Američke tehnološke dionice vrijede više nego sve evropske dionice zajedno

Autor: dnevno.ba

Posljednji uzlet dionica iz američkog tehnološkog sektora rezultirao je senzacionalnim podatkom. Američke tehnološke dionice sada vrijede više nego sve evropske dionice zajedno, podatak je Bank of America Global Researcha.

Kompanija je istaknula da je ovo prvi put da tržišna kapitalizacija američkog tehnološkog sektora, s 9,1 biliona dolara, premašuje sva evropska tržišta, koja uključuje Ujedinjeno Kraljevstvo i Švicarsku koja ukupno vrijede 8,9 biliona američkih dolara. Usporedbe radi, 2007. godine evropske dionice vrijedile su četiri puta više od američkih tehnoloških dionica.

Pet najvećih tehnoloških imena – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Facebook – činilo je 17,5 posto S&P 500 u januaru, a premještanje kapitala u ovaj sektor tokom pandemije koronavirusa povećalo je taj udjel znatno iznad 20 posto. Potrošački tehnološki div Apple sam vrijedi više od 2 biliona dolara.

Kupnja Amazonovih dionica još je nevjerojatnijih dimenzija. Kompanija prerasta u dominantnu silu u e-trgovini od 1990-ih, ali eksplozija IT industrije u oblaku pomogla je porastu njegovih dionica u proteklom desetljeću. Cijena njezine dionice u četvrtak je bila oko 20 puta veća nego u augustu 2010. godine.

Tehnološki sektor koja pretiče Europu također se odražava i u ukupnim performansama američkog i europskog tržišta. Od početka 2010. S&P 500 uzletio je gotovo 200 posto, dok je u istom peridou Euro Stoxx 50 porastao za 13,4 posto, a britanski FTSE 100 za nešto manje od 11 posto.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI