fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ispunjen hrvatski nacionalni interes: Dodik je spašen

Autor: Republika.info

SARAJEVO - Međunarodna zajednica u BiH, a posebice kada se dogovara mehanizam koordinacije, često je za BiH naglašavala kako svi političari u BiH trebaju "govoriti jednim glasom", odnosno, barem kada su u pitanju interesi države i svih naroda u BiH prema EU. Sada, 'jednim glasom' govore jedino vlast i oporba u Republici Srpskoj i to zahvaljujući odluci o objavi popisa stanovništva.

U BiH je na sceni najava ponovne političke krize i nakon što je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić odlučio potpisati odluku o obradi podataka u skladu sa Zakonom i međunarodnim preporukama.

Ovime bi se oko 196.000 spornih popisnica bile tretirane kao rezidentni stanovnici, a radi se prvenstveno o Bošnjacima i manjem broju Hrvata, a što se u manjem bh. entitetu Republika Srpska ne sviđa niti vlasti, a niti oporbi.

Sada u RS-u, nakon što je oporba predvođena SDS-om i PDP-om prije mjesec i pol organizirala velike prosvjede u cilju rušenja vlasti SNSD-a i predsjednika Milorada Dodika, a on isti dan i kontraprosvjed, popis stanovništva postao je razlogom konsolidiranja cjelokupne političke scene u tom entitetu, i oporbe i vlasti, kao i najave nove krize na svim razinama.

Ako se uzme u obzir da se politička zbivanja i krize kreiraju vrlo mudro od strane višegodišnjih političkih aktera, nedvojbeno se može zaključiti da odluka Velimira Jukića nije bila donesena pod pritiskom ili bez koordinacije s vrhom HDZ-a BiH, a ponajmanje iz želje da se poštuje Zakon i međunarodne preporuke.

‘Zeleno svjetlo’ na objavu popisa moglo bi se promatrati i kao savršena pomoć predsjedniku Republike Srpske i RS-a Miloradu Dodiku i to u trenutku kada je politička oporba u tom entitetu ‘uhvatila zamah’ za njegovo političko rušenje.

No, sada je upravo objava popisa ujedinila srpski politički korpus u Republici srpskoj te danas na sceni imamo da predsjednik SDS-a i nekadašnji Dodikov saveznik, a danas oštar kritičar, Mlade Bosić za Sens servis izjavljuje da će RS samostalno objaviti popise stanovništva koji se odnose na taj entitet, baš kao što je to najavljivao Dodik već početkom ove godine.

I umjereni Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, a za koga Dodik i članovi SNSD-a često kažu da je izabran zahvaljujući glasovima Bošnjaka, a što nije laž jer su upravo Bošnjaci bili jezičak na izbornoj vagi, sada kaže isto, najavljujući i novo zatezanje odnosa u Predsjedništvu BiH ističući kako “predstavnici Republičkog zavoda za statistiku u Agenciji za statistiku BiH svojom nazočnošću više ne trebaju davati legitimitet rezultatima popisa”.

“Gdje god bude postojao bilo kakav rizik po Republiku Srpsku ja nemam namjeru sudjelovati u donošenju odluka na razini Predsjedništva BiH, naprotiv, nastojat ću da u svakoj mogućoj varijanti odluke budu donesene punim konzenzusom. U slučaju da budem preglasan, pokrenuću vitalni nacionalni interes”, izjavio je on.

Što je najgore, Ivanić je blokirao sazivanje hitne telefonske sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi bila razmatrana informacija o primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ključnom uvjetu za nasatavk europskog puta Bosne i Hercegovine.

U ovoj situaciji, kada su konačno zauzeli stav kakav je on zagovarao, Dodik može samo mirno čekati i promatrati kako posao, u ovom slučaju nove tenzije između Federacije i RS-a, za njega odrađuju sada drugi, a samo njegovo svrgavanje s vlasti kao i druge afere – bar za sada prekrije magla zaborava.

Stoga je opravdan zaključak da je iznenadan pristanak na objavu popisa stanovništva od strane Jukića slonovska usluga jedino Miloradu Dodiku, a da su, od bojazni proglašenja “srpskim izdajnicima”, na isto glatko nasjeli oba Mladena, i Bosić i Ivanić.

Ukoliko se situacija promatra s aspekta upravljanja političkim zbivanjima, krizama, ali i medijima, treba se odati priznanje predsjedniku HDZ-a BiH Daganu Čoviću i njegovom maestralom planu zaštite koalicijskog partnera Dodika i to ponajviše ako se prisjetimo da, nakon Jukićevog ‘zelenog svjetla’ nije zabilježena ni najmanja ‘iskrica’ na relaciji HDZ-SNSD.

Višestruka je njegova korist: popis je ujedinio Srbe i utišao ljutu oporbu protiv Dodika koji je već bio jednom nogom na pragu, a hrvatskog lidera zadržao kao najznačajnijeg za pregovaranje – i za Srbe i za Bošnjake u Federaciji koji će ‘morati iskazati više empatije prema njegovim uvjetima’. Sudeći po ovome, mi Hrvati niti smo minorizirani, niti smo obespravljeni jer smo u stanju mudro, a i lukavo, upravljati i najsloženijim političkim procesima, biti vrhunski ‘spin majstori’.

Mora se priznati – kapa dolje!

No, dok srpski politički predstavnici sve više, češće i glasnije zagovaraju BiH bez NATO-a, očijukaju s velikom Rusijom i Putinom, oko članstva BiH u EU ne libe se izreći i ono o čemu se u Srbiji šapće, dolazi se do zaključka da u svemu tome veliku ulogu, na žalost, odigravaju Hrvati.

Stoga bi vodeći hrvatski političari (konačno prvi od svih) trebali izvaditi onu figu iz džepa kada su u pitanju hrvatski nacionalni interesi, ali i interesi Bosne i Hercegovine i svih koji ovdje žive, a ne spašavanje ‘vojnika Dodika’.

Jer, Europa je vitalni nacionalni interes Hrvata. No, priznat ćemo, ovdje ne govorimo o hrvatskom nacionalnom interesu, kao ni o interesu Bosne i Hercegovine.

Autor: Republika.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});