Američki Amazon planira dodatno zaposliti 100 hiljada radnika u Sjedinjenim Državama i Kanadi

Autor: dnevno.ba

Američki digitalni gigant Amazon objavio je da će u SAD-u i Kanadi zaposliti dodatnih 100.000 radnika kako bi se na taj način pratio snažan tempo potražnje za kupovinom putem interneta za vrijeme pandemije.

ABC News piše da će ovoj najvećoj internetskoj trgovini biti četvrti ciklus zapošljavanja u ovoj godini, a kompanija planira zaposliti radnike na puno i skraćeno radno vrijeme u 100 novih skladišta i operativnih poslovnica koje će biti otvorene ovog mjeseca.

Krajem juna Amazon je imao 876.800 radnika, ne računajući proizvođače i radnike zaposlene na određeno.

Amazon je već ranije ove godine zaposlio 175.000 ljudi kako bi mogao ići ukorak s porastom online narudžbi, a prošle sedmice je kompanija saopćila da se mora popuniti još 33.000 mjesta u korporativnim i tehnološkim poslovima.

Potpredsjednica Amazona Alicia Boler Davis istakla je da kompanija nudi bonuse za prijavu od 1.000 dolara u nekim gradovima gdje će možda biti teže pronaći radnike, poput Detroita, New Yorka, Philadelphije i Louisvillea, Kentuckyja. Početna plata u kompaniji Amazon iznosi 15 dolara po satu.

Iz kompanije su naveli da bi u narednim danima moglo biti znatno aktivnije u njihovim skladištima, jer se bliže praznici, a planiraju organizovati i jedan od svojih najprometnijih dana kupovine “Prime Day” najesen nakon što je odgođen u julu.

“Amazon će u narednom periodu razmotriti je li potrebno zaposliti još radnika kada bude vrijeme praznika. Prošle godine uoči tog perioda smo zaposlili 200.000 ljudi”, kazala je Boler Davis.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI