fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DURAKOVIĆ: Ne priznajem poraz, imam dokaze o neregularnosti izbora, podnosim tužbu

Autor: Dnevno.ba

SREBRENICA - Aktualni načelnik Srebrenice Ćamil Duraković poručio je sa današnje press konferencije održane u Sarajevu da ima brojne dokaze o nepravilnostima tokom izbornog procesa u Srebrenici te da će pravnim putem pokušati osporiti rezultate koje je danas utvrdio CIK BiH, piše novinska agencija Patria.

Mladen Grujičić osvojio je 4.678 glasova, a Duraković 3.910.

Na jučer održanoj vanrednoj sjednici CIK-a preglasana su tri člana /četiri protiv/ koji su tražili da se broji i 1.999 glasova pristiglih poštom, a koji se nalaze u skladištu u Istočnom Sarajevu.

Inicijativu o uvrštavanju glasova u konačni zbir pokrenula je članica CIK-a Irena Hadžiabdić, što je odbijeno jer, kako su kazali članovi CIK-a, ne žele kršiti vlastiti pravilnik.

Glasovi su stigli dva dana nakon predviđenog roka a Hadžiabdić je dodala da je upravo CIK kriv jer glasački materijal “nije na vrijeme poslat glasačima”.

Duraković je rekao da je čekao da se CIK zvanično oglasi, te istakao da će zbog ovih 1.999 glasova koji bi promijenili ishod izbora u Srebrenici i to u njegovu korist, tražiti novo brojanje.

-Nastavljam sa advokatom pravnu borbu. Nakon izbora 2012. godine kao načelnik sam potpisao čak 1.700 rješenja o oduzimanju nelegalno stečenih državljanstava osobama srpske nacionalnosti koje žive u Srbiji, ali im je Ministarstvo lokalne samouprave ponovo ih vratilo. Sada imamo dokaze da je iz Srbije na dan izbora došlo 2.500 osoba, od kojih 1.700 nije imalo validna dokumenta ali je glasalo, pojasnio je Duraković.

Istakao je da su u Srebrenici na dan izbora, ali i poslije bili narušeni odnosi i podignute tenzije, posebno nakon što je policija stigla u ovaj grad i preuzela vreće sa glasovima.

-Ne priznajem poraz. Izborni proces još uvijek nije završen. Sada slijedi žalba CIK-u, a ako je ne uvaže tu je Apelaciono vijeće Suda BiH. Sve do zvaničnog uručenja certifikata poraz ne priznajem i borit ću se pravnim sredstvima da dokažem brojne neregularnosti i da je narušen izborni proces u Srebrenici.

Općinska izborna komisija nije utvrdila rezultate izbora, listići su izuzeti i odneseni u Glavni centar za brojanje, čime je također narušen izborni proces, naglasio je Duraković.

Napravljeno je stanje kao da je u zemlji rat

-Dodik je rekao da je on poslao policiju. Napravljeno je stanje kao da smo u ratom zahvaćenoj zemlji gdje treba intervencija policije. Želimo da se žalimo na to, neko mora dati odgovor, kaže Duraković.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});