fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Bivši osuđenik Ivan Tabak ponovo postao glavni tajnik NS Hercegbosanske županije!

Autor: Dnevno.ba

LIVNO - Osim apsurda da je bivši robijaš Ivan Tabak ponovo dobio radno mjesto koje je zloupotrijebio, itekako je sporan način kako mu je to omogućeno...

Ivan Tabak dugogodišnji je generalni tajnik Nogometnog saveza Hercegbosanske županije. Prema navodima iz sudske presude donesene 2015.godine, u periodu od 5 godina pronevjerio je približno 30 tisuća maraka, obnašajući funkciju generalnog tajnika.

„Ivan Tabak zv.Žito, je presudom Općinskog suda u Livnu od 30.04.2015. godine, koja je potvrđena presudom Županijskog suda u Livnu od 24.11.2015.godine, pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 mjeseca, zbog kaznenog djela Zlouporaba položaja ili. Kazneno djelo je osuđeni počinio kao odgovorna osoba, u vremenskom periodu od 2003. – 2008.godine, u svojstvu tajnika i rizničara Nogometnog saveza ŽHB.„ odgovara Općinski sud u Livnu Žurnalu.

Tri mjeseca zatvora Tabak je izdržao kroz kućni pritvor pod elektronskim nazdorom.

Krajem prošle godine zamrznuo je svoj mirovinski status i odlukom i potpisom njegovog prijatelja Branka Ivkovića, predsjednika Županijskog nogometnog saveza, Tabak se vraća na mjesto zločina. Vratio se na položaj koji je prethodno zloupotrijebio!

„Šta, ja trebam prestat živit jel? Što ne pišete o drugim stvarima“, kazao je za Žurnal Ivan Tabak.

Prema ugovoru Tabak će mjesečno zarađivati 1.500 KM. Što znači, da će od siječnja 2018. do sječnja 2020. godine Tabak zaraditi više od 35 tisuća maraka, što je malo više od novca koji je pronevjerio.

Međutim osim paradoksa da bivši robijaš ponovo dobiva radno mjesto, i to ono koje je zloupotrijebio, itekako je sporan način kako mu je to omogućeno. Uvjerenje Općinskog suda u Livnu izdato u svrhu zasnivanja Tabakovog radnog odnosa, koje je u posjedu Žurnala, pokazuje da su se stvari radile na sumnjiv način. Osuđivani pronevjeritelj vrlo lako je dobio uvjerenje o nekažnjavanju i neosuđivanju.

„Odeš u Općinu, daš izjavu, i tako to, ja to imam u arhivi“, tvrdi Tabak

Prema pravnim ekspertima koje je Žurnal kontaktirao, ovakav vid uvjerenja uopće nije moguć. Na dokumentu između ostalog piše:

„Pred sudovima na području Bosne i Hercegovine nije podignuta optužnica koja je stupila na pravnu snagu, odnosno da nije potvrđena optužnica, a niti je izrečena osuđujuća presuda za kazneno djelo sa propisanom kaznom zatvora do 5 godina“ piše u navedenom uvjerenju.

„Tri godine je prošlo od kako sam odslužio kaznu“, odgovara Tabak na pitanja Žurnala.

Sasvim je jasno da Tabak ne govori istinu jer podsjetimo da je presuda u njegovom slučaju donešena krajem 2015. godine, a kaznu je odslužio još kasnije. Prema Kaznenom zakonu Federacije član 125 stav 4 presuda nije mogla biti brisana iz evidencije, jer nije prošao zakonski rok od 3 godine. Kako je mogao dobiti uvjerenje o neosuđivanju?

„Zakonom o kaznenom postupku F BiH, propisano je da poslove kaznene evidencije vode nadležne policijske postaje prema mjestu rođenja osuđene osobe. Dakle, kada presuda postane pravomoćna, istu Sud dostavlja nadležnim policijskim upravama radi kaznene evidnecije. Sukladno navedenom, Ivan Tabak se obratio zahtjevom ovom Sudu da mu se izda potvrda kako nije osuđivan te da mu se izrečena kazna zatvora briše, na što smo ga uputili da isto uvjerenje može dobiti od nadležne PU,“, navodi se u odgovoru Općinskog suda Livnu na upit Žurnala.

Dakle, za sporni dokument koji je izdao Općinski sud Livno, prema njihovim tvrdnjama sukrivac je nadležni MUP, na čijem je čelu HDZ-ov ministar Darinko Mihaljević, poznat iz afere stipendije o kojoj je Žurnal detaljno pisao.

„Nisam tamo ni išao“, kazao je Tabak za Žurnal

Veza sa HDZ-om je i Tabakov predsjednik u nogometnom Savezu HBŽ Branko Ivković, koji je ujedno i direktor SGD Hercegovačke šume d.o.o. Kupres, bivši premijer HBŽ i bivši predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH. Prema izvorima Žurnala, Ivković je više puta prijavljivan Tužiteljstvu zbog davanja nezakonitih pozajmnica lokalnim nogometnim klubovima, dok je obavljao funkciju direktora županijskog Zavoda za zapošljavanje.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});