fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Što je to CPU?

Autor: Pcchip.hr

Na našem jeziku se CPU jednostavno kaže procesor, no to je pojednostavljen izraz čije porijeklo seže iz složenice riječi CPU. CPU ili Central Processing Unit je glavni čip računala (pametnog telefona, konzole i svega onoga što je pokrenuto uz pomoć memorijskog čipa koji služi kao ”mozak” uređaja). CPU je, s obzirom kako se radi o glavnom čipu računala, odgovoran za cijeli jedan niz zadataka i procesa koji se odvijaju unutar uređaja.

Ono što je mozak kod ljudi to je CPU kod uređaja i ima sličnu svrhu – ”govori” im i šalje naredbe u vezi svega onoga što koja od ostalih komponenti treba činiti. Naravno, procesor ne bi mogao biti upotrebljiv niti bi mogao raditi kada na uređaju koji koristi procesor ne bi prethodno bio instaliran odgovarajući softver u kojemu će biti sadržane upute.

Koji sve uređaji unutar sebe imaju procesor(e)? Pa, najkraće rečeno- svi oni uređaji koji na bilo koji način pokreće neku aktivnost, program, aplikaciju ili ako nešto obrađuje, u sebi imaju neki procesor. Televizori su isto tako uređaji koji se koriste procesorom za obradu svojih podataka. S obzirom na to kako su današnji televizori drastično drugačiji nego oni otprije dvadeset godina, procesor je sastavni dio danas gotovo svakog TV-a.

Autor: Pcchip.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});