašića?!

Novinar i bloger Slobodan Vasković piše, da je SIPA bila upoznata, da se na Bašića sprema atentat, ali da nije ništa poduzela.

‘Ko je ubica Bašića, i ko je naručio njegovo ubistvo zaista treba sačekati, a medijska izvještavanja sa velikom dozom oprezno primati, čitati i analizirati.

VEZANI TEKSTOVI:

S DRUGE STRANE: U ubojstvo načelnika krim. PU Prijedor stoje para strukture i pojedinci pri MUP-u RS-a – prikrivanje, namještanje, manipuliranje, rat između tužilaštava i MUP-a RS-a!

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika/uhapseni-za-ubistvo-basica-je-aleksandar-miljatovic-vec-osudjen-za-jednu-likvidaciju/220327028

https://www.rtvbn.com/4023045/uhapseni-nalogodavac-i-pocinilac-ubistva-mup-ranije-obavijesten-da-je-basicu-ugrozen-zivot

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});